Mint a legtöbb testépítésben használatos szert, a HCG-t sem az izomszövet növelése céljából fejlesztették ki. Amikor azonban a sportolók meghallották, hogy mire képes, a HCG mindenhol felkerült a beszerzendő anyagok listájára.

A humán chorio-gonadotropin egy fehérjehormon, amely a terhes nők placentájában (méhlepényében) termelődik, amelyet a vizeletből nyernek ki, az utolsó menstruációt követő második hónapban.

Neve:Pregnyl, Chorex, APL Secules
Hatóanyaga:humán chorio-gonadotropin (HCG)
Kiszerelése:500, 1000 és 2000 egység/ml
Edzőtermi adagja:500-tól 5000 egységig, heti kétszer

steroid1018110447

Hogyan működik?

terhes_noNőkben a HCG a sejtszövet kialakulását segíti elő. Segíti azonban mind a peteérést, mind az ovulációt (kilökődést) is. A várandósságot követően a magas HCG szint akadályozza a menstruációs ciklust és növeli az ösztogén, valamint progeszteron kibocsátását. Mivel a férfiak szervezete ilyen hormont nem termel, kénytelenek külső forrásból, injekció formájában bevinni azt. Mivel a HCG szerkezetében hasonló a lutenizáló hormonhoz (a lutenizáló hormon a női testben a sárgatest kialakítását végzi, hatására termelődik a petefészek főhormonja: a tüsző- és a sárgatest-hormon – a ford.), elsődleges funkciója a herék stimulálása, mely által azok tesztoszteron-termelésbe kezdenek. És ha már mindezzel a tudással felfegyvereztük magunkat, nem nehéz magyarázatot találnunk arra, hogy miért is mutatnak a sportolók oly nagy érdeklődést ez iránt a hormon iránt.

“Bár a humán chorio-gonadotropin kissé eltérő tehén chorio-gonadotropin hormonjától, valahogyan mégiscsak reagál rá az emberi test és hatással is van rá. Mindenesetre felléphet antitest-termelődés, ezért használatát semmi esetre sem javaslom.”

Dr. Mauro DiPasquale világhírű szerző,
a sportban használt teljesítményfokozók szakértője
nyilatkozata a tehénhormon használatával kapcsolatban

Használata a testépítésben

1071843079Az anabolikus szteroidokkal ellentétben, amelyek a laborokból átsomfordáltak a konditermekbe, a HCG karrierje teljesen legitim gyógymódként indult. Azelőtt sok testépítő ismerős orvossal íratta fel a szükséges szereket, ami azt eredményezte, hogy a használt anyagok legitim forrásból származtak, tiszták voltak és bizonyos fokú orvosi felügyelettel szedte őket az illető. Eleinte a HCG-vel is így volt. A felügyelő orvosok a szteroidkúra alatt és után is lőtték a sportolót HCG-vel. A kúra alatt azért, hogy a magas koncentrációjú ösztrogén mellékhatásait kiküszöböljék, illetve másodlagosan az androgének aromatizációját elkerülendő. Ha az ösztrogénszint megemelkedik, a test abbahagyja a lutenizáló hormon termelését, ami viszont a tesztoszteron-termelést csökkenti. A kúra alatt a HCG adagolása tehát segít magasan tartani a tesztoszteron-szintet és csökkenti az ösztrogén nőiesítő hatásait is.

A HCG kúra utáni szedése a test tesztoszteron-termelésének helyreállításában játszik szerepet. A szteroidhasználat alatt ugyanis a test “azt hiszi”, hogy a természetes tesztoszteron-szint magas, ezért a heréket leállítja. Amikor a szintetikus tesztoszteron távozik a rendszerből, a szervezetnek időre van szüksége ahhoz, hogy a kúrát megelőző állapotot helyreállítsa. Ha a sportoló nagy adagban, vagy kombináltan használ szteroidokat, hat-nyolc hónapig is eltart, mire a tesztoszteron-szint ismét normalizálódik. Ezt elkerülendő szedhető a HCG, ami a heréket tesztoszteron termelésére serkenti.

Amikor a hatóságok elkezdték a szteroiddílerek üldözését, az orvosi háttér pillanatok alatt elhatárolódott mindenfajta, nem gyógyító jellegű gyógyszerhasználattól, így azok, akik eddig a folyamatos orvosi felügyelet alatt álltak, egyszerre csak ott álltak megfürödve. Sokan emiatt abbahagyták a “cuccozást”, mások viszont saját kezükbe vették az irányítást. A testépítők, akiknek a legális beszerzési forrásait ezzel lezárták, a feketepiachoz fordultak az adagjukért. Ebből számos probléma adódott, többek között az is, hogy egyesek anabolikus szteroidként kezdték használni a HCG-t. Ahelyett, hogy kis adagokban a mellékhatások kiküszöbölésére használták volna, óriási adagokat kezdtek szedni, hogy a sokkal kívánatosabb anabolikus hatást elérjék vele.

“Próbálhatsz A, C, E vitamint és folsavat egy kis cinkkel. Talán használ, de a legtöbb esetben, mint a tied is, a táplálkozási szemlétet általában csalódást okoz. HCG kis adagokban, heti egyszeri használata néhány hét után segíthet a heréid méretének helyreállításában, de a spermiumszámot nem fogja emelni.”

Dr. Mauro DiPasquale világhírű szerző,
a sportban használt teljesítményfokozók szakértője
válasza egy olvasónak, aki a szteroidhasználatot követő
alacsony spermiumszámmal és csökkent méretű heréivel
kapcsolatban kérdezett

Mennyire hatásos?

Ahogyan a növekedési hormon, úgy a HCG hatásossága is igen vitatott. Több testépítő is esküszik arra, hogy verseny előtt használva a zsírvesztést elősegíti és bár az orvosi bizonyítékok megoszlanak e tekintetben, a szájhagyomány mégis alátámasztja a tapasztalatot. Mások azt mondják, a HCG használata során az anabolikus szteroidokhoz hasonló eredményeket értek el, de az androgének által kiváltott mellékhatások nélkül.

Az adagolással kapcsolatban a bizonyítékok arra mutatnak, hogy a használt mennyiség – ahogyan a növekedési hormonnál is – nincs összefüggésben a hatékonysággal. Egyes tanulmányok megállapítják, hogy egy 1500 egységet tartalmazó injekció alkalmazásával a kísérleti alany tesztoszteron-termelése jelentősen nőtt az elkövetkező három-négy nap során. Más tanulmányok ismételt injekciózással sem értek el nagyobb eredményeket, mint az egyszeri adagolás alkalmával. Ennek oka ma még ismeretlen. Egyes kutatók álláspontja szerint egyetlen adag beadása a heréket a maximális termelés állapotába hozza, így további injekciókra nincs szükség. Mások szerint a HCG-receptorok gyorsan érzéketlenné válnak az újabb adagokra. Bármi is az ok, az bizonyos, hogy azok a testépítők, akik mega-adagokat szednek HCG-ből, nem csupán a pénzt dobják ki az ablakon, de veszélynek is teszik ki magukat. A fentiekkel ellentétben a legkedveltebb testépítő adagolás heti háromszor 2000-4000 egység között mozog.

“A hormonszint megemelése a HCG esetében is az anabolikumokhoz hasonló problémákat okoz azzal az eltéréssel, hogy a szervezet természetes termelése nem esik vissza. Az agyalapi mirigy mindenesetre lekapcsol. Kis- és közepes adagban a HCG biztonságosnak mondható, de használatát nem javaslom.”

Stephen Brooke, MuscleMag társszerző
a testépítő népszerű segédeszközéről, a HCG-ről

