A Post Cycle Therapy (röviden: PCT) egy, a szteroid használók között általános metódus arra, hogy a tömegnövekedést maximalizálják és hogy visszaállítsák a hipotalamusz-agyalapi mirigy-here-tengely működését (hypothalamic-pituitary-testicular axis, a továbbiakban HPTA) így mindenképp hasznosnak gondoljuk néhány érdekes információ megosztását a témában. Igyekszünk olyan forrásokból származó adatokat és eredményeket közölni, melyek valós kutatási eredményeken alapulnak, nem pedig internetes fórumos mendemondákon vagy edzőterem-beli szóbeszédeken. Az alábbi cikkben William Llewellyn álláspontját ismertetjük a PCT-ról, a cikk végén pedig egy sikeres PCT-t dokumentáló embereken végzett tanulmányt is ismertetünk. Az információk az Anabolics 2007-es kiadásából származnak.

Háttér

anabolics2007

Az anabolikus szteroidok használata közben a szervezet saját tesztoszteron termelése leáll. A szteroidhasználat befejeztével éppen ezért hiányt szenvedhetünk belőle, míg a szervezet újra nem indítja a termelést, ami viszont akár hónapokat is igénybe vehet. Ekkor az androgének alacsony szintje mellett a kortikoszteroidok normál szintjével kell szembenéznünk. A kortikoszteroidoknak erős katabolikus (izombontó) hatásuk van, és mivel a kortikoszteroidok ilyen hatását ellensúlyozó androgének ez időszakban nem állnak kellő mennyiségben szervezetünk rendelkezésére, az újonnan szerzett izomzat nagyobbik részét könnyedén el is veszíthetjük. Ahhoz, hogy segítsünk testünknek megtartani a megszerzett izomzatot, a lehető leggyorsabban vissza kell állítanunk szervezetünk endogén (természetes) tesztoszteron termelését. Ahány helyen csak utána nézel, mindenhol mást olvashatsz erről a témáról: “Szedj HCG-t, ne szedj HCG-t hanem használj egy aromatáz inhibitort, szedj csak Clomid-ot, felejtsd el a Clomid-ot és szedj magában Nolvadex-et” stb. Melyik hát a helyes megoldás? Anélkül, hogy megértenénk, mi is zajlik ilyenkor a testünkben, és hogy miért jók egyes hatóanyagok a szituáció rendezésére, a helyes PCT protokoll kiválasztása eléggé nehézkes lesz, ha ugyan nem lehetetlen.

A HPTA (hipotalamusz-agyalapi mirigy-herék-tengely)

A HPTA a szervezet saját tesztoszteron termelésének termosztátja. Ha túl sok a tesztoszteron, a láng kialszik. Ha nincs elég, akkor felcsavarja a fűtést (nagyon-nagyon egyszerűen szólva). Ahhoz, hogy érdemben beszélhessünk a továbbiakban a témáról, ezt a szabályozó folyamatot három részre kell bontanunk. A folyamatstruktúra első szintjén a hipotalamusz van, mely a GnRH (Gonadotropin-Releasing Hormone) kibocsátásáért felelős, ha szervezetünk tesztoszteron hiányos állapotban van. A GnRH egy jelet küld a folyamat második szereplője, az agyalapi mirigy számára, mely válaszul megkezdi a Luteinizáló Hormon (a továbbiakban, LH) termelését. A LH stimulálja a heréket (harmadik szint), hogy azok kezdjék meg a tesztoszteron kiválasztását. Az így termelődő nemi hormonok negatív visszajelzést küldenek (elsősorban a hipotalamusznak és az agyalapi mirigynek), és ilyen módon maradnak egymással egyensúlyban (tesztoszteron, ösztrogén). A szintetikus, exogén, tehát kívülről bevitt tesztoszteron ugyanezt a negatív feedback-et küldi. A tesztoszteron termelés szabályzásának efféle gyors áttekintése szükséges a további információk megértéséhez, mivel először a háttérben meghúzódó folyamatokat kell megvizsgálni ahhoz, hogy megértsük, miért olyan lassú folyamat a HPTA természetes regenerálódása egy szteroidkúra után. Csak ez után lehetünk képesek keresztülvinni egy hatékony, HPTA regeneráló gyógyszeres kezelést.

A herék deszenzitivizációja (érzéketlenné válása)

here

Bár a szteroidok a szervezet saját tesztoszteron termelését elsősorban a gonadotropikus hormonok szintjének csökkentésén keresztül érik el, a HPTA visszaállításának fő akadálya szteroidkúra után mégsem elsősorban az alacsony LH szintben keresendő. Ezt egészen egyértelműen kimutatták egy 1975-ben végzett kutatás során. A kutatásban részt vevő férfi alanyoknak hetente 250 mg tesztoszteron enantátot injekcióztak – ami egy alacsony dózis, még kezdő szinten is – 21 héten keresztül, mindeközben folyamatosan figyelték a hormonszintjeiket, beleértve a tesztoszteron és LH szintet is. A résztvevőket a szer elhagyása után még 18 héten keresztül folyamatosan vizsgálták. A tanulmány kezdetekor – a vártnak megfelelően -, a tesztoszteron használatával párhuzamosan a LH szint lecsökkent. Azonban a tesztoszteron elhagyása után már érdekesebb eredmények születtek. A LH szint gyors emelkedésnek indult az utolsó injekció utáni harmadik héten, azonban a tesztoszteronszint mégis alacsony maradt még hosszú ideig ez után. Átlagosan több mint 10 hétig tartott mielőtt a tesztoszteronszintben bármiféle változást tapasztaltak volna! Az, hogy ennyire nem volt összefüggés a LH szint és a az androgének szintjének visszaállása között, világossá tette, hogy a probléma gyökere nem szükségszerűen az alacsony LH szint, hanem sokkal inkább a herék atrófiája és érzéketlenné válása a LH-ra. Mivel egy ideig inaktívak voltak, a herék veszítettek tömegükből (atrófia), ami miatt képtelenek voltak a korábbi intenzitással működni. A hosszúra nyúló kúra utáni állapot tehát nem az alacsony tesztoszteron-és LH szintről szól, sokkal inkább az alacsony tesztoszteron-és normál (vagy akár magas) LH szintről.

Az antiösztrogének szerepe

Fontos lenne megérteni, hogy az antiösztrogének önmagukban nem képesek visszaállítani a szervezet saját tesztoszterontermelését egy kúra után. Ezek a készítmények általában az ösztrogének negatív feedbeck-jének blokkolásán keresztül növelik a LH szintet. Azonban a LH szint segítség nélkül is viszonylag hamar visszaáll a kúrát követően. Emellett nincs is annyi ösztrogén ilyenkor a szervezetben, hogy az antiösztrogének kifejthessék hatásukat, mivel az ösztrogén képzéséhez a férfiak szervezetének főként tesztoszteronra van szüksége, aminek azonban ilyenkor alacsony a szintje. A szérum ösztrogén szint valójában alacsony ilyenkor, nem pedig magas. Ami ösztrogén a kúra után keletkezik, az a tesztoszteronszint visszaállásával párhuzamosan történik, nem pedig azt megelőzően (más kérdés hogy a kúra után az androgének és az ösztrogének nincsenek egyensúlyban egymással de ez már megint másik téma). Önmagukban tehát láthatjuk, hogy nincs olyan folyamat, melyen keresztül az antiösztrogének segítségünkre lehetnének ilyenkor. Érthető azonban, hogy miért siklanak el ezen olyan sokan. Az orvosi szakirodalom telis-tele van olyan referenciákkal, melyek azt mutatják, hogy az olyan antiösztrogének, mint a Clomid vagy a Nolvadex növelik a LH és a tesztoszteronszintet a férfiakban, és valóban, normál körülmények között ezt a feladatot kiválóan el is látják. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy mennyi olyan kutatás van, ami azt mutatja, hogy a tesztoszteron használata csökkenti a LH szintet a tesztoszteron termelés elnyomásával párhuzamosan, érthető, miért jutnak a legtöbben arra a következtetésre, hogy a LH-ra kell koncentrálni. Ha nem nézünk a folyamat mélyére, akkor átsiklunk a valódi problémán, a herék érzéketlenné válásán. Ha azonban jobban megvizsgáljuk a kérdést, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy nem sok értelme van kizárólag az antiösztrogénekre helyezni a hangsúlyt.

A HCG szerepe

hcg_5000_iu

Mivel az antiösztrogének önmagukban nem bizonyultak elegendőnek, nem maradt más, mint hogy a HPTA egy egész más szintjével foglalkozzunk, mégpedig, a herékkel. Ehhez szükségünk lesz az injekciózható HCG-re. Aki nem ismerné., a HCG, azaz a Human Chorionci Gonadotropin egy receptre kapható termékenyítő anyag, mely a szervezet saját LH kibocsátását utánozza. Bár a herék erre a gyógyszerre is érzéketlenek, csakúgy, mint a LH-ra (ugyanis ugyanazokon a receptorokon kötődnek), ebben az esetben mi szabhatjuk meg a mennyiséget, így nem vagyunk kötve szervezetünk hormontermelésének korlátaihoz. Más szavakkal, nagy dózisban adagoljuk a gyógyszert (hogy így annyi LH-hoz jussunk, amennyi csak szükséges) ezzel sokkolva a heréket, egy természetellenesen nagy stimulációval. Nagyobb stimulációra van szükségünk, mint amit szervezetünk saját LH termelésén keresztül valaha is el tudna érni, még antiösztrogének használata mellett is. Ennek eredménye a herék eredeti tömegének sokkal gyorsabb regenerálódása lesz, ami lehetővé teszi, hogy a tesztoszteron szint sokkal hamarabb visszaálljon a normális szintre, mint egy hasonló kezelés nélkül. Ezzel tehát arra világítottunk rá, hogy a HCG valójában a legfontosabb kúra utáni gyógyszer, ami mellett az antiösztrogének sokkal inkább egyfajta kiegészítő szerepet játszanak csupán.

A PoWeR PCT Program

Az alábbiakban olvasható PCT program reprezentálja, hogy én mit tekintek egy hatásos protokollnak. A Program for Wellness Restoration (PoWer) orvosai fejlesztették ki, akiknek roppant tapasztalatuk van a szteroidhasználatot követő abnormális hormonszintek helyrehozatalában. A program egyik kulcsfigurája Dr. Michael Scally, aki több, mint 100 esetben sikeresen kezelte a hypogonadism (alacsony tesztoszteronszint)/hypogonadotropic hypogonadism (a herék vagy a petefészkek hiányzó vagy csökkent működése) betegségeket, és akit jól ismernek az androgén helyreállító kezelések területén is. A PoWeR ezt a programot egy friss klinikai kutatás részeként publikálta, melynek során 19 egészséges férfi sportoló szuprafiziológiás (tesztoszterontermelést erősen elnyomó) dózisban kapta a tesztoszteron cypionátot és a nandrolon decanoate-ot 12 héten keresztül. A HPGA helyreállító protokoll a HCG, a Nolvadex és a Clomid együttes alkalmazásán alapult, és valószínűleg ez az egyetlen klinikailag dokumentált kúra utáni kezelés, amit az orvosi szakirodalomban fellelhetünk (egyébként érdekes, hogy milyen kevés figyelmet szentelnek a hormonszint helyreállító kezeléseknek a klinikai gyógyászatban). A leginkább szembetűnő eltérés a hagyományos PCT stack-ektől az, hogy két antiösztrogént használnak együtt. Ebben az esetben ezt nem nevezném előnytelennek, sőt, inkább ez a jobb megoldás.

NOLVADEX: az utolsó injekció utáni naptól 45 napig
CLOMID: az utolsó injekció utáni naptól 30 napig
HCG: az utolsó injekció utáni naptól 16 napig

Ha közelebbről megvizsgáljuk a programot, láthatjuk, hogy a heréket kemény stimulációnak tesszük ki rögtön a kezelés elején. Azonban, csupán 16 napig használjuk a HCG-t. Az orvosok kétséget kizáróan bebizonyították, hogy a túl hosszú ideig adagolt HCG érzéketlenné teheti a herék LH receptorait. Ez pedig csak hátráltatná a kezelést, nem segítené. Az antiösztrogéneket a HCG használata közben és után is alkalmazzuk, 10mg Nolvadex és 100mg Clomid szedésével naponta. A Clomidot rövidebb ideig használjuk mint a Nolvadex-et, mivel ennek az agyalapi mirigyre lehet deszenzitivizációs hatása folyamatos használat mellett. Ez a két antiösztrogén a LH termelést akkor is segít növelni, mikor a saját tesztoszteron termelés már elkezd visszaállni, emellett a HCG által a herék aromatáz működésére gyakorolt hatásából adódó esetleges ösztrogenikus mellékhatások ellen is hatnak. Bár az első pár héten az antiösztrogének szerepe nyilvánvalóan kisebb, a kezelés közepe és vége táján annál hasznosabbak lesznek. A klinikai kutatás ideje alatt az összes alany esetében visszaállt a normális hormontermelés 45 nap leforgása alatt. Ez egy hatalmas sikernek tekinthető, és nyilvánvalóan sokkal hasznosabb az izomnövekedés szempontjából, mint a PCT nélkül végzett kutatások esetén mért regenerálódási időszak. Egy ehhez hasonló programot érdemes követni minden komolyabb szteroidkúra után. Ez a legjobb módja a megszerzett tömeg megtartásának – és végső soron, ez a cél.

A kutatás

HPGA Normalization Protocol After Androgen Treatment (HPGA Helyreállító Protokoll Androgén Kezelést Követően)
N Vergel, AL Hodge, MC Scally
Program for Wellness Restoration, PoWeR

A kutatás célja

Az androgének olyan ciklizálásának kifejlesztése, mely jelentős változást eredményez a testkompozícióban, valamint a HPGA (hypothalamic pituitary gonadal axis) normalizálása az androgén kezelést követően.

Módszer

Egy nem kontrollált kutatásban 19 HIV-negatív, termékeny, 23-57 éves férfi kapott tesztoszteron cypionate-ot és nandrolone decanoate-ot 12 héten keresztül, majd ezt követően HCG (2500IU kétnaponta, 16 napon keresztül), clompihene citrate (2x50mg 30 napon keresztül) és tamoxifen (20mg 45 napon keresztül) kombinált alkalmazásával kaptak kezelést a HPGA helyreállítása érdekében.

Eredmények

A tiszta izomtömeg 64,1 kg-ról 69,8 kg-ra növekedett; a testzsír százalék 23,6%-ról 20,9%-ra csökkent; az erőszint jelentősen növekedett. A szérum vérplazma értékek és a májfunkció esetében jelentős eltérés nem mutatkozott. A HDL-C 44,3-ról 38-ra csökkent átlagosan. A LH szint és a tesztoszteronszint 4,5 ill. 460 volt átlagosan az androgén kezelés megkezdése előtt. A 12 hetes kezelést követően a LH szint 0,7-nél kevesebb volt, az összes tesztoszteron pedig 1568. A kombinált, helyreállító kezelést követően a LH szint 6,2, a tesztoszteron pedig 458 volt.

Áttekintés

Az androgének használata kimutathatóan növelte a testtömeget, az erőszintet, a szexuális vágyat és a hangulatot, és mellékhatásokat is produkált (polycythemia [magas vérsejt szám], hereatrófia, magas vérnyomás, májkárosodás [orális szerek esetén] és alopecia [foltos hajhullás]). Az androgének okozta HPGA csökkenés komoly tesztoszterontermelés csökkenést eredményezett a legtöbb alany esetében, melyet követően jelentősen hosszú időre volt szükség a normalizálódásra. Ez pedig a legtöbb embert elriasztja ezeknek a szereknek az abbahagyásától, mivel állapotukra, a korábban felépített izomzatukra és életminőségükre jelentős negatív hatással van. A HCG-clomiphene-tamoxifen kezelés sikeresen visszaállította a HPGA-t 45 nappal az androgén kezelést követően. További kontrollált kutatásokra van szükség, hogy kiderüljön, hogy HIV pozitív alanyok esetében is megismételhető-e ez az eredmény.

Gyakorlati alkalmazás

Bár a kutatás során olyan észtereket alkalmaztak, mint a cypionate és a decanoate, a PCT gyógyszerek szedését már a kúra befejeztét követő napon megkezdték. Nyilvánvalóan így az androgének még aktívak voltak, mikor a PCT megkezdődött. Az első 16 nap leforgása alatt nagy mennyiségű HCG alkalmazásával igyekeztek visszanyeretni a herék eredeti tömegét, hogy azok így hamarabb tudják elkezdeni a tesztoszteron termelését. A HCG kezelés nagyjából akkor ért véget, mikor az észterek kitisztultak, így a HCG ösztrogenikus hatása sem volt hangsúlyos. Az első 16 nap alatt 2 különböző antiösztrogént is alkalmaztak (Clomid és Nolvadex). ez a módszer ellentétes a tipikus ajánlásokkal, azonban mégis, mind a 19 alany esetében hatásosnak bizonyult. ez pedig 100%-os arány. A HCG elhagyásával a két antiösztrogént tovább alkalmazták. A pontos PCT protokoll tehát ez volt:

1-16 nap: 2500iu HCG kétnaponta
1-30 nap: Nolva napi 20mg; Clomid napi 100mg (50mg naponta kétszer)
31-45 nap: Nolva napi 20mg