“Nekem már több mint két százasomba van a betegségem – közölte a szomszédja, egy csont és bőr alak – mondjanak nekem egy akármilyen mérget, amit én ne vettem volna be, fogadjunk hogy egyet se találnak. Én egy élő méregraktár vagyok. Ittam már szublimátot, szippantottam higanygőzt, rágcsáltam arzént, szívtam ópiumot, ittam ópiumtinktúrát, szórtam morfiumot a kenyeremre, nyeltem sztrichnint, ittam foszforoldatot szénkéneggel és salétromsavval. Tönkretettem a májamat, tüdőmet, vesémet, epémet, agyvelőmet, szívemet, beleimet. Senki se tudja mi bajom van.
-Legjobb
-magyarázta valaki az ajtó mellől – petróleumot fecskendezni a kézbe, a bőr alá. Az unokaöcsémnek olyan szerencséje volt, hogy könyéktől levágták neki a karját…

Jaroslav Hasek: Svejk

Higanyt, sztrichnint, ópiumot szedni, szívni, enni? Őrültségnek hangzik, de ebben az őrültségben logika, rendszer van. Ez a rendszer az életbenmaradás rendszere a háborúban. A testépítők is efféle őrültek, akiknek őrültségében, önmérgezésében szintén rendszer van, és ez a rendszer az edzések heti, havi, éves ritmusa, az étkezések napi, a tömegnövelés és diéta havi és éves ritmusa, a kúrák napi, heti, havi és éves ritmusa, egy egymásra épülő szintekből álló tökéletesen felépített rendszer. Őrültség? A XIX. században a sztrichnin, ópium, alkohol már bekerült a sportba, egészségkárosodásokat, haláleseteket hozva magával. Fogadjuk el tényként, hogy emberek vagyunk, őrültek vagyunk.

Történetünk kezdete az évezredek homályában nyúlik vissza, amikor is a párválasztásban és a közösség egészében előnyösebb helyzetre vágyó emberek díszíteni kezdték magukat, és a nemi-társadalmi elvárásoknak megfelelően igyekeztek testüket és hajviseletüket is megváltoztatni. A hosszas etnográfiai és antropológiai fejtegetések helyett koncentráljunk a huszadik és huszonegyedik századra. Ez volt, és ez az az időszak, amikor a hegtetoválás, tetoválás, testrészátlyukasztás, fogreszelés, haj-szőr vágás-festés, tesfestés mellett a szintén évezredek óta végezett gyógyászati célú beavatkozások olyan szintre fejlődtek, hogy komolyabb műtétek is relatíve kis rizikóval elvégezhetővé váltak. Az esztétikai és gyakorlati problémák megoldása sem korlátozódott már pusztán az orr visszanövesztésére tett kísérletekre, vagy a pénisz néhány történetből ismert (fém) pótlására. Az eszközök és a kereslet együttes fennállása megoldások kereséséhez vezetett a kinézet művi megváltoztatásában. A “szépség” hajszolásáról szóló história eddig sem lineáris vonala újfent szerteágazott: az emberek a külsőt nem csak lefaragással, átszabással, hanem a szervezettől idegen anyagok szervezetbe helyezésével igyekeztek megváltoztatni, hol orvosi segítséggel, hol a nélkül.

A szervezetbe sok minden testidegen dolgot bele lehet rakni, (lásd törlőkendő, vibrátor, élő egér, sörösüveg, mobiltelefon, hogy gyakori példákat említsek), de szorítkozzunk a külső átalakítására. A külső megváltoztatására az egyik legegyszerűbb módszer kezdetben a folyadékok beinjekciózása volt, méghozzá olyan folyadékoké, melyek a szervezetből természetes úton nem tudnak távozni. A paraffin és a szilikon tehát orvosi segédlettel hódító útjára indult.

Testrésznövelés injekciókkal

ana_synthol_01Már 1899-óta leírták különböző zsíradékok és polydimethyl siloxane (injektálható szilikon) kozmetikai okokból orvosok által végzett scrotumba (herezacskó) fecskendezését, azóta szerencsésen többen bele is haltak ebbe a gyakorlatba. A beteg agyakra jellemző, hogy a nagyobb herékre és vastagabb cerkára áhitozók vizet, olajat, paraffint, vazelint töltöttek a zacsiba, a péniszbe (a pénisz erekkel van tele, tehát aki ezt tette, gyakorlatilag halálraítélte magát), vagy a pénisz bőre alá. Példának okáért egy fickó impotenciáját próbálta növényi olaj injekcióval önkezelni, ami zsír embólia létrejöttéhez vezetett. Egy másik, 48 éves depressziós hapi a zacsijába nyomott olíva olajat, és ezután került orvosi kezekbe súlyos légzési és helyi szövődményekkel. Van értelme ennek? 357 paraffinos péniszű férfin elvégzett 2003-as felmérés szerint a péniszbe injekciózóknak csak kb. 15,6%-a NEM tapasztalt súlyos-kevésbé súlyos nem várt hatásokat!

ana_synthol_02A zsíradékok az érrendszerbe kerülve elzáródást, embóliát okozhatnak, ami a végtag(ok) elvesztését és halált is okozhat, lokálisan pedig gyulladás, bőr nekrózis (elhalás), fájdalom és oleomák*, granulómák alakulhatnak ki.

A mell növelésének a vágya sem új, a növényi olajok emlőbe injekciózása is régóta okoz embóliát és más szövődményeket. A katonaság megúszására szolgáló petrolóeuminjekció ötlete különös lehet, de csodálkozásunk nem tarthat sokáig: a paraffin és szilikon elsősorban mellbe történő injekciózása ugyan idővel hibás gyakorlatnak találtatott, ám a múlt században sokáig nagy népszerűségnek örvendett.

ana_synthol_03
Az ötvenes-hatvanas években kezdték el a folyékony szilikon injekciókat mellnövelésre alkalmazni orvosok. Ez egyszerűnek, biztonságosnak és hatásosnak tűnt, ám a szilikonómák, gyulladásos reakciók, a szilikon elvándorlása stb. miatt ezt a módszert nem használták sokáig. Az elavulttá válással azonban nem szűnt meg a módszer olcsóságában és egyszerűségében rejlő vonzereje, a mellekre vágyó transszexuálisok és az éhező latin lánykák között megmaradt népszerűsége. Hogy ők mit és milyen tisztaságú készítményként toltak be? Amit találtak. Az eredmény nem piskóta: volt rá példa, hogy a folyadékok és/vagy mellek egészében eltávolításra kerültek, amint azt a fotók is mutatják.

ana_synthol_04 ana_synthol_05
 ana_synthol_07ana_synthol_06

Őrült sok eset történt, jó nagy hányás az ábraanyag, nem? A komplexusok méretét jelzi, hogy a szövődmények, melyek a totális impotencia, dákó- és zacskótlanítás lehetőségét is magában foglalják herezacskó és pénisz injekcióknál, a létrejövő szövetelhalások, valamint az embólia veszélye mind kevés volt az emberek elriasztásahoz. Az olajos injekciókkal végzett lokális testrész növelés több fronton indított támadás volt.

ana_synthol_08*Oleoma: a zsírszövetet ért trauma helyén képződő csomós infiltrátumok, amelyek makroszkóposan mint elmosódott szélű, krétafehéres gócok tűnnek fel. Mikroszkóposan habos plazmájú, lipofág sejtek, nekrotikus zsírsejt maradványok vagy szabad zsírgömbök láthatóak. A tályogképződés gyakori. Subcutan olajos injekciók helyén fordulhat elő, továbbá kozmetikai célból beadott paraffinnál (paraffinoma).

Helyi izomnövelés szteroidokkal

A testépítők régóta evidencianként kezelik, hogy a szteroid injekciók helyileg igen eredményesen fejtenek ki izomtömeg növelő hatást. Sokan erre vezetik vissza az igen nagy “seggű” bodybuilderek kitermelődését is. Helyi izomnövelésre azonban létezett egy speciális szteroid is, az Esiclene (formebolon+lidocain). Az Esiclene egy helyi izomduzzadást-gyulladást kiváltó anyag, amit a versenyek előtt néhány napig-hétig használtak lemaradt testrészek formába hozására. Az Esiclene a múlt, ez volt az az ideális lokálisan ható szer, ami megihlette a Synthol kifejlesztőjét is.

Természetesen majdnem minden szúrható cuccot (elsősorban szteroidokat, de fehérje hormonokat is) használnak kisebb izomcsoportokba beadva is. Ez nem általánosan elterjedt szokás, de ősrégi dolog. A megfelelő lokális hatás eléréséhez a szteroidoknak általában túl magas a koncentrációja. Népszerű a propionát, Equipose, Trenbolone relatíve alacsony hatóanyagtartalmuk miatt.

