A máj szerepe testünkben

A máj a szervezet metabolizmusában központi szerepet tölt be, legnagyobb mirigyszervünk. Fontos a szénhidrát anyagcserében, glikogénként raktározza a szénhidrátot majd szükség esetén leadja, ami a vércukorszint szabályozásában lényeges. Az aminosavak anyagcseréjében, a fehérjeszintézisben és lebontásban is nélkülözhetetlen. Méregtelenít, ideális esetben hatástalanítja és kiválasztja a mérgeket a szervezetből, segíti eltávolításukat. Hormonokat szintetizál és bont le (például GH-növekedési hormon hatásra IGF-et juttat a vérbe). Az epét elválasztva a zsírfelvételben működik közre. A májban kreatin is szintetizálódik. A tápanyagok és gyógyszerek metabolizmusában lényeges tényező, hogy a vékonybélből a vena portae-máj kapu véna viszi a bélből a vérbe felszívódott tápanyagokat és gyógyszereket a májba. A májba került gyógyszer hatóanyagok jelentős része inaktiválódik, ez a folyamat a first pass effektus, amely során a szájon át bevitt gyógyszerek jelentős része lebomlik. Külön figyelmet érdemel a régóta ismert „edzett máj” jelenség, ami abban nyilvánul meg, hogy az edzett ember az edzések hatására hatékonyabban, gyorsabban bontja le a kívülről bevitt anyagokat. A sejtlégzéshez és a toxikus anyagok átalakításhoz szükséges oxigénért való versengés, a sejtek membránjainak sérülése együttesen roncsolhatja a májat, erről később még szót ejtek.

liverA máj regenerációs képessége óriási, ezért igen nehéz tönkretenni, de azoknak akik kitartóan próbálkoznak azért idővel sikerülni szokott. Az epe ürítése májproblémák esetén gyakran nem megfelelő, az epével a bilirubin kiválasztása károsodik, sárgaság alakulhat ki, a véralvadási faktorok termelésében bekövetkezett zavar pedig vérzésekhez vezethet. Az epesavak neurotoxikusak a vérben, hiányuk a bélből zsíros székletürítést eredményez. A bilirubin a hemoglobin lebontásakor jön létre, ennek mennyisége normál esetben 230-250 mg/nap. Ez az indirekt bilirubin, ami nem vízoldékony, a májban konjugálódik glukuronsavval, így vízoldékony, a vesével kiválasztható direkt bilirubin keletkezik. Az epe fontos alkotórésze. A magas bilirubiszint először a szem ínhártyáján, a sclerán látszik meg, ez már 36-44 mikromol/liternél (2-2,5 mg/dl) szérum bilirubin szintnél megjelenik, ami jelzés értékű testépítőknél is, egyértelműen a májhoz kapcsolódó működési zavarra utal (a gyógyszerek által kiváltott cholestasis, epepangás is előidézheti). Ennél magasabb koncentrációk esetén a bőr is elszíneződik, besárgul, icterus jön létre. A normális bilirubinkoncentráció 18 mikromol/liter-nél kisebb, azaz kisebb mint 1 mg/dl. A májkárosodással együtt feminisatio, nőiesedés is gyakran fellép férfiakban. A májproblémáknak számos oka lehet, így megelőzésük és kezelésük is különféle módokon lehetséges, ehhez próbálok az alábbiakban pár ötletet adni.

Mindenkinek nyomatékosan felhívom a figyelmét, hogy a cikk nem az öndiagnosztizálást és öngyógyítást szolgálja, egészségügyi problémák esetén mindenki forduljon szakemberhez, elsősorban orvoshoz!

Májproblémák (sportszempontból lényeges) okai

1. Fertőzések: vírusok, baktériumok

injekcioA legkritikusabb a Hepatitis B és C vírusfertőzés. A Hepatitis B és C vírusokat érdemes komolyan venni, mivel maradandó károkat okozhatnak májunkban, és könnyen életünk végéig társunkká válhatnak.

A Hepatitis B vírus fertőzés injekciókkal (tűcsere-de itthon csak nincs ennyire sötét ember a sportolók körében?), vérkészítményekkel, ondóval, nyállal és más testnedvekkel terjedhet. Az akut forma krónikussá (tartóssá-6 hónapon túl fennálló gyulladás) válhat 5-15%-ban, későbbiekben a rákos elváltozások és cirrhosis kialakulásának esélyét növelheti. Kivédése a gyakori partnercsere kerülésével, illetve védőoltással lehetséges.

A Hepatitis C hasonlóképp főleg szexuális úton illetve intim kapcsolatokban fertőz. Ez a változat gyakrabban válik krónikussá (15-30%-ban, vagy más vélemény szerint 50%-ban), és a hepatocelluláris carcinoma kockázatát még fokozottabban növeli. Nincs ellene oltás, az óvatosság ad védelmet. A pornós karrierre vágyó fitness és testépítő versenyzők valamint amatőrök fokozottan veszélyeztetettek! (Bár sokan most azt mondjátok erre, hogy értük úgysem kár…)

liver_normal liver_hepatitis
Egészséges máj                                         Hepatitis-es máj

2. Toxikus anyagok: gyógyszerek, mérgek, hormonok

A szervezetbe bejutó anyagok lehetnek direkt toxikusak (a károsodás dózisdependensen mindig létrejön) de idiosynchrasiasan (előre nem megjósolható, nem dózisfüggő módon) is létrejöhet károsodás. A máj „méregtelenítés”-e során sajnos az eredetinél mérgezőbb vegyületeket is létrehozhat. A toxikus anyagok gyakran toxikus szabadgyök-reakciókon keresztül roncsolják a májat, a májsejteket, logikusan tehát az antioxidáns vegyületek (silymarin, lipoic acid, E-vitamin stb.) nyújtanak/nyújthatnak ezen hatások ellen védelmet. A toxikus anyagok általában a májsejt pusztulását, majd a sejt helyét kitöltő kötőszövet felhalmozódását idézik elő. A folyamat vége a cirrhosis, májzsugor, amely után a máj teljes működésképtelensége, májkóma is bekövetkezhet. Májtoxikus a gyilkos galóca, de például a tetracyclin is a máj kiscseppes elzsírosodását okozhatja napi 1,5 g-nál nagyobb dózisban, ami halálos lehet.

Alkoholos hepatitis

A magas alkoholfogyasztás akut vagy krónikus májgyulladást idézhet elő, ennek zsírmáj és cirrhosis hepatis lehet a következménye. A férfiak kevésbé érzékenyek az alkoholra, mint a nők, a májkárosodás bennük kb. napi 50-60 g alkohol rendszeres fogyasztásának hatására alakul ki, míg nőkben 15-30 g a küszöb. A tesztoszteronszint még jóval a májkárosodás kialakulása előtt rövid idő alatt jelentősen csökken! Az ivászatok nem összeegyeztethetőek a testépítéssel.

liver_chirosis_micro liver_hepatitis_micro
Chirosis mikroszkóp alatt                              Hepatitis mikroszkóp alatt

Anabolikus androgén szteroidok által kiváltott károsodások

Az AAS-ok gyakran idéznek elő cholestasist, epepangást, a 17-alfa szubsztituált androgéneknél ez nem ritka. A cholestasist általában nem kíséri elhalás (hepatocelluláris necrosis) vagy nagyobb gyulladás. A folyamat során a hepatociták (májsejtek) hiperplasiája (túltengés, növekedés) alakul ki, ami az epecsatornák elzáródásához és így sárgaság kialakulásához vezet. A máj károsodását jelzi a májenzimértékek megemelkedése a szteroidok szedésének hatására, az irodalom szerint pedig cirrhosis is jelentkezhet a károsodás talaján. Peliosis hepatis is kialakulhat, ami elszórt vérrel telt üregek létrejöttét jelenti a májban. Különösen régebben összefüggésbe hozták a májkárosodás által előidézett ösztrogénlebontás csökkenést a gynecomastia kialakulásával. A hatás mértéke kérdéses, de mindenképpen csak jól járhatunk, ha megóvjuk májunkat: a máj nagymértékű regenerálódó képessége évtizedekig elfedheti az okozott károkat, így azok csak később mutatkoznak meg, de ha sok anyagot és igen meggondolatlanul szed valaki, akkor akár hetek alatt beutalót szerezhet valamelyik nagyobb kórházba.

A véralvadás zavarai a véralvadási faktorok termelődésének gátlódása miatt jönnek létre, mivel a vérplazmában lévő plazmafaktorok termelődési helyei jórészt a hepatocyták (fibrinogén, protrombin, Hagemann-faktor, fibrinstabilizáló faktor, antitrombin III. stb.), így ezek károsodása vérzéseket idézhet elő, nehezebb véralvadással jár (az orvosnak komolyabb beavatkozások előtt tudnia kell a gyógyszerszedés, szteroidhasználat tényéről!). Az orális szerek különösen ártalmasak, ahogyan a megadózisok és a szteroidok más gyógyszerekkel történő kombinációja is. Védelmet a szteroidok és más gyógyszerek nemszedése nyújt, továbbá az EREDETI injekciózható szteroidok is jóval kevésbé veszélyesek mint a tablettás formák (még inkább ha szakember adja be őket). A májdaganatok és anabolikus szteroidok kapcsolata kérdéses, gyakran egyazon szakkönyvben is ellentmondó vélemények olvashatóak erről a témáról, sokak szerint a hivatalos szteroidellenes propagandával szemben ez a kapcsolat nem valós. Az fogamzásgátlók növelhetik a rákos elváltozások gyakoriságát, az anabolikus szteroidoknál sem kizárt ez a lehetőség.

A májműködés komolyabb zavarai az IGF-I koncentrációját is csökkenthetik, ez testépítők számára előnytelen.

Bár nem szteránvázas vegyület, érdemes szót ejteni arról a tényről, hogy a pajzsmirigyhormon fokozza az anyagcserét, a máj relatív hipoxiáját (oxigénhiányát) hozhatja létre, így a szerv károsodhat szedésének hatására.

Krónikus toxikus hepatitis (májgyulladás)

Kiváltói például szulfonamidok, analgetikumok (fájdalomcsillapítók) lehetnek, így mondjuk az acetaminophen és az Aspirin. Akut és krónikus májkárosodás is létrejöhet, akár cirrhosis is. Az NSAID-ok (nem szteroid gyulladásgátlók) károsíthatják a vesét, nephrotoxikusak, amit Tom Prince története is példáz, de acetylsalicylsavnál (Asprin) gyomor-bélvérzés, szédülés, zavartság is felléphet, 12 éves kor alatt pedig a vírusos megbetegedés kezdeti szakaszában adott Aspirin a máj zsíros degenerálódásához és halálhoz vezethet. A testépítőknek a paracetamollal különösen vigyáznia kell. Ez a vegyület gyulladásokat nem tud csökkenteni, csak a velük járó fájdalmat, viszont ha túladagolják és a máj glutationkészlete kimerül (3 g és e feletti adag), akkor hepatotoxikus hatás lép föl. Antidotuma az acetylcsystein. A gyógyszerfogyasztás mérséklése, átgondolása az, ami a megelőzést elősegíti.

liver_fatty_micro liver_chirosis_hepatitis
Zsírmáj mikroszkóp alatt                              Chirosis+Toxikus Hepatitis

Zsírmáj

A zsírmáj kialakulásakor a májsejtekben trigliceridek halmozódnak föl. Leggyakoribb változata a nagycseppes zsírlerakódással járó forma, ami elhízáshoz, cukorbetegséghez is kapcsolódhat. A májfunkció nem feltétlenül romlik jelentős mértékben.

A kiscseppes forma általában komolyabb májfunkciós zavarral jár, májelégtelenséghez és halálhoz vezethet (tetracyclin).

A zsírmáj lehetséges okai:

  • alkohol
  • diabetes mellitus
  • elhízás
  • éhezés
  • gyógyszerek (pl. salicylatok)

Megelőzésre az okok kizárása ad módot, kezelésként vitamin-kiegészítés, lipotrop anyagok (pl. kolin) használata elterjedt, de E-vitaminra is szükség lehet. A kombinált gyógyszerhasználat veszélyei beláthatatlanok, kisebb adagok is gondot okozhatnak. A testépítők testének épségét alapvetően jobban veszélyeztetik a hamisítványok, vény nélkül kapható gyógyszerek, a felhasznált vényköteles fájdalomcsillapítók (pl. ópiátok), a vegyszerek (pl. DNP), a rossz minőségű, szennyezett, bizonytalan összetételű étrend-kiegészítők (usninsav, nehézfém-szennyezett gyógynövények, vízhajtó-, nyugtató -(pl. Kava kava) és egyéb gyógynövények hatóanyagai), mint az eredeti és nem megadózisokban fogyasztott szteroidok, már amennyire ezt én mint testépítés és étrend-kiegészítés felé orientálódott dietetikus laikusként meg tudom ítélni.

3. Anyagcsere zavarok

A cukorbetegség és elhízás, túlzott tápanyagbevitel (megakalória őrület) zsírmáj kialakulásával járhat, amint azt a tömött libák máján is megfigyelheted. A májsejtekben ekkor trigliceridek halmozódnak föl. A májfunkció nem feltétlenül romlik jelentős mértékben, de ez is előfordulhat, a hosszú ideig fennálló zsírmáj pedig semmiképpen sem előnyös. A máj nagyszerűen regenerálódik, így ha felfüggesztjük (idejében felfüggesztjük) a zabálást, túlevést és más előidéző tényezőket, az állapot rendeződik. Extrém tömegnöveléskor egyértelműen kedvezőtlen a helyzet, különösen ha ezt tablettás 17-alfa szubsztituált szteroidok szedésével kombináljuk. Védelmet a károk ellen az antioxidáns és lipotrop készítmények kiegészítő szedése jelent valamelyest, elsősorban pedig a jól összeállított táplálkozás, egészséges életmód.

liver_chirosis liver_carcinoma
Chirosis-os máj                              Carcinoma-s máj

A táplálkozás mint májvédő tényező

A rossz tápanyag-ellátottság is veszélyeztet a májkárosodások kialakulására, ám ez testépítőknél nem reális veszély. A magas fehérjebevitel máj vagy veseproblémákat kiváltó hatása erősen vitatott, a már meglévő egészségügyi problémák azonban valószínűleg tényleg láthatóvá válhatnak ennek hatására. A máj megóvásában az is fontos, hogy NE tápláljuk magunkat túl. Nem a növekedéshez szükséges nagyobb energia-beviteltől szeretnélek eltántorítani, hanem a mértéktelen zabálástól. Feltehetőleg a Super Size Me című filmben is ezt láthattuk, engem egyedül az lepett meg, hogy az orvosok meglepődtek az eredmények láttán, amikor körükben köztudott, hogy ez esetenként a májfunkciókra is károsan hathat. A megfelelő szénhidrátbevitel a máj működéséhez fontos, májbetegségekben 6-8 g/ttkg szénhidrátot javasolnak a megfelelő regenerációhoz. A megfelelő fehérjebevitel is lényeges a toxikus anyagok elleni védelemhez, napi 1,5-2 g/ttkg javasolt (de csak amíg a máj működése nem megy teljesen tönkre, mivel májelégtelenségben a fehérjebevitelt is le kell csökkenteni). A metionin és cisztin májvédő hatású aminosavak, túróval, sajtokkal, tojásfehérjével vihetjük be ezeket nagyobb mennyiségben. A zsírbevitel viszont mérsékelendő, 0,8-1g/ttkg-nál több nem javasolt, az állati zsiradékokat vissza kell fogni. Valóban májvédő diéta egészségesek számára nincs, változatos táplálkozás, bőséges gyümölcs és zöldség fogyasztás, elegendő rostfogyasztás ajánlott amíg egészséges az ember.

Élvezeti szerek

A legális és illegális élvezeti szerek, kábítószerek általában a májat is terhelik valamilyen formában, és nem hatnak a tesztoszteronszintre sem kedvezően, ezért aki komolyan veszi az edzéseit az nem élhet sem nagyobb mennyiségű alkohollal rendszeresen, sem pedig drogokkal.

Májvédő anyagok és felhasználásuk

Előrebocsátom, hogy nem állnak rendelkezésemre adatok a májvédő anyagoknak a koxoló és nem koxoló egészséges emberek számára ajánlott adagolásáról, ezért csak a májbetegeknek javasolt dózisokat tudom ismertetni, már ahol ez az adat rendelkezésemre áll. Európában a májbetegségek kezelésére SAM-ot, silymarint, liponsavat, arginint, ornitint, metionint, E-vitamint használnak, de a májvédő anyagok között igen sok más, étrend-kiegészítőként is kapható anyag megtalálható és biztonsággal felhasználható. Az antioxidáns és/vagy gyógyszerként is felhasznált hatóanyagok túlzott bevitele nem ajánlott, ezért ezeknél mindenki forduljon orvosához az egyéni adagolást, illetve a használat szükségességét illető kérdéseivel.

Sylimarin

A flavonoidok között sok jó antioxidáns, scavenger (gyökfogó) vegyület van, melyek bizonyos vegyületek májkárosító hatását mérsékelni tudják. Ismert flavonoid vegyület például a kvercetin ami scavenger hatású, ám állatkísérletekben toxicitást is mutatott. A flavonolignánok között olyan érdekes vegyületeket találunk, mint a silibinin, silichristin és silidianin, melyeknek nem ismert toxikus hatása és a májproblémák kezelésében is alkalmazhatóak. A silymarin a máriatövis (Silybum marianum) májvédő hatású hatóanyaga, a silibinin, silidianin és silichristin izomerek keveréke, amely membránstabilizáló tulajdonságú, gátolja a lipidperoxidációt, megakadályozza a sejtre toxikus hatású vegyületek bejutást a májsejtekbe és fokozza a riboszomális RNS képzést, így közvetve a fehérjeszintézist is. Jó gyökfogó, segíti a máj regenerációját. Gyógyszertárakban Legalon, Silegon, Silymarine L.F.M. drg., Hegrimarin, Hepabene és még ki tudja milyen néven kapható. A silymarin a testépítők között itthon és külföldön egyaránt viszonylag népszerűtlen, hatástalannak tartott anyag, pedig az adatok azt mutatják, hogy hepatoprotektív (májvédő) az anabolikus szteroidok által kiváltott májkárosodásban is. Epeút elzáródásban nem javasolt szedése (orvosi kontroll szükséges). Mérsékelt hashajtó hatása lehet. Napi dózisa 210-420 mg/nap három részre elosztva, de más adagolásban (pl. nagyobb indulási és kisebb fenntartó adag) is használják.

Liponsav (tioktánsav, lipoic acid)

Antioxidáns hatású vegyület, véd a toxikus anyagok ártalmaival szemben. Széles körben elterjedt használata, étrend-kiegészítőknek is alkotóeleme.

E-vitamin

Antioxidáns zsírban oldódó vitamin, citoprotektív , membránstabilizáló hatással. Igazoltan hatásos vegyület. Terápiás dózisa 200-600 mg/nap, de ennyit szerintem nem javasolt megelőzésképpen elfogyasztania egészséges embereknek (ajánlott dózis felnőtteknek 10-12 mg/nap).

S-adenosyl-methionin

A SAMe alkalmazásának fő indoka az ösztrogének és egyéb idegen anyagok által -így értelemszerűen például szteroidok által is- kiváltott cholestasis, epepangás. Hatása összetett, stabilizálja a sejtmembránt, citoprotektív, részt vesz a glutation szintézisében, valószínűleg antioxidáns hatása is van. Képzése úgy történik, hogy az ATP adenozilrésze metioninnal egyesül. Májproblémák esetén a keletkezésért felelős S-adenozil-metionin-szintetáz enzim aktivitása csökken, így indokolt lehet a kívülről történő bejuttatás. Állatkísérletek több esetben is hatásosnak találták, az embereken lefolytatott vizsgálatok adatai szegényesek. Izületi problémák kezelésére is felhasználják, ígéretes gyógyszer és kiegészítő. Orális terápiás dózisa 1600 mg/nap, egyes vélemények szerint étrendkiegészítőként 2-400 mg/nap-os dózisai is megfelelőek több részletre elosztva, erre vonatkozóan nem állnak rendelkezésemre adatok. Emésztőrendszeri zavarok, kábultság jelentkezhet mellékhatásként.

Kolin

Zsírmáj esetén kedvező hatású, hatásosságát feltehetően annak köszönheti, hogy alkotórésze a zsírtranszportban résztvevő foszfolipideknek.

Betain

Lipotróp anyagként megelőzi és mérsékeli a zsírlerakódást a májban, és a többi hasonló anyagra jellemző módon különböző toxinok ellen is véd.

Metionin

A kolin metilezéséhez (kolinképzéshez) szükséges aminosav. Májvédelemben alkalmazzák, napi 3x 2db 0,5 grammos tabletta a szokásos felnőtt adag. A metionin és cisztin májvédő hatású aminosavak, túróval, sajtokkal, tojásfehérjével vihetjük be ezeket nagyobb mennyiségben.

Lecitin (foszfatidilkolin)

Kevés vizsgálatot végeztek eddig a lecitinnel embereken, de állatkísérletek alapján ígéretes anyag. Zsírmáj esetén mindenképpen hasznos, de toxikus ártalmakban is jótékony hatású lehet.

Ecdyson

A vizsgálatok szerint az ekdiszteroidok antioxidáns hatású vegyületek, így májkárosodásban más antioxidáns vegyületekhez hasonlóan alkalmazhatóak lehetnek. Stimulálják az epeszekréciót, növelik a máj glikogén és fehérjetartalmát, fokozzák a fehérjeszintézist a májban. Orvosi alkalmazásuk nem elterjedt, egyelőre kevés vizsgálatot végeztek velük.

Taurin

Az epeelválasztást és a gyógyszerek kiválasztását fokozhatja, rokon vegyületek kedvező hatásait is sikerült már kimutatni. Jelentősége még kutatások tárgya.

Tejsavófehérje (whey protein)

A tejsavófehérje a krónikus Hepatitis B fertőzésben szenvedőknek segíthet a májfunkciók javításában, de mint májvédő aminosavak gazdag forrása akár a toxikus anyagok, így az anabolikus szteroidok ártalmai elleni védelemben is felhasználható lehet a jövőben, ha a kutatások ezt igazolják.

Malotilát

Japán eredetű készítmény, toxikus károsodásokban mérsékelte a májsejtek zsírfelhalmozását, a kötőszövetes elváltozások létrejöttét és a gyulladásos aktivitást. Itthon kevéssé ismert gyógyszer.

Glycyrrhicinsav

Japánban felfedezett citoprotektív anyag, Európában használata nem terjedt el. Kevéssé ismert.

A májvédő vegyületek általában segítik egymást funkciójuk ellátásában.

Májvédő gyógynövények

Silybum marianum (máriatövis)

A silymarinnál leírtak vonatkoznak rá. Tea készíthető belőle, ekkor egy teáskanálnyi termést vagy levelet 1/4 l forró vízzel le kell önteni, majd tíz percig áztatjuk és leszűrjük. Naponta háromszor éhgyomorra (étkezés előtt) fogyasztható.

Leuzea carthamoides

Ekdiszteroidok jó forrása, adaptogén, tonizáló gyógynövény, roboráló teakeverékek alkotórésze.