Mellékhatások

977754442Egyes alanyoknál – hasonlóan a legtöbb gyógyszerhez – a HCG is produkálhat mellékhatásokat. Ezek a hatások elkerülhetőek lennének folyamatos orvosi felügyelet mellett, azonban a büntetőjogi konzekvenciák miatt a legtöbb orvos az ilyen jellegű segítségtől elzárkózik. A leggyakrabban emlegetett mellékhatások olyanok, amelyekre az ember normális esetben egy olyan szer esetén számítana, amely a tesztoszteron-termelést megnöveli: ingerlékenység, pattanások, fejfájás és megnövekedett libidó. A legfontosabb mégis a magas vérnyomás, amelynek a vízvisszatartás az oka. Egészséges emberek számára ez még nem lenne túl veszélyes, azonban akinek a családjában előfordult szélhűdés (stroke), igen kockázatos. A legtöbb anyaghoz hasonlóan, a HCG esetében is mennyiségfüggő a mellékhatások mértéke. Ha azokat a tanulmányokat vesszük azonban alapul, hogy a nagyobb mennyiség használata a HCG esetében nem okoz komolyabb eredményeket, miért használnak egyes testépítők mégis nagy adagokat? A magyarázat minden valószínűség szerint a hagyományban rejlik. Mivel a HCG használói legnagyobb számban azok közül a sportolók közül kerülnek ki, akik anabolikumokkal is élnek, és az anabolikumokat nagy adagban használják, természetesnek tűnik, hogy a HCG-ből is sokat kell szedni. És itt van a kutya elásva. A népszerű teljesítménynövelőket ugyanis a legtöbben egyébként is túladagolják. Azonos eredményeket lehetne elérni a felével, vagy akár a negyedével annak, amit egyes testépítők használnak. Amíg azonban a “több jobb” elve az uralkodó, nincs kétség afelől, hogy az orvosi dokumentáció és a szájhagyomány be fog számolni a HCG helytelen használatából adódó mellékhatásokról.

“Az az igazság, hogy még 20 évig nem fogjuk tudni, hogy ezeknek a hormonokkal és antibiotikumokkal kezelt állatoknak a teje milyen hatást vált majd ki. A termelő hasznot húz belőle, hisz a tehén így 25%-al több tejet ad, de a fogyasztónak ez biztosan nem használ.”

Greg Zulak, korábbi MuscleMag szerkesztő
a szarvasmarha-gonadotropinnal kezelt
tehenek által adott tej ismeretlen minőségéről

Szarvasmarha-szomatotropin (feljavítjuk (beefing up – felmarházzuk, szójáték – a ford.) a versenyt)

Ahogyan a nevéből következtethetünk, ezt a hormont tehenekből nyerik és a mezőgazdaságban a termékenységet hivatott növelni. A múltban csak korlátozott mennyiségben használták, mert csak levágott állatokból lehetett kinyerni. Az elmúlt évek géntechnológiája azonban megtalálta a hormon olcsó tömeggyártásának lehetőségét, így nem vitás, hogy a tejpiac megnövekedett használattal kell szembenézzen a jövőben. A szarvasmarha-szomatotropin olyan fehérjehormon, amelyet a szarvasmarhák elülső agyalapi mirigye termel. Amikor a korai kísérletek során a kivonatot patkányokba fecskendezték, növekedett szöveti fejlődést tapasztaltak. Azért kapta a “szomatotropin” nevet, mert szövetnövekedést okoz (a görög szótő után). A korszerű endokrinológusok mint szarvasmarha növekedési hormonra hivatkoznak rá, mert ekvivalens az emberi változattal. Termelődése esetén a vérárammal jut el különböző szervekhez, ahol az anabolikus folyamatokban játszik szerepet.

Használata a testépítésben

977731399Tehenekbe fecskendezve a szarvasmarha-szomatotropin az IGF-1 peptidhormon termelését növeli meg. Ez fokozott tejkiválasztást okoz, mert a tápanyagok ettől gyorsabban az állat tőgyéhez vándorolnak. Ahogyan számíthattunk rá, minden anyag, amely az IGF-1 szintet növeli, felkelti a testépítők és erősportolók érdeklődését. Ugyanakkor a szarvasmarha-szomatotropin a humán növekedési hormonhoz hasonlóan serkentheti bizonyos anabolikus folyamatok lejátszódását az emberi testben, míg a zsír oxidációját (elégetését) gyorsítja. Tegyük hozzá, hogy az anabolikus szteroidok illegálissá nyilvánításával igen sok testépítőnek más, hasonló szerekhez kellett nyúlnia, hiszen a szteroid-források elapadtak (ez volt az egyik oka a növekedési hormon és clenbuterol-használat térnyerésének is). Valójában az állatorvosi készletekből történő lopások száma drámaian emelkedett, mióta a szteroidokkal kapcsolatos szabályozás szigorodott. Pusztán a tény, hogy a szarvasmarha-szomatotropin állati eredetű, nem egyedi, hiszen sok olyen népszerű anabolikus szteroidot ismerünk (winstrol, nilevar, equipose), amely állategészségügyi használatra lett kifejlesztve. Sok testépítő előnyben részesíti az ilyen szereket, mert állítólag ezen szerek emberi megfelelőjével ellentétben sokkal nagyobb “rúgást” tulajdonítanak nekik.

“Kísérletek igazolják, hogy a szarvasmarha-szomatotropin a emberi sejtekben nem okoz rosszindulatú átalakulást.”

Bob Toth, Monsanto Canada Inc.
állattudományi részleg igazgatója Mississauga (Ontario)
kommentálja a szarvasmarha-szomatotropin használatát tejelő állatokon

Mellékhatások

Mivel a szarvasmarha-szomatotropin emberi használatáról igen ritkán hallani, a mellékhatások természete is ismeretlen. Tekintettel arra, hogy a humán növekedési hormonhoz hasonló anyagról beszélünk, feltételezhetjük, hogy a mellékhatásaik is hasonlóak. Ilyenek a magas vérnyomás és néha köszvény. A szarvasmarha-szomatotropin IGF-1 serkentő hatása miatt az ez utóbbi által kiváltott mellékhatások bekövetkeztéért is felelős lehet. Az a tény viszont, hogy állatok számára lett kifejlesztve, kevéssé jelentős, mint hinnénk. Bár sokan azt hiszik, hogy az állatgyógyszerek nem olyan minőségben készülnek, mint amelyeket emberek számára állítnak elő, ez nem így van. Az állategészségügyi készítményekre ugyanazok a minőségi követelmények érvényesek, mint a humán jellegűekre. Ennek több oka is van. Elsődleges az, hogy magas azon állatfajták száma, amelyek széleskörű hormonkezelést kapnak (tehenek, malacok, baromfifélék) és emberi fogyasztásra vannak szánva. Ha egy szer mérgező lenne ezekre az állatokra, mérgező lenne az ember számára is, úgyhogy be vannak tiltva. Másodlagos az általuk képviselt érték: miért kockáztatnánk egy 2 millió dollár értékű versenyló egészségét tisztátalan anyagokkal? Ki adna fajtiszta kutyájának valami szennyezett gyógyszert? Ezért bár felháborítóan hangozhat, hogy állatgyógyszereket emberek is használnak, sose feledjük, hogy egyes sportolók már ötven éve teszik ezt és ez a gyakorlat valószínűleg a jövőben sem fog változni. A szarvasmarha-szomatotropin egy olyan anyag, amelyről a sportolók azt hihetik, hogy az általuk várt eredményeket hozza majd. Az ára nem kiemelkedő, könnyen beszerezhető és ami a legfontosabb: teszi a dolgát. Biztosak lehetünk benne, hogy a következő korok testépítő szupersztárjai versenyfelkészülésük szerves részévé teszik majd ezt a készítményt.

Cyclofenil

steroid1017166198
Először egy arizónai gyógyszergyár dobta piacra, ma már csak receptre kapható. Mint minden gonadotropikus hormon, az ivarmirigyek által termelt hormonokra van hatással. A Cyclofenil leállítja azt a negatív visszacsatolási kört, ami a vérben keringő lutenizáló hormon szintjét szabályozza. Mivel a magasabb lutenizáló hormonszint a heréket növelt tesztoszteron-termelésre serkenti, az a szer, amely ezt a hormont csökkenti, a tesztoszteron-szintet is csökkenteni fogja. Ahogy a testépítők meghallották, mire képes a Cyclofenil, tömegesen kezdték használni. De mint minden “ergogén segédeszközt”, a hatóság ezt is gyorsan receptkötelessé tette. Ez nem riasztotta el a gyárat, a mexikói határ mellett állítottak fel üzleteket és a szert onnan árusították. A szer bizonyos változatai is fogalomban vannak Mexikóban, ilyen például az igen kedvelt Fertodur. A sportolók általában napi 100-300 mg-ról indítanak, de az 500-700 mg-os napi adagról szóló beszámolók sem ritkák. Bár léteznek egyedi esetek, a Cyclofenilre a legtöbb egyén hamar érzéketlenné válik, így a hatások általában csak hat-nyolc hétig tartanak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nagyobb adagokban alkalmazás gyakorlata nem csak veszélyes, de egész egyszerűen pénzkidobás.

Fordította: Atx