Az alábbiakban egy mókás, de komoly és megszívlelendő ismertető következik a szteroid-felhasználás alapvető kérdéseiről. A kellő tudományossággal szándékosan adós maradok, a közérthetőség kedvéért a kérdést igazán leegyszerűsítve, már-már szájbarágósan közelítem meg.

A köznyelv a szteroidokat valami misztikus csodaszernek tartja, azt képzelve, hogy segítségükkel mindenféle komolyabb munka nélkül rettenetes izomzat növeszthető – sajnos sokan gondolják így azok is, akik bátorkodnak súlyzót venni a kezükbe.

Szögezzük le a legelején: ez nem így van, józan paraszti ésszel belátható, hogy ha ilyen egyszerű lenne, mindenki akkora lenne, mint egy ház és Ronnie Coleman pityeregve törölgetné a könnyeit a Mr.Olympián, amiért megint nem került be az első 10-be.

A szteroidok egy szinten felül szükségesek, de önmagukban nem elégségesek a jó eredményhez: a szerepük nem annyira nagy a többi tényezőhöz képest, amelyek egy bajnok sikerének meghatározói. Fontossági sorrendben: genetika (és ez alatt a szteroidok tolerálhatóságát és a rájuk való megfelelő reagálási készséget is értjük), táplálkozás, pihenés, edzés. A legelső tényezőhöz egy rövid magyarázat a jobb érthetőség kedvéért: a jó genetikájú testépítő nem hajlamos aromatizálásra, nem lesz ginekomasztiája és elsősorban nem döglik bele a sok anyagba, azonban jól reagál rá és gyorsan fejlődik tőle – amennyiben a másik három tényező stimmel.

Mik a szteroidok?

A szteroidok a mi megközelítésünkből – a szigorúan vett biokémiát most hanyagolva – hormonok, méghozzá nagyrészben nemi hormonok. Helyre kell tenni itt rögtön azt a kérdést, hogy a köznyelv szerinti szteroidszedés, “szaknyelven” koxolás nem biztos, hogy pontosan szteroidok használatát jelenti: helyesebb lenne a doppingolás kifejezést használni, mert nem minden doppingszer szteroid. (Itt azonban már abba a hibába eshetünk, hogy a hivatalosan – egyelőre – legális, de doppinglistás efedrines zsírégetőket is belekeverjük a dologba. A társadalmi megítélés szerint azonban ezek nem tartoznak ide és később meglátjuk, hogy mennyire téves a társadalom ítélete ebben az esetben is.)

Tehát magyarul fogalmazva a kox lehet hormonkészítmény, vagy nem hormonkészítmény.

Hormonkészítmények általában a tesztoszteron észterei, vagy annak variánsai, az emberi tesztoszteronhoz hasonló, erősebb vagy gyengébb vegyületek. A mérce az emberi tesztoszteron: ha ennél erősebb az adott vegyület, androgén szteroidnak nevezzük. De használunk ösztrogén antagonistákat vagy antiösztrogénekett, amelyek az ösztrogének ellen hatnak, vagy stimulánsokat mint a HCG amely a heréket stimulálja a tesztoszterontermelésre, esetleg pajzsmirigyhormont vagy izulint, sőt növekedési hormont. Ez utóbbiak hormonok, de nem szteroidok! Azt is tudni kell itt, hogy a fenti anabolikus/androgén meghatározás nem teljesen fedi a valóságot: egy szteroid hatásának mindig két komponense van, egy anabolikus és egy androgén hatás, ez nem választható szét.

A nem hormonkészítmények a vérnyomáscsökkentők, a vízhajtók, a termogenetikus anyagok (az efedrin, vagy ECA: efedrin+koffein+aszpirin) illetve az antikatabolikus anyagok (mint a spriropent).

A boltban kapható táplálékkiegészítők soha nem szteroidok vagy egyáltalán doppingszerek, bármit is állítanak az okosok.

A legfontosabb dolog, amit a koxról (doppingszerekről) tudni kell: ezek kereskedelmi forgalomban nem kapható készítmények, (sehol a világon) ezek gyógyszerek és gyógyászati felhasználásra készülnek, nem koxoláshoz, tehát nem testépítési célra! Gyakran az adott gyógyszer eredeti célja egész más és csak egy mellékhatását használjuk ki, jó példa erre a clenbuterol (spiropent) amely eredetileg asztmagyógyszer, mi azonban azt a kedvező mellékhatását értékeljük, hogy erősen antikatabolikus sőt termogenikus hatása is van. Ezenkívül ezeket a gyógyszereket a terápiás adagolástól gyökeresen eltérően használjuk, általában sokszorosát az előírt mennyiségnek: ez az egyik dolog, ami különösen veszélyessé teszi ezt az egészet.