Az articsóka (Cynara scolymus) és a cukorrépa (Beta vulgaris var. altissima; hatóanyag a betain) a májsejtek regenerációját elősegíti. Az étrend-kiegészítőként is népszerű zöld tea szintén védelmet nyújt bizonyos mértékig a májat érő toxikus hatások ellen. A Ginko biloba kedvező voltát is igazolta néhány kísérlet, de emberi felhasználásához még kevés adat áll rendelkezésünkre. A mung bab, adzuki bab is mutat májvédő tulajdonságot. A sor természetesen még sokáig folytatható volna, így például specifikusan májvédő teák is beszerezhetőek a kereskedelemben.

Vannak országok, ahol a tűcsere program testépítőkre is kiterjed, mivel ezzel nagyobb ártalomtól óvhatóak meg, mint amit a gyógyszerszedés jelent (AIDS, hepatitisz fertőzés stb.). A koxolástól egyébként sem tudnák a szerhasználó testépítők sokaságát eltéríteni, de ez lehetővé teszi egészségük minél nagyobb mértékben történő megőrzését. Legyünk átlagemberek vagy testépítő versenyzők, bizonyos, hogy meg szeretnénk őrizni egészségünket. A fent leírt információk és tanácsok talán segíthetnek ezen cél elérésében minden olvasónak, és felhívják a figyelmet a helyes életmód folytatásának szükségességére. A szteroidhasználat jelenleg nem büntetendő, nincs okunk elkerülni az orvosokat, nem kivizsgáltatni magunkat, vagy nem megkérdezni a májvédelemben felhasználható anyagok körét és adagolását. Vigyázzunk magunkra!

Tihanyi András
dietetikus

Felhasznált irodalom:

Anssi Manninen MHS
High-protein diets: Putting rumors to rest
Journal of the American College of Cardiology Volume 44, Issue 7 , 6 October 2004, Pages 1526-1526

Chen JH, Tipoe GL, Liong EC, So HS, Leung KM, Tom WM, Fung PC, Nanji AA.
Green tea polyphenols prevent toxin-induced hepatotoxicity in mice by down-regulating inducible nitric oxide-derived prooxidants.
Am J Clin Nutr. 2004 Sep;80(3):742-51.

Crocenzi FA, Sanchez Pozzi EJ, Pellegrino JM, Rodriguez Garay EA, Mottino AD, Roma MG.
Preventive effect of silymarin against taurolithocholate-induced cholestasis in the rat.
Biochem Pharmacol. 2003 Jul 15;66(2):355-64.

D. Seidlová-Wuttke, T. Becker, V. Christoffel, H. Jarry, W. Wuttke
Silymarin is a selective estrogen receptor beta (ERbeta) agonist and has estrogenic effects in the metaphysis of the femur but no or antiestrogenic effects in the uterus of ovariectomized (ovx) rats
Journal of Steroid Biochemistry & Molecular Biology 86 (2003) 179-188

Farmakológia, szerk.:Fürst Zsuzsanna, Medicina, Budapest, 2001

Hepatológia / Fehér János ; Lengyel Gabriella.- Bp.: Medicina könyvkiadó Rt., 2001.

Higa T, Shiraishi M, Mamadi T, Taira K, Oshiro T, Nozato E, Nagahama M, Muto Y.
Limitations of exogenous L-arginine in exerting a cytoprotective effect on hepatic ischemia/reperfusion injury.
Surg Today. 2000;30(4):352-9.

Khnychenko LK, Bul’on VV, Sapronov NS, Kudriashova NI.
Therapeutic effects of a new taurine derivative in chronic hepatic diseases
Patol Fiziol Eksp Ter. 2002 Jan-Mar;(1):6-8.

Kishida T, Ishikawa H, Tsukaoka M, Ohga H, Ogawa H, Ebihara K.
Increase of bile acids synthesis and excretion caused by taurine administration prevents the ovariectomy-induced increase in cholesterol concentrations in the serum low-density lipoprotein fraction of Wistar rats.
J Nutr Biochem. 2003 Jan;14(1):7-16.

Komsa Ildikó
FITOTERÁPIA A MÁJBETEGSÉGEK KEZELÉSÉBEN
Új Diéta 2002 /4

Lee JY, Jung da W, Park HA, Kim SJ, Chung JH, Moon CK, Kim YC.
Effect of taurine on biliary excretion and metabolism of acetaminophen in male hamsters.
Biol Pharm Bull. 2004 Nov;27(11):1792-6.

Lewerenz V, Hanelt S, Nastevska C, El-Bahay C, Rohrdanz E, Kahl R.
Antioxidants protect primary rat hepatocyte cultures against acetaminophen-induced DNA strand breaks but not against acetaminophen-induced cytotoxicity.
Toxicology. 2003 Sep 30;191(2-3):179-87

Lieber CS.
New concepts of the pathogenesis of alcoholic liver disease lead to novel treatments.
Curr Gastroenterol Rep. 2004 Feb;6(1):60-5.

Med Pregl. 2003;56 Suppl 1:79-83.
Hepatoprotective effects of silymarin in patients with androgenic-anabolic steroid induced liver damage
Muriel P, Garciapina T, Perez-Alvarez V, Mourelle M.
Silymarin protects against paracetamol-induced lipid peroxidation and liver damage.
J Appl Toxicol. 1992 Dec;12(6):439-42.
Nasyrov KhM, Chepurina LS, Kireeva RM.
The hepatoprotective and cholagogic action of glycyrrhizic acid derivatives
Eksp Klin Farmakol. 1995 Nov-Dec;58(6):60-3.

Pari L, Murugavel P.Protective effect of alpha-lipoic acid against chloroquine-induced hepatotoxicity in rats.
J Appl Toxicol. 2004 Jan-Feb;24(1):21-6.

Pramyothin P, Janthasoot W, Pongnimitprasert N, Phrukudom S, Ruangrungsi N.
Hepatotoxic effect of (+)usnic acid from Usnea siamensis Wainio in rats, isolated rat hepatocytes and isolated rat liver mitochondria
J Ethnopharmacol. 2004 Feb;90(2-3):381-7.

Santini D, Vincenzi B, Massacesi C, Picardi A, Gentilucci UV, Esposito V, Liuzzi G, La Cesa A, Rocci L, Marcucci F, Montesarchio V, Groeger AM, Bonsignori M, Tonini G.
S-adenosylmethionine (AdoMet) supplementation for treatment of chemotherapy-induced liver injury.
Anticancer Res. 2003 Nov-Dec;23(6D):5173-9.

Stuart AS Craig
Betaine in human nutrition
Am J Clin Nutr 2004;80:539-49.

Taniguchi M, Yasutake A, Takedomi K.
Effects of dietary sulfur-containing amino acids on oxidative damage in rat liver caused by N-nitrosodimethylamine administration.
Br J Nutr. 2000 Aug;84(2):211-7.

Turecky L, Kupcova V, Szantova M, Uhlikova E.
Plasma lipid parameters in patients with alcoholic fatty liver after treatment with essential phospholipids.
Bratisl Lek Listy. 2003;104(7-8):227-31
Turecky L, Kupcova V, Szantova M, Laktis K, Uhlikova E.
Plasma proteins in patients with liver steatosis and the effect of treatment of essential phospholipids
Bratisl Lek Listy. 1996 Oct;97(10):625-8.

Watanabe A, Okada K, Shimizu Y, Wakabayashi H, Higuchi K, Niiya K, Kuwabara Y, Yasuyama T, Ito H, Tsukishiro T, Kondoh Y, Emi N, Kohri H.
Nutritional therapy of chronic hepatitis by whey protein (non-heated).
J Med. 2000;31(5-6):283-302.

Will Brink, Radnai Tamás
Tejsavófehérje: nem csak egyszerű testépítő protein!
Muscle Magazine 33. szám 26-32 o.

Wu SJ, Wang JS, Lin CC, Chang CH.
Evaluation of hepatoprotective activity of legumes.
Phytomedicine. 2001 May;8(3):213-9.