Jelen cikkünkkel egy különlegesen kényes kérdést feszegetünk, az injekciós anabolikus szteroidok helyes alkalmazásáról lesz szó. Felmerülhet az a kérdés, hogy nem ösztönözzük-e ezen szerek alkalmazását. A téma nagyon fontos, az egyik legveszélyesebb eljárásról beszélni kell! Helytelen módszerek alkalmazásából eredően nagyon sok nemkívánatos problémát (fertőzések, embólia) szenvedhetünk el. Vágjunk akkor bele!

Az első és legfontosabb kérdés, hogy meghatározzuk, milyen anyagot akarunk használni (ezek lehetnek olajos és vizes oldatú szteroidok), beadási helyük szerint lehetnek intravénás (no ezt nem alkalmazzuk kivéve az EPO-t), szubkután (bőr alá; ez szinte kizárólag a növekedési hormonok és az inzulin esetében fordul elő) és a legnagyobb csoport az intramuszkuláris (magyarul: bele az izomba).

Néhány téveszmét szeretnénk eloszlatni: nem az az izom fog nőni, ahová az injekciót beadod! Kivéve a synthol és ESICLENE esetében, amelyek igazából nem is anabolikus szteroidok (hanem olyan olajos oldatok, amik az izom méretét növelik).

A következő témakör a higiénia. Mindig a legnagyobb tisztaságra kell törekedni, hiszen a testünk első és legfontosabb védekezési mechanizmusát megsértjük, szabad utat engedünk a fertőzéseknek.

Mindig bontatlan és új fecskendőt kell használni! Ez ma már nem bonyolult, bármelyik gyógyszertárban csekély összeg ellenében tudunk vásárolni steril tűt. Mindig alkalmazzunk valamilyen sterilizáló szert mind az ampullára, mind a testünk azon részére, ahová az injekciót be akarjuk adni. Jó módszer a tisztításra az, ha egy alkoholos orvosi vattával letöröljük mind a bőrt, mind az ampullát. Vannak már sterilizáló spray-k is, de a szerkesztőség véleménye az, hogy ez felesleges flancolás!

Most következik a helyes tű és fecskendő kiválasztásának nem olyan bonyolult fázisa. Általános tapasztalat, hogy az olajos injekciókhoz 22-24G-s tűt használunk 25-30 mm hosszút. Be lehet adni vékonyabbal is, de akkor nehezebben megy át a sűrű olajos szteroid a tűn, ami jelentősen lelassítja a beadást.

A vizes injekciókhoz vékonyabb 26-27G-s és rövidebb tű elégséges.

A fecskendő minimum 2 ml legyen, de mindig nagyobb, mint a felszívni kívánt mennyiség.

Meg kell határozni, hogy hová kívánjuk beadni az injekciót (szubkután esetében a hasfal alatti bőrréteget ajánlja a szakirodalom) intramuszkuláris esetében a farizom, combizom és esetleg a váll a megfelelő terület (fotókon). A legjobb hely a beadásra a gluteus medius mely a farizom felső oldalsó részén található, ez az izom vastag és kevés ér található benne.

inject_1inject_2inject_3

A szteroid felszívása: egyes szakértők (Drugsbunny pld.) külön felszívótűt javasolnak, mivel a tű éle könnyen elmegy, így fájdalmas lesz a bőrön/izmokon átszúrni azt. Az ampulla tetejét vagy le lehet törni, ha perforálták, vagy lereszelni, egyes anyagok (Deca-Durabolin és néhány 20 ml-es állatgyógyászati szteroid) átszúrható gumi tetővel rendelkeznek, ezt egyszerűen át kell szúrni. Ezután lassan, egyenletes mozgással szívjuk fel a megfelelő mennyiséget a fecskendőbe. A tű kihúzása (esetleges cseréje) után megfordítjuk a fecskendőt úgy, hogy a tű hegye felfelé mutasson és a fecskendő karját húzzuk meg lefelé, kocogtassuk meg a fecskendőt, így az összes levegő a fecskendő üres részébe kerül. Ezután nyomjuk meg felfelé a fecskendő karját addig, amíg az anyag kicsit ki nem csordul a tűn. Nagyon fontos, hogy meggyőződjünk arról, hogy nem maradt levegőbuborék a fecskendőben.

Az injekció szakszerű beadása

 • Lazítsuk el a célterületet és ügyeljünk arra, hogy ne feszülhessen meg. Ne helyezzük a súlypontunkat arra a lábunkra, amely a kívánt célterülettel egyezik meg. Például a farizmunkba való injekciózás esetén álljunk az ellentétes lábunkra, ezt a lábunkat pedig tartsuk lazán lógva.
 • A tűt a célterületre merőlegesen kell tartani. Hirtelen, gyors mozdulattal szúrjuk be a tűt tövig. Ez a legkellemesebb megoldás, ha lassan hatol be a tű, érezni és hallani fogjuk, ahogy áthatol a bőrön, majd az izomburok rotyogását is. Farizom esetében érdemes ezt tükör előtt csinálni, mert ehhez a mozdulathoz ki kell fordulnunk, hogy hozzáférjünk a területhez. Combizomnál üljünk le, nyújtsuk ki és lazítsuk el a lábunkat.
 • A legkritikusabb rész most jön : olajos injekciót először vissza kell szívni, ezért húzzuk vissza a fecskendő karját és figyeljük, hogy nem-e kerül vér a fecskendőbe. Amennyiben igen, azonnal húzzuk ki a tűt! Ez azért fontos, mert ha olajat vagy levegőt fecskendezünk egy érbe, tüdőembóliát kaphatunk, ami halálos is lehet. Ha csak légbuborékokat látunk, akkor nincs gond.
 • Erős, határozott, folyamatos mozdulattal, de ne gyorsan fecskendezzük be az oldatot. Az olajos injekció nem fog könnyen becsúszni, és közben feszítő érzést érzünk, ami kellemetlen kicsit.
 • Húzzuk ki a tűt, amikor a fecskendő kiürül.
 • Fertőtlenítsük a területet, és itassuk fel, ha vérzik, de gyakran előfordul, hogy egyáltalán nem vérzik.
 • Masszírozzuk el körkörös mozdulattal az anyagot, hogy ne csomósodjon be. A becsomósodás igen kellemetlen lehet.
 • A tűre helyezzük vissza a védőkupakot és dobjuk ki.

Hát ennyi röviden, még néhány jó tanács:

 • Soha ne használjuk ugyanazt a tűt vagy fecskendőt kétszer!!!
 • Amennyiben lehetséges képzett ápolóval adassuk be az injekciót és akkor ezt az egészet el is felejthetjük.
 • Bármilyen probléma felmerül, azonnal kérjünk orvosi segítséget. Mivel az injekciózás veszélyes, azért osszuk meg legalább egy közeli hozzátartozóval a tényeket és mondjuk meg neki, hogy bármilyen rosszullét esetén azonnal közölje a mentősökkel (ez embólia esetén jól jöhet).

JokerFace

Mate & Drugsbunny