Amerikában nagy divat, hogy “szteroidokat” lehet rendelni (legal steroids és egyéb marhaságok) magazinokból, de ez egyszerű átbaszás, rá lehet jönni, hogyha elolvassa az ember az apróbetűt: ezek jó esetben prohormonok, megtévesztő, egy adott kereskedelmi megnevezéshez hasonlító névvel, mint D-bol, amiből a balekok dianabolra asszociálnak. Az idóta hírekkel – miszerint amerikában legálisan lehet szteroidokat kapni – ellentétben a valóság pont fordított, sok államban még a hasnnálatért is börtön jár. (Éljen a demokrácia!)

A szteroidok hatásai

A szteroidok működési mechanizmusa nagyon bonyolult, megérne egy külön cikket. Alapvetően azonban – nyugodtan elmondhatjuk – nem növesztenek izmot és semmilyen csodát nem tesznek. Legfontosabb szerepük az, hogy fokozzák a fehérjeszintézist az izomsejtekben (további hatásokra most nem térnél ki): méghozzá nem kis mértékben, ez okoz drámai izomtömeg- növekedést megfelelő táplálkozás esetén. Egyszerűen fogalmazva jobban tudjuk hasznosítani a táplálékot és nem utolsósorban többet tudunk hasznosítani. Mivel az izomsejtben az erő és az izomsejt-méret növekedés teljesen más mechanizmus függvénye ezért különböző szteroidok különbözőképpen hathatnak erőre és méretre, de általában elmondhatjuk, hogy mivel a szteroidok a kreatinfoszfát-szintézist is fokozzák, erőnövelő hatásuk is van. A harmadik fontos tulajdonság az antikatabolikus hatás: a szteroidok blokkolják az izomsejteken a kortizolreceptorokat, ezáltal a kortizol hormon hatástalan lesz tehát a szervezet nem tudja az izmokat bontani: ez egyrészt tömegnövekedést eredményez, másrészt a zsíranyagcserét fokozza, mivel a szervezet kénytelen a zsírokhoz nyúlni energiaforrásként az izomglikogén helyett. Tehát egyúttal segíti a testzsírszázalék csökkentését. Ez eddig mind nagyon jól hangzik, de a fent leirtak mind termék, felhasználási mód, táplálkozás és genetika- függőek, tehát egyáltalán nem általánosíthatunk, hogy a szteroidoktól nagyobbak leszünk, erősebbek és szálkásabbak – nyugodtan húzzuk ki a kezünket a biliből.

A szteroidok mellékhatásai

A szteroidok mellékhatásait a médiák és gyakran az orvosok is igyekeznek túldramatizálni. Tény, hogy minden gyógyszer méreg, ez alól semmi sem kivétel, ami nem természetes anyagból készült (márpedig a gyógyszerek nem), így a szteroridok sem. Különösen figyelembe kell venni, hogy a szteroid felhasználás során az előirt orvosi adagnak a többszörösét használjuk, ezért sokkal erősebbek a mellékhatások is, ill. olyan mellékhatások is megjelennek, amelyek normál terápiás kezelés esetén nem fordulnak elő. A lehetséges mellékhatások nem általánosíthatóak, mindig egyénfüggőek, ezt figyelembe kell venni.

Az alább bemutatásra kerülő mellékhatások – ha ezt külön nem jelezzük – normális (de nem orvosi) adagolásra és ideális körülményekre vonatkoznak. A szteroidfelhasználásra vonatkozó általános feltételek be nem tartása a megszokottnál súlyosabb mellékhatásokat vonhat maga után.

Egy megfelelően alkalmazott kúra során a mellékhatások minimális szintre szoríthatók le, de extrém esetben a mellékhatások akár halálosak is lehetnek. (“Nem baj, csak nagy koporsó kelljen” – Doomed)

Az ésszel végzet szteroidfogyasztás ellenben a közhiedelemmel ellentétben szinte károsodás nélkül megúszható.

Az egyes gyógyszerekre jellemző mellékhatásokra nem térünk ki, az itt következők az általános jelenségek.

Fiziológiai hatások

A szteroidok használata a közérzetet befolyásoló tényezőkben is változást okoz. Gyakori jelenság a hőháztartás megváltozása, ezért fokozott izzadás, hőhullámok, melegségérzet előfordulhatnak. (Az utóbbi télen hasznos egyeseknek, mert nem fáznak)

A melegségérzet más jellegű, ezért ez ne keltsen homoszexuális olvasóinkban semmi remény!

A felfokozott anyagcsere gyakori wc használatot eredményez. A sok elfogyasztