Az anabolikus szteroidokról – mint a tesztoszteron származékairól – szóló sorozatunkat a tesztoszteronnak megfelelő női hormonnal, az ösztrogénnel folytatjuk. Bár az izom erejének és méretének növekedésében a tesztoszteroné az elsődleges szerep, vannak bizonyítékaink arra, hogy az ösztrogén is szerepet játszik ebben a folyamatban. Egyes farmerek már hosszú évek óta tisztában vannak azzal, ha a marháknak ösztrogén-injekciókat adnak, az az állatok testsúlyának jelentős növekedésével jár. Az elmúlt évek során napvilágot láttak olyan pletykák is, hogy egyes testépítők a szteroidkúráikat kis mennyiségű ösztrogén adagolásával egészítik ki. Bár a mendemondák töredékesek, az állatokon végzett kutatások rámutatnak, hogy a jelenségnek talán tudományos érvekkel is alá lehet támasztanunk.

Az ösztrogén

oestrogenAz ösztrogén a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon női “ellentéte”, a petefészek által termelt elsődleges női nemi hormon. Az ösztrogén szabályozza női reprodukciót, valamint kialakítja és fenntartja a nő másodlagos nemi jegyeit. A hormon fontos szerepet játszik a máj, csontok, artériák, bőr helyes működése során, valamint az agyalapi mirigyre is jelentős hatással van.

A közhiedelemmel ellentétben a férfiak is termelnek ösztrogént, természetesen sokkal kisebb mennyiségben, mint a nők. Gyakorlatilag a férfi teljes ösztrogéntermelését az átalakított tesztoszteron adja, ami az aromatáz-enzimeknek köszönhető. Ezt a folyamatot hívjuk aromatizációnak.

Hogyan működik?

Míg korábban az izomszövetet érzéketlennek tartották az ösztrogénre, addig a legfrissebb kutatások kimutatták, hogy a marhák húsára anabolikus hatást gyakorol. Ezt az anabolikus befolyást kettős eredetűnek tartják: az agyalapi mirigyre gyakorolt közvetett hatás miatt megnő a marhák növekedési hormon kibocsátása, másrészt az ösztrogén közvetlen hatást gyakorol a vázizomzat receptoraira. Egyes bizonyítékok alátámasztják, hogy az ösztrogén a tesztoszteron-receptorokra is hatással van és ezzel anélkül ér el anabolikus hatást, hogy az endogén androgén-szintet különösebben megemelné.

A marhák vázizomzata egyaránt tartalmaz szabad androgén- és ösztrogénreceptorokat is. Mivel a receptorok csak androgén hatásra támogatják a növekedést, az ösztrogénnal történő kombináció marhák esetén magyarázatot adhat az erősebb növekedési válaszreakcióra.

Esztradiol-benzoát egyedüli alkalmazása esetén izomnövekedést és fiatal ökröknél a férfiasodás megerősödött jeleit tapasztalták. Azokban az esetekben, mikor a szert trenbolone-acetáttal kombinálták (1:10 arányú szubkután alkalmazás) izom és zsírnövekedés volt látható, valamint a maszkulin jelleg mind a fiatal, mind az idős állatoknál megnövekedett mértékben jelentkezett.

Használata a testépítésben

Azon tények alapulvétele mellett, amelyekre az állatkísérletekből következtethetünk, feltételezhető, hogy az ösztrogén használata embereken a növekedési hormon-szint emelkedésével és a tesztoszteron-receptorok számának általános növekedésével járhat. Legalább két olyan testépítőt ismerünk (Newfoundland, Kanada, 1991), akik bevallottan használtak ösztrogén-proprionátot és beszámoltak a hatásokról is. Mindketten nagyobb izomnövekedést tapasztaltak, mintha csupán szteroidokat használtak volna. Természetesen nem kizárható a placebo-hatás, azonban a fentiek alapján nem zárható ki a szteroidokkal együtt gyakorolt szinergikus hatás sem. Amikor az egyik kanadait megkérdezték, hogy miért használt ösztrogént a válasz valahogy így hangzott: “tesztó propi, ösztrogén propi… mi a különbség?

Fogamzásgátlók

Bár az ösztrogén gyakran tehető felelőssé a nőiesedésért (pl. gynaecomastia), a megfelelő arányú anabolikus szteroid-ösztrogén kombinált használat kulcs lehet a masszív izomnövekedéshez. Vannak jelek arra, hogy a fogamzásgátló tabletták hatására az aminosavak hasznosítása a szervezetben hatékonyabbá válik, azonban a pontos folyamat még nem ismert. Az egyik elmélet szerint az ösztrogén-tartalmú fogamzásgátlók megnövelik a B6 vitamin aminosav-anyagcserét szabályozó hatását, a B6 vitamin ugyanis a dekarboxiláció során koenzimként funkcionál. Sok női sportoló a fogamzásgátlás mellett a tablettákat a menstruációs ciklus időzítésére is használja, érdekes lenne egy fogamzásgátlót használók és nem használók közötti összehasonlító tanulmány.

RU486 – újabb alap a kétkedésre?

ru486Az elmúlt évek egyik legellentmondásosabb szere az európai fejlesztésű RU486 abortusztabletta. Hatására a női testben nagyon erőteljes hormonfluktuáció indul meg, amely a fejlődésben lévő magzatot megöli. A morális kérdéseket most nem tárgyaljuk. A mi szempontunkból az abortív jelleg mellett érdekesebb az antikatabolikus hatás. Egyes tanulmányok szerint az RU486 megóvja az izomszövetet a kortizol bontó hatásától. Mielőtt azonban rohannánk felíratni a szert, meg kell említenünk, hogy az RU486 a tesztoszteron-receptorok érzékenységét nagyban csökkentheti. Így tehát lehet antikatabolikus ugyan, de lehet ugyanígy antianabolikus is. Egyik hatás ezzel kizárja a másikat, az európai testépítők pedig alátámasztják ezeket a feltételezéseket. Kevesen vannak – ha van egyáltalán valaki – aki elmondhatja, hogy hasznára vált az RU486. Olyan sportolót biztosan nem találunk, aki egy anabolikus szteroid-kúrával egyenértékűnek találná a hatásokat. Bár a szernek nincsenek életveszélyes mellékhatásai, nincs semmi fiziológiás előny sem a szedése során. Röviden, pénzkidobás az RU486-ot izomtömeg-növelésre használni.

Mellékhatások

Felületesek lennénk, ha azt a benyomást keltenénk az olvasóban, hogy férfiak az ösztrogént testépítés során eredménnyel használhatják. Lássuk be: a férfiak testében természetüknél fogva nem kering annyi ösztrogén, ebben az esetben az evolúció is egészen másképp alakult volna. Ha szem előtt tartjuk, hogy az ösztrogén kis mennyiségének hatására is gynaecomastia lehet az eredmény, valamint azt, hogy egyes transzvesztiták, miután teljesen nővé operáltatták magukat, nőies vonásaik kiemelésére adagolnak maguknak ösztrogént, rávilágítanak azokra a veszélyekre, amelyeket a szedés okozhat. Annak ellenére, hogy vannak korlátozott bizonyítékok arra, hogy az ösztrogén serkenti a tesztoszteron-receptorok működését, valamint a korábban részletezett, marhákon végzett és testsúlygyarapodással zárult kísérletek, mindenkit óvaintünk attól, hogy ösztrogént használjon sportcéljai elérése érdekében. A kockázatok jóval nagyobb súlyúak, mint a remélt előny.

Antiösztrogének

Furcsán hangozhat, ha azt mondjuk: egy testépítő egyszerre használhatja az ösztrogén és antiösztrogén-készítményeket, és ezen a ponton vissza kell utaljunk a helyes arányokról írtakra. A kis mennyiségű ösztrogén növelheti a tesztoszteron-receptorok számát, ezáltal növelve a vérben keringő tesztoszteron hatásait. Ha azonban nem kívánt mennyiségű ösztrogén kerül a testbe, sok nem kívánatos mellékhatás is felléphet. Ezek közül a legismertebb a gynaecomastia – amely folyamat során a tesztoszteron ösztrogénné alakulása (aromatizálódása) miatt a férfiak melle megduzzad (erről lásd az első fejezetben írtakat).

A legtöbben, akik anabolikus szteroidokat használnak, tartanak attól, hogy a kúra alatt az aromatizálódás kellemetlen hatásaival kell szembenézzenek, ezért antiösztrogéneket használnak. A három leggyakrabban használt készítmény:

Gyógyszernév: Nolvadex
steroid1071950379
Hatóanyag: tamoxifen citrát
Hatóanyag tablettánként: 10 és 20 mg
Terápiás adag: 1-2 szem naponta
Edzőtermi adag: 5-100%
Bár nem anabolikus szteroid, sok testépítő azzal a hittel teszi kúrája részévé a szert, hogy az anti-ösztrogenikus hatásai megóvhatják a fellépő aromatizáció esetleges nőiesítő hatásaitól, mások pedig a már fellépett gynaecomastia hatásait próbálják meg vele kompenzálni.

A Nolvadex alapvető hatásmechanizmusa szerint “verseng” az ösztrogénreceptorokkal, megkötve az ösztrogént, így csökkentve a nőiesítő hatásokat. A legtöbb embernek ez egy járható út, azonban vannak egyének, akiknél a hatás a visszájára fordulhat, ugyanis ahogyan már korábban említettük, az ösztrogén növelheti a tesztoszteron-receptorok minőségét és mennyiségét. Egyes kutatók szerint a Nolvadex gátolja a tesztoszteron-termeléshez szükséges enzimeket. Végül pedig meg kell említenünk, hogy a szer egyeseknél az ösztrogénhez hasonló hatásokat okoz. Ha a fenti gondok közül bármelyik utolér minket, újabb gondot vehetünk a nyakunka, ahelyett, hogy megoldanánk azt.

A Nolvadex beavatkozik a szteroidkúra hatásosságába is. Az egészséged, izomfejlődésed és a pénztárcád is úgy van a legjobban kiszolgálva, ha a lehető legkisebb adag szteroidot használod, amitől izomnövekedést tapasztalsz és kiegészíted 10-20 mg Nolvadex-el. Ha ez a mennyiség nem elég, akkor valószínűleg túl sok cuccot nyomsz magadba!

Will Brink a MuscleMag munkatársa
a Nolvadex, mint a testépítők körében népszerű anyag
kétélű kardhoz hasonlatos voltáról

A Nolvadex legkevésbé ismert tulajdonsága a verseny előtti leállással van kapcsolatban, ugyanis – mint a legtöbb hormonális szer – ez is egy “visszarúgó hatást” mutat a szedés befejezése után. A leállást követően a testben az ösztrogénszint az egekbe szökken, a szervezet pedig nagy mennyiségű vizet kezd raktározni, ezért rossz esetben a színpadon úgy fog kinézni a sportoló, mint egy felmosórongy, ami megszívta magát vízzel.

Ritkán esik szó róla, de vannak jelek, amelyek szerint a Nolvadex a növekedési hormon szintjére is hatással van. Egy tanulmány kimutatta, hogy az a növekedési hormon szintjében mutatkozó emelkedés, amely a tesztoszteron enantát adagolásának hatására a tapasztalható, a Nolvadex szedése blokkolásra kerül. Ez a hatás valószínűleg a tesztoszteron agyalapi mirigyre és növekedési hormon-kibocsátásra gyakorolt hatásával áll összefüggésben, amely másodlagos az ösztrogénné történő aromatizáció mögött. Ezzel ellentétes dolgokat állít egy másik tanulmány, amely szerint a növekedési hormon szintje a tesztoszteron enantát és a Nolvadex együttes használata során növekedett. A sportolók számára ezek az eredmények a helyzetet áttekinthetetlenné teszik. Egyesek azzal a reménnyel kombinálják a szert, hogy a növekedési hormon szintjük növekszik, azonban teljesen ellentétes lehet a bekövetkező hatás, arról nem is beszélve, hogy mivel a növekedési hormon kötve van az inzulin és már hormonok szintjéhez, a hosszú távú hatásokat csak sejteni lehet.

nolva_illustration
Mióta az anabolikus szteroidok használata ilyen széles körben teret nyert, a Nolvadexet nem gyógyító célzattal az orvosok csak vonakodva írják fel. Álláspontunk szerint az analbolikák mellékhatásaitól szenvedő testépítőnek gyógyítási célra kellene a szer, azonban az orvosok félnek és nehezen adnak lehetőséget a használatára. Ez a szomorú folyamat vezetett oda, hogy a legtöbben a feketepiaci forrásokat használják a legálisak helyett. A valóság az, hogy ezzel a szteroid-ellenes mozgalmak pont az ellenkezőjét érték el annak, amit célként a zászlajukra tűztek.

Gyógyszernév: Teslac
Hatóanyag: tesztolakton
Hatóanyag tablettánként: 50 és 250 mg
Terápiás adag: 150-250 mg naponta
Edzőtermi adag: 25-100%

A Teslac fermentált progeszteronból (a második legfontosabb elsődleges női nemi hormon) készül. A szer Cytochrome P450-el kombinálva működik (ez egy olyan sejt-színezőanyag, amely a sejten belüli elektrontranszportban érintett), a receptor oldalán blokkolja az aromatáz enzimeket. Újdonság azonban az anabolizmust segítő hatása, amelyet két módon fejt ki: növeli a tesztoszteron-termelést és segíti az ásványi anyagok beépülését. A tesztoszteronra gyakorolt hatása közvetett: az agyalapi mirigyben a GnRH-t a gonadotropin-kibocsátást szabályzó hormont serkenti. Ez a hormon akkor lép működésbe, ha az ösztrogénszint csökken. A magasabb GnRH-kibocsátás emeli a tesztoszteron-szintet és ezzel az anabolikus hatást is. Nem csoda, hogy amint erről a testépítők tudomást szereztek, elkezdték kúráik során alkalmazni. Az ásványi anyagokkal kapcsolatban a mechanizmus sokkal egyszerűbb. A nitrogén, kálium és foszfor visszatartásának következtében a test a fehérjeszintézis egy sokkal kedvezőbb szintjére lép, miközben a fehérje-katabolizmus természetesen csökken. Az összetett eredmény korlátozott anabolikus hatás lesz (korlátozott, mivel a Teslac-ot nem lehet ebből a szempontból más anabolikus szteroidokkal egy lapon említeni).

Összefoglalásul, mivel az FDA (álláspontunk szerint hibásan) az anabolikus szteroidok közé sorolta a szert, a Teslac Schedule III DEA szinű korlátozás alá esik. Illegális, birtoklása és a vele történő kereskedelem (az Egyesült Államokban! – a ford.) hosszú időt biztosíthat számodra a börtönben.

Gyógyszernév: Cytadren
Hatóanyag: aminoglutetimid
Hatóanyag tablettánként: 250 mg
Terápiás adag: 2000 mg naponta kortizolszabályozásra
Edzőtermi adag: 1-12% (napi 250mg-hoz képest)
Ez a szer elsődlegesen a Cushing-szindróma gyógyítására használatos, amely betegség elsődleges tünete a kortizol-túltengés. A Cytadren olyan enzimek hatását képes blokkolni, amelyek a koleszterint pregnelononná alakítják, majd aldoszteronná, kortizollá és ösztrogénné. Bár a Cushing-szindróma kezelésére javallott adagok a grammnyi tartományba esnek, testépítők számára már a napi 250mg is hatásos a szteroidok kiváltotta aromatizációs tünetek kezelésére. A Cytadren mindemellett még viszonylag olcsó is (40-50$ egy doboz), természetesen receptre. Mivel a sportolók között a használata elterjedt, az orvosok hajlamosak csak “legitim” célok érdekében felírni.

Biztonságosabb megoldás az anti-ösztrogének helyett?

A kutatók folyamatosan dolgoznak azokon a megoldásokon, amelyek célja a teljesítménynövelő szerek biztonságosabbá tétele, nem kivétel ez alól az anti-ösztrogén szerek családja sem. Figyelemmel arra, hogy a szteroidhasználók között igen elterjedt a gynaecomastia és arra, hogy a fent felsorolt szereknek mind megvannak a maga korlátai, a biokémikusok a – vitaminok között kevéssé ismert – P vitamin, más néven a bioflavonoidok irányában kezdtek el vizsgálódni.

Bioflavonoidok

chrysin_1A bioflavonoidok vízben oldódó, világos színű anyagok, melyek a zöldségekben és gyümölcsökben találhatók a C-vitamin mellett. Jó bioflavonoid-forrás a citrusfélék héja és pépe. Rutin flavonoid található a pohánka levelében. A flavonoidok a növények legfontosabb színanyagai, struktúrájuk hat karbongyűrűből áll, amelyet három karbonszegmens köt össze.

A flavonoidok fontos faja az antocianinok, mint a defindin (kék), pelargonid (vörös), cianid (lila). A másik faj, a flavonálok megtalálhatók a levelekben és a növényekben is. Általában ugyan színtelenek, azonban egyes virágoknak sárga és csontszínt kölcsönöznek. A karotin vörös, narancs és sárga. A betalin vörös. Ezen színanyagok kombinációja adja a növények jellegzetes színét (amiben szerepet játszik a pH érték is). A levelekben található flavonoidok blokkolják az ultraviola sugárzást, ami egyébként igen káros a nukleinsavakra és fehérjékre nézve. Egyes flavonoidok elnyelik a kék-zöld, illetve vörös fényhullámokat a fotoszintézis során.

Emberi használat

Gyakorolhatnak biológiai hatást az emberre a bioflavonoidok? Franciaországban a gynaecomastia gyógyítására, valamint a női menstruáció nem anatómiai okokból rendszertelen, vagy fájdalmas voltának kezelésére, a hormonterápia kiváltására használták. Úgy tűnik, a bioflavonodiok képesek antioxidánsként viselkedni, megakadályozva azt, hogy a réztartalmú enzimek az adrenalint és a C vitamint oxidálják.

Végül pedig tegyünk említést arról a tulajdonságáról, amely a testépítők érdeklődését is felkeltheti. Napirenden van a téma, mely szerint a flavonoidok képesek a tesztoszteron ösztrogénné aromatizálódását megakadályozni. Ha ez beigazolódik, a szteroidhasználók szert tehetnek egy ideális kiegészítőre. Mielőtt azonban szaladnánk, hogy egy raklapnyival beszerezzünk, fontos néhány szempontot figyelembe vennünk. Először: az orvosi szakirodalomban nem találunk olyan adatot, amely a fenti tulajdonságát alátámasztaná. Az ösztrogén jelentősen csökkenti a plazma-koleszterin szintjét. Az endogén ösztrogén szintjének csökkenése több kárt okoz, mint hasznot: főleg azon szteroidhasználók között, akik általában szteroidkúrájuk alatt a plazma-koleszterin szintjük emelkedését tapasztalják. (A tiszta tesztoszteron erősen androgén: aknékat és hajhullást okozhat). Az ösztrogén a tesztoszteron-receptorokra is hatást gyakorol: minél több a receptor, annál több lehetősége van a testnek megkötni azt, ezáltal a tesztoszteron is komolyabb biológiai hatást válthat ki. A termelés leállítása nem kívánt hatást eredményezhet.

Ez utóbbiakat azért hangsúlyozzuk, mert Dan Duchaine az új, Flavone X* terméket, mint aromatáz-gátlót reklámozza. Az elmondás alapján a legtöbb férfi a szer használata során 20%-al magasabb tesztoszteron-szintet tapasztal. Mr. Duchaine szerint a tesztoszteron-termelést az agyalapi mirigyben található ösztrogén-receptorok szabályozzák. A tesztoszteron szintjének növekedése a tesztoszteron átalakulásából eredő ösztrogén szintjét is emelni fogja. A Flavone X a gyártó elmondása szerint ezt a tesztoszteronból ösztrogénné történő átalakulást megakadályozza. Mr. Duchaine a Flavone X varázslatos hatóanyagát nem nevezi meg egy titoktartási megállapodásra hivatkozva. Ez igen érdekes, ha Mr. Duchaine peres múltjára gondolunk, vagy arra, hogy mennyire szemtől szemben kommunikált le eddig mindent a sajtó felé. Rejtélyes, hogy most miért írt alá egy ilyen szerződést. Egyeseknek eszébe juthat akár Mr. Duchaine személyes érintettsége is. Ha kívülről szemléljük a dolgokat, beláthatjuk, hogy senki sem jegyeztethet be szabadalmat egy, a természetben szabadon előforduló vegyületre és mivel Mr. Duchaine a múltban mindig nagyon szabatos volt, ezért az ügy megér egy kis vizsgálatot.

Dan Duchaine szerint a Flavone X használata mellett korlátlan ideig fogyaszthatunk szteroidokat. A probléma ezzel az állásponttal az, hogy a mellékhatások esélye a használat hosszúságával egyenes arányban nő. Még a legelkötelezettebb szteroidhasználók szerint is kockázatos a folyamatos használat.

Az azonban biztos, hogyha a Flavone X a túlzott aromatizációt korlátozni tudja, akkor megvannak a maga érdemei. Az a gondolat, hogy használata mellett a szteroidhasználat időben megnyújtható, butaság. Mi semmiképpen sem tanácsoljuk.

* A Chrysin (Chrysin – 5,7-dihydroxyflavone) termékek időközben elterjedtek más gyártóktól is, de nem hozták meg azt a népszerűséget, mint antiösztrogének, amire a gyártóik számítottak.

Ajánlott és felhasznált irodalom:

 

R. Herschler and others, “Production Responses to Various Doses and Ratios of Estradiol Benzoate and Trembolone Acetate Implants in Steers and Heifers”, Journal of Animal Science, 73 (October 1995)

P.Embelton and G.Thorne, Steroids Myths – The Responsible Use of Anabolic Steroids, (St.John’s, Nfld: Thorton Publishing Ltd., 1991)

T.Basu, Drug Nutrient Interactions, (New York: Croom Helm Ltd., 1988)

Flex, 13:5 (summer 1995)

L.Lima and others, “Growth Hormone Esponse to GHRH in Normal Adults is Not Affected by Short term Gonadal Blockade”, Acta Endocrinology, 120:1 (January 1989).

J. Devesa and others, “The Role of Sexual Steroids in the Modulation od Growth Hormone Secretion in Humans”, Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 40:1-3(1991)

H.Winter, Complete Guide to Vitamins, Minerals and Supplements (Tucson: Fischer Books, 1988)

L.Dunne, Nutrition Almanac, 3d ed. (New York: McGraw-Hill Publishing Co. 1990)

P.Raven and others, Biology of Plants, 2d ed. (New York: Worth Publishers Inc. 1981)

D.Duchaine, “Hang On! Flavon X: The Next Frontier In Drug-Free Muscle Building”, Musclemedia (May, 1996), 62-67.