Synthol: az utak összefutnak

A testbe kívülről bevitt, lebontásnak jobban-kevésbé ellenálló olajokkal elért méretnövelés és a hatóanyagtartalmú, az egész test izomzatát növelő szteroid injekciók módszerének kombinálása logikus lépés volt, mint már említettem tulajdonképpen régóta megtalálhatóak voltak a módszer elődei a testépítők között. A synthol ugyan Chris Clark német testépítő fejlesztése nyomán született meg (ami komoly fizikai nyomokat hagyott a fickóban, közel állt az amputációhoz és néhányszor majdnem belehalt a kísérletezésbe) -névlegesen pózolajként, valójában intramuszkuláris használatra-, ám a fogalom és a módszer, a helyi izomnövelés olajos injekcióval sohasem lett “szabványosítva”.

ana_synthol_09 ana_synthol_10  ana_synthol_11
A Pump and Pose és utánzatai steril, vagy annak eladott MCT olaj (kb. 85 % MCT; Az MCT-k -medium chain triglicerydes- 6-10 szénatomszámú, közepes szénláncú zsírsavakból állnak. Ezek gyorsan felszívódó kíméletes energiaforrásként szolgálhatnak.), némi lidocain (állítólag?? 7,5%) érzéstelenítővel dúsítva és benzil alkohollal (állítólag?? 7,5%), ám synthol hatású a steril növényi olajok beinjekciózása és tágabb értelemben syntholhasználatnak tekinthető a helyi szteroidhasználat alacsony koncentrációjú anabolikus szteroidokkal is, de synthol az is, ha az eredeti terméket prohormonokkal, szteroidokkal vagy helyi irritációt okozó anyagokkal kiegészítve dobják piacra egy új fantázianéven.

{A lokális izomnövelő PGF 2 alfa és olaj injekciók együttes használata működőképes lehetne, de egy beszámoló szerint nem jár jó eredményekkel. Ennek oka nem tisztázott. A PGF 2 alfa hatásáról is inkább csak anekdotikus információkkal rendelkezünk, sokan eredményesnek találták, sokan pedig nem.}

Az olajos injekció az ötlet alapját tekintve szintol, hiszen a különböző zsírsavak hatásmechanizmusa intramuszkuláris alkalmazás során azonos. Ha az olajos injekcióban hatóanyag is van, akkor duplán hat, tehát minden olajos szteroid injekció a szintolhatás kiváltásához szükségesnél ritkábban alkalmazott olaj. A megfelelő lokális hatás eléréséhez a szteroidoknak általában túl magas a hatónyagtartalma, ezért kiegészítésképpen szokták ezeket synthol mellett használni. Synthol-szerű felhasznásra népszerű a propi, Equipose, Trenbolone relatíve alacsony hatóanyagtartalmuk miatt. A helyileg alkalmazott olajokkal a méretet és/vagy a formát lehet növelni/korrigálni. Az intramuszkuláris injekciókra felhasznált zsír lebomlik szervezetünkben, még ha az izomból lassú is a felszívódás, ezért a szintol hatása alapvetően ideiglenes -ez diéta idején még inkább így van. Az MCT és más természetes olajok tehát idővel felszívódnak, elégetődnek, az izom méretének növelése szükségszerűen ideiglenesnek tűnik, bár a folyamatos pótlás hatására folyamatosan nagyobb mennyiségű olaj lesz az izomzatban. Az izom fascia (izompólya; vékony kötőszövet, amely az izomcsoportokat beborítja és az egyes izomcsoportokat elválasztja egymástól) nyújtása feltehetőleg lehetőséget ad az izom további növekedésére, ezt is mint a méret növelését elősegítő jelenséget tartja számon az underground irodalom, ezért lehetséges az, hogy a beszámolók szerint nagy, olajjal telt izom-üregek nélkül a heges részek, a megnőtt izom, a tokosodott-meszesedett olajgöbök az elért méret jelentős részét tartóssá tudják tenni. Az olaj jó része idővel felszívódik, megemésztődik, de a hegek, a betokozódott olajos üregek, a tokkal körülvett lebonthatatlan adalékanyagok megmaradnak, és trauma hatására mint minibombák aktivizálódhatnak a szervezetben. A fájdalomcsillapítók, barbiturátok, opiátok (Nubain stb.) használata egyébként elterjedt az alkalmazók körében, mivel a helyi injekciók nem fájdalommentesek, lehetetlenné tehetik az edzést is.

Hogy nálam szakértőbb is hangot adjon véleményének, Daniel Gray-t is megkérdeztem, mit gondol a syntholról:

A Syntholt nem tudom tisztán se jónak, se rossznak megítélni. Jó, mert segíthet a lemaradt testrészek felhozásában, és rossz, mert egyesek képesek a testükre lemaradt testrészek halmazaként gondolni. Mióta az Esiclene-t kivonták, egyre terjed a használata.

Itthon is fellelhető, nem nagy dolog hozzájutni – bár nem valami gyakori. A legtöbb országban még csak nem is illegális. Az eredeti Synthol kb. 30-40 ezer forint körül van első kézből, mindezt 100ml-re kell érteni.

Noha senki nem fogja megmondani, mi pontosan a Synthol “receptje”, hasonlót akár házilag is elő lehet állítani. Nem ötleteket akarok adni, csak két nyomvonalat vázolnék fel egy-egy mondatban:

A helyi izomnövelésre vannak elhíresült szteroidok – főként a szuszpenziók és a rövid észterláncú olajos injekciók – melyekből elegyet lehet készíteni viszonylag alacsony hatóanyagtartalommal, és ebből 2-3 ml-eket injektálni.

A másik módszer, és inkább ez hasonlít a Syntholhoz: steril MCT olajban előhormonokat kell feloldani, majd ezeket injekciózni. Ez utóbbi esetben fontos, hogy csak 100%-ig tiszta előhormonokat használjunk.

Emellett persze létezik másféle módszer is helyi használatra (úgy értem nem androgén alapúak, mint pl. intramuszkuláris inzulin és/vagy prosztagladinok), de ezek nem a Syntholra hasonlítanak.
A fent említett módszerek pusztán elméletiek, senki ne próbálja ki!

Üdv az olvasóknak!”

Mellékhatások

A méretnövekedés egy részét a hegszövet adja, márpedig az izom megfelelő működéséhez erre van legkevésbbé szükség. A hegszövet nem reagál növekedéssel a terhelés fokozására. Az izomsérülések, szakadások veszélye magasabb lehet az így kezelt izmoknál. Természetesen ez a szteroid injekciókra is ugyanúgy áll, csak ezek gyakorisága és az alkalmazott mennyiségek nem szokták elérni a szintolos térfogatokat és gyakoriságot, a kis izmoknál pedig nem is gyakori az injekció. Az izom hatékonysága, terhelhetősége kell hogy romoljon a szintolozás hatására: minden injekció trauma az izomnak, de a napi injekció,a mindennapos olajos üreg-képzés végképp nem maradhat hatás nélkül.

A sterilitás hiánya komoly problémákat okozhat, mivel a fertőzések igen súlyos következményekkel járhatnak, a tályogok képződése és az egész testet legyengítő fertőzések sűrűn előfordulnak. Az injekció zsírral borított területen gyakran nem ér el az izomzatig, ami fokozza az ártalmak veszélyét (oleomák stb.). A fertőzések esélye nagy, már csak a gyakori szúrások következtében is, de az anyag tisztasága, sterilitása sem garantált. Az egyszerre használt mennyiség és rizikó a szteroidokéhoz hasonló (az embólia esélye egyetlen injekciónál nem vagy nem számottevően nagyobb, mint mondjuk egy bármilyen olajos koxlöketnél), de a napi több helyre beadott sok-sok injekció ezt megemeli.

ana_synthol_12A nevetséges kinézetet a nem elég mélyre és nem jó helyre beadott injekciók következménye lehet, ez rontja az izom defináltságát, a látvány vizes és sima lesz, a sima felszínen pedig gyakran nem egyenletes. Az arányvesztés, a szimetria romlása, a természetellenes formák létrejötte is a hibás alkalmazásból fakad. A beadásra ugyanaz igaz, mint a szteroidok beadására, és a kockázat is nagyjából ugyanakkora (bár a tisztaság fogalma itt eleve elvethető).

A szteroidokhoz hasonlóan fennáll a veszély, hogy ideget ér a tű, ami maradandó károsodáshoz vezethet. Meg kell győződni beadáskor, hogy nem érbe megy az anyag. Az erő (vagy inkább az elviselhető terhelés nagysága) csökkenhet.

Mondjak egy ismert nevet? Miloš Šarèev. Ha egy ilyen tapasztalt testépítő majdnem belepusztult a syntholba, akkor kispöcsöknek (ne érezd sértőnek, minden nem profi ide sorolható) végképp nem ajánlott próbálkoznia.

A sok okos már az orvosi újságokba is be tudott jutni. Egy 48 éves testépítő faszi pl. bőr alatti csomók, oleomák megjelenését tapasztalta a mellében 3 hónapnyi szezámolaj injekciózás után (a szteroidokat a gyógyszergyártók szokták szezám olajban oldani). Ez a testőr egyébként sem volt naturál, sokáig nandrolont használt, majd gyógyszertárban vásárolt szezámolajra váltott. 3 hónap alatt kb. 1500 mL olajat tolt be, olajjal telt göbök sokaságát létrehozva a mellizomban is! A dolog kezdett kellemetlenné és fájdalmassá válni, így orvoshoz fordult, ahol kivágtákleszívtákfeldarabolták és minden jó ha vége jó.

ana_synthol_13
A brit orvosi lapok sem akartak lemaradni, három év késéssel (2003) ők is le tudtak írni egy hasonló állatot. A 44-éves testépítő hapi szintén fájdalmakra panaszkodott, de ő már nem volt kezdő, neki a felkarja és a melle is fájdalmas volt, ami nem is csoda miután 120 mL szezám olajjal töltötte magát hetente. A képen látható, hogy a kar duzzadt és vörös, a jobb mell pedig torzult.

Variációk növényi olajra: 2001-ben egy 26 éves testépítő dióolajat használt, a szokásos duzzadást, fájdalmakat előidézve. A szakértők sem akartak kimaradni a jóból, a lokális injekciók Jason Meuller (www.anabolicextreme.com) szakírót is közelhozták az orvostudományhoz.

ana_synthol_14   ana_synthol_15
A főpöcs sem maradt ki semmiből: Greg Valentino Mr. Synthol II. (aki állítása szerint valójában propionátot -3000 mg/hét- használt, és nem syntholt) is kipukkadt egyszer.

ana_synthol_16
Hogy lelkesebbé tegyelek, elárulom, haláleset is kapcsolódik az intramuszkuláris olajhasználathoz.

Adagolás

Sokféle adagolási rendszer létezik, a mennyiséget fokozatosan (hetek alatt) emelik 1-2 ml-ről X-egyéni ml-ig kezelendő részenként. További használati információkat minden vállalkozókedvű ember keressen maga. Aki syntholra adná a fejét, nyilván nem akkora segg, hogy az én tanácsaimat kövese, hanem keres hozzáértőbb őrültet.

Implantátumok

Női mell nagyobbítás implantátumokkal

Sziklaszilárd gyakorlati tapasztalat, hogy az alacsony testzsírszázalék, szálkásság a női mell méretének (és sokszor alakjának) kedvezőtlen változásával jár, magam is sokszor láttam arra példát, hogy egy átlagos alkatú és testösszetételű, közepes mellméretű és feszes mellű nő az edzés, fogyás hatására kifejezetten rontott az eddigi helyzeten. A testépítő és fitnesszes nők általában implantátum nélkül nem rendelkeznek felnőtt mellnek nevezhető méretű és formájú testrésszel. Az emlő implantátumokat a hatvanas években fejlesztették ki, ezek szilikon géllel töltött zacskók voltak, majd a sós vízzel, szójaolajjal töltött implantátumok is megjelentek. A kapszulaképződés fokozott rizikójával járó sima implantátumok után érdesített felszínűek is mgjelentek. Ma akár szoptatni is lehet a jó technikával behelyezett implantátumok mellett. A műtétek altatásban, helyi érzéstelenítésben is elvégezhetőek. A mirigyszövet vagy mellizom alá lehet beültetni a szilikon tasakot, manapság az izom alatti műtétek a népszerűbbek.

ana_synthol_17 ana_synthol_18  ana_synthol_19
Szövődmény idegsérülés, savógyülem, gyulladás, tüdőembólia, zsírembólia stb. lehet. A műhiba a mellek elvesztésével is járhat. Kapszulaképződés gyakori, a szervezet ekkor kötőszövetes tokot képez az implantátum körül, majd ez a tok zsugorodik, a mell keménnyé, rugalmatlanná válik. Bármikor kialakulhat, műtéti eltávolítása is szükséges lehet. Néhány vélemény szerint a mellrák korai felismerésének is csökkenhet az esélye az implantátum miatt, ám ezt a rendszeres orvosi vizsgálat kivédheti. A szilikon nem rákkeltő.

Izom implantátumok

ana_synthol_20Az izom implantátumok is több évtizedes múltra tekinthetnek vissza, eredetileg beteg, károsodott izomzatú emberek külsejének javítására használták. A bicepsz, tricepsz, mell, vádli a legyakrabban “kezelt” területek, de kreatív orvossal más területek is megoldhatóak. A szövődmények nagyjából megegyeznek a nők implantátumainál ismertetettekkel (idegsérülés, savógyülem, gyulladás, tüdőembólia, zsírembólia stb.). Az izomimplantátum beültetés egynapos műtét (másnap már elhagyható a kórház), ami után egy feszes pólyával hetekig védik a beültetés helyét. 2-3 hét elteltével mérsékelt testmozgás végezhető, 4-6 hét után nyugodtan lehet edzeni, kivéve, ha fájdalom vagy más reakciók ezt ellenjavaltá teszik.

A vádlihoz általában szilárdabb implantumokat használnak, nagy implantátumok esetén először szövet expanderekkel tágítják hosszabb idő (hetek alatt) megfelelő méretűre az izom “zsebet”. A legtöbben csak az izom felszínére helyeznek vádli implantátumot, de senki se vegye be az orvosok szövegét, hogy ide lehet egyedül beültetni.

ana_synthol_21   ana_synthol_22
A női implantátumoknál némileg keményebb izom mellimplantátumokat a mellizom alá helyezik be a hónajban ejtet bevágáson keresztül. Rosszul végzett műtét nőies melleket eredményez.

ana_synthol_23   ana_synthol_24
Az edzéshez való túl gyors visszatérés a szövődmények esélyét növeli, 2-3 hét, vagy akár egy hónap is szükséges lehet a felépüléshez.

A sima zsírleszívásnál alaposabb, szálkásító lepucolást is el tud végezni néhány plasztikai sebész, az izom növelő implantátumok hagyományos technikáit is sokan átvariálják. A horpadt mell és más deformitások kezelését a hagyományos mell, vádli stb. implantátumok módosításával, egyéni implantátum készíttetésével, egyszóval szinte korlátlanul és korlátlan variációkban el lehet végezni. Az implantátumok használata testépítőknél csalásnak tekintendő (az már más kérdés, hogy milyen gyakorisággal végeznek ultrahangos és hasonló vizsgálatokat testépítőkön), rosszul elvégzett műtétnél, rosszul megválasztott méretű implantátumnál pedig nehéz is lenne a beavatkozást elrejteni. Az izmos kinézet elméletileg mindenki számára elérhető. A gazdag strandgyúrós és a Testépítő közötti egyértelmű különbséget jelenthetnek az implantátumok, előbbi számára ez jelenti a gyors és tartós, szenvedés nélküli eredményt. Talán az idióták szteroidhasználatát csökkentheti a sebészet.

Az edzésen és étkezésen kívül az egyetlen legális izomnövelő, tesformáló módszer a plasztikai sebészet. A fenti beavatkozások néhány százezer-millió forinttól elérhetőek (500-800 ezer között vannak általában, legalábis az általam megkeresett orvosoknál). Nem vagyok a plasztikai sebészet híve, morális kétségeim vannak, de sok módszernél olcsóbb és/vagy biztonságosabb. Az izom implantátumok beültetését meglepően sok plasztikai sebész hajlandó itthon elvégezni. Próbaképpen megkerestem 10 véletlenszerűen kiválasztott plasztikai sebészt, hogy végeznek-e, és milyen feltételekkel izom (elsősorban mellizom) növelő műtéteket, és meglepő módon 4 olyan orvos válaszolt, aki megfelelő összegért elvégezné a beültetést, vagy tud erre alkalmas személyt.

Egy kis elfogultság a végére

Lokális izomnövelésre az IGF-1 és egyéb növekedési faktorok, PGF2 alfa, helyi szteroid és olaj injekciók, izom implantátumok használatosak. Ezen módszerek többsége illegális, orvosi segédlettel és legálisan csak az izom implantátumok elérhetőek. Mindegy, hogy álmaink barbijaivá vagy szupermenjeivé, pusztító óriásaivá szeretnénk is válni, és az is, kinek az ellenében, milyen sérelmek hatására. A lényeg, hogy a döntés, a kockázat, a kockázat mértéke és a következmény a miénk és közvetlen környezetünkké. Tény, hogy a szépségsebészet, testátalakítás legális (más kérdés, hogy véleményem szerint az esztétikai beavatkozásokat végző orvosok tevékenységének etikussága esetenként megkérdőjelezhető). Ha pedig ez a nők számára megengedett és társadalmilag elfogadott, a személyes véleményem az, hogy ennek valamely relatíve biztonságos formáját -például anabolikus szerekkel, implantátumokkal- elérhetővé kell tenni a férfiak számára is, mert ez így korrekt. Igen-igen vagy nem-nem, de semmiképpen sem jogszerű a kettős mérce.

Az edzéssel elért erdeményben munka van, legyen az eredmény bármilyen szar, és munka van a koxos izomban is. Nincs munka a jövő lehetséges izomfejlesztéseiben, és nincs munka a jelenben, a syntholban (bár az eleve nagyobb izom természetszerűleg jobban változik és nagyobb dózisokat elvisel). A synthol használata gyakran egyre távolabb viszi a felhasználót a “tökéletes” testtől, ez tisztán látható Greg Valentino fiatalkori és idősebb kori, lokális injekciók használata utáni képeit összehasonlítva.

ana_synthol_25   ana_synthol_26
Az olajjal telt üregek testünkben óriási ementálihoz tesznek minket hasonlatossá, nem testépítőkhöz, bár a jövőben mindez lehet, hogy átértékelődik, és az izomimplantátumos, synthol töltött, növekedési faktorokkal növelt testépítő lesz A TESTÉPÍTŐ. De ezzel elveszne valami fontos a testépítésből: a lekűzdendő súly kihívása, az izzadtság és szenvedés, az edzőtárs bíztatása, egyszóval az, ami kezdetektől fogva maga A testépítés.

Tihanyi András
(Akinek szakterülete, a táplálkozás érintőlegesen kapcsolódik csak az orvostudomány egészéhez,
és még érintőlegesebben a gyógyszertanhoz, bőrgyógyászathoz, plasztikaisebészethez, ezért ilyen tárgyú írásaiban
foglaltak semmiképpen sem tekinthető szakmai véleménynek, legfeljebb szakmaibb véleménynek, legfőképp szórakoztató
irománynak. Talán mondani sem kell, hogy a fenti írásnak nem célja az illegális előnyszerzésre vagy olajos öninjekciókra
való buzdítás.)

Irodalom

Aydin Saray, M.D., Metin Eskandari, M.D., and Volkan Oztuna, M.D.
Augmentation of Shoulder Contour Using a Calf Implant
Aesth. Plast. Surg. 24:386-388, 2000

Behar TA, Anderson EE, Barwick WJ, Mohler JL.
Sclerosing lipogranulomatosis: a case report of scrotal injection of automobile transmission fluid and literature review of subcutaneous injection of oils.
Plast Reconstr Surg. 1993 Feb;91(2):352-61

Bhagat R, Holmes IH, Kulaga A, Murphy F, Cockcroft DW.
Self-injection with olive oil. A cause of lipoid pneumonia.
Chest. 1995 Mar;107(3):875-6.

Bhagat R, Holmes IH, Kulaga A, Murphy F, Cockcroft DW.
Self-injection with olive oil. A cause of lipoid pneumonia.
Chest. 1995 Mar;107(3):875-6.

Bigata X, Ribera M, Bielsa I, Ferrandiz C.
Adverse granulomatous reaction after cosmetic dermal silicone injection.
Dermatol Surg. 2001 Feb;27(2):198-200.

Brian Batcheldor The S-Files,T-Mag, 1998, Nov 6

Bryan Haycock
Howz it Work?: Localized Muscle Enlargement with Esiclene, Prostaglandin F2-alpha, IGF-1, and Yes, Synthol
Muscle Monthly 2001 April 15

Brudvik C, Hamre E.
Fatty tissue necrosis and oil granuloma after subcutaneous injections of vitamin B12
Tidsskr Nor Laegeforen. 1993 Mar 10;113(7):847.

Cohen JL, Keoleian CM, Krull EA.
Penile paraffinoma: self-injection with mineral oil.
J Am Acad Dermatol. 2002 Nov;47(5 Suppl):S251-3.

Doney IE, Ranson DL.
Unusual breast findings in a transsexual.
Am J Forensic Med Pathol. 1987 Dec;8(4):342-5.

Du Geon Moon, Jeong Woo Yoo, Jae Hyun Bae, Chang Su Han, Yong Ku Kim, Je Jong Kim
Sexual function and psychological characteristics of penile paraffinoma
Asian J Androl 2003 Sep; 5: 191-194

Farina LA, Palacio V, Salles M, Fernandez-Villanueva D, Vidal B, Menendez P.
Scrotal granuloma caused by oil migrating from the hip in 2 transsexual males (scrotal sclerosing lipogranuloma)]
Arch Esp Urol. 1997 Jan-Feb;50(1):51-3.

Gabka J.
Risks of serial intramuscular injections
Dtsch Z Mund Kiefer Gesichtschir. 1989 Mar-Apr;13(2):121-8.

Gang of Five Our scientists attempt to answer your questions without killing each other Compiled by Ron Harris

George Otero Nunes, M.D., and Diana Patricia Lopez Garcia, M.D.
Calf Augmentation with Supraperiostic Solid Prosthesis Associated
with Fasciotomies
Aesth. Plast. Surg. 28:17-19, 2004

Garrison Kane
The End of Genetic Limitations
An Interview With Dr. Bruce Nadler

G. Horn, M.D.
A New Concept in Male Chest Reshaping: Anatomical Pectoral Implants
and Liposculpture
Aesth. Plast. Surg. 26:23-25, 2002

Grendle
Anabolic Extreme May 12, 2001 Issue # 46
SITE INJECTION FOR WIMPS

Gutierrez L, Montes A.
Siliconomas. A case report
Rev Med Chil. 2002 Jul;130(7):793-7.

Hage JJ, Kanhai RC, Oen AL, van Diest PJ, Karim RB.
The devastating outcome of massive subcutaneous injection of highly viscous fluids in male-to-female transsexuals.
Plast Reconstr Surg. 2001 Mar;107(3):734-41.

Hawker
Anabolic Extreme
PGF2/SITE ENHANCEMENT OIL EXPERIMENT

Hornig C, Dorndorf W.
Combined nerve damage and drug-induced cutaneous embolism after faulty intragluteal injection
Dtsch Med Wochenschr. 1983 Feb 11;108(6):221-3.

Ho WS, Chan AC, Law BK
Management of paraffinoma of the breast:10 years’ experience..
Br J Plast Surg. 2001 Apr;54(3):232-4.

www.drnadler.com

K Hohaus, B Bley, E Köstler, J Schönlebe, U Wollina
Mineral oil granuloma of the penis
2003 European Academy of Dermatology and Venereology

Kiyokawa H, Utsumi K, Minemura K, Kasuga I, Torii Y, Yonemaru M, Ichinose Y, Toyama K.
Fat embolism syndrome caused by vegetable oil injection.
Intern Med. 1995 May;34(5):380-3.

Jane N Zuckerman
The importance of injecting vaccines into muscle
BMJ 2000;321:1237-1238 ( 18 November )

Jason Meuller
TWO VERY GOOD REASONS NOT TO SITE INJECT
Anabolic Extreme May 13 , 2002

Jason Meuller and Trevor Smith
Site Enhancement: The Final Word
Part I of II

Jason Meuller and Trevor Smith
Site Enhancement: The Final Word
Part II of II

Lai YL; Weng CJ; Noordhoff MS
Breast reconstruction with TRAM flap after subcutaneous mastectomy for injected material (siliconoma). Br J Plast Surg 2001 Jun;54(4):331-4 (ISSN: 0007-1226)

Marco A. Kalixto and Rafael Vergara
Submuscular Calf Implants
Aesth. Plast. Surg. 27:135-138, 2003

Mario Dini, Alessandro Innocenti, and Pietro Lorenzetti
Aesthetic Calf Augmentation with Silicone Implants
Aesth. Plast. Surg. 26:490-492, 2002

Meza-Perez A, Rodiguez Patino E.
Gigantomastia secondary to mineral oil injection. A case report
Gac Med Mex. 2004 Mar-Apr;140(2):215-8

MA Mackey, AJ Conway and DJ Handelsman
Tolerability of intramuscular injections of testosterone ester in oil vehicle
Human Reproduction, Vol 10, 862-865, 1995

Munch IC, Hvolris JJ.
Body building aided by intramuscular injections of walnut oil
Ugeskr Laeger. 2001 Nov 26;163(48):6758.

MuscleRx Interview mit Chris Clark
veröffentlicht worden

N. Haramati, R. Lorans, M. Lutwin and R. N. Kaleya
Injection granulomas. Intramuscle or intrafat?
Department of Radiology, Albert Einstein College of Medicine, Bronx, NY

Paul R Borresen
Site Injection and Cosmetic Modification
The Next Mutation

Rollins CE, Reiber G, Guinee DG Jr, Lie JT.
Disseminated lipogranulomas and sudden death from self-administered mineral oil injection.
Am J Forensic Med Pathol. 1997 Mar;18(1):100-3.

Ron Harris
Fooling mother nature
Calf implants and synthol in bodybuilding
www.bodybuilding.com

Schoeller T, Gschnitzer C, Wechselberger G, Otto A, Hussl H, Piza-Katzer H.
Chronic recurrent, locally destructive siliconomas after breast augmentation by liquid silicone oil Chirurg. 2000 Nov;71(11):1370-3.

Shanmugasundaram TK.
Post-injection fibrosis of skeletal muscle: a clinical problem. A personal series of 169 cases.
Int Orthop. 1980;4(1):31-7.

Sutton SC, Evans LA, Rinaldi MT, Norton KA.
Predicting injection site muscle damage. II: Evaluation of extended release parenteral formulations in animal models
Pharm Res. 1996 Oct;13(10):1514-8.

Thomas P, Boussuges A, Gainnier M, Quenee V, Donati S, Ayem ML, Barthelemy A, Sainty JM.
Fat embolism after intrapenile injection of sweet almond oil
Rev Mal Respir. 1998 Jun;15(3):307-8.

Ulf Darsow, MD, Harald Bruckbauer, MD, Wolf&go Worret, MD, Heidelore Hofmann, MD, and Johannes Ring, MD, PhD
Subcutaneous oleomas induced by self-injection of sesame seed oil for muscle augmentation
J Am Acad Dermatol 2000;42:292-4.

Yang CC, Lin TM.
Bilateral gluteal dystrophic calcification–a case report.
Kaohsiung J Med Sci. 1999 Jan;15(1):56-61.

Yhelda Felý´cio, M.D.
Calfplasty
Aesth. Plast. Surg. 24:141-147, 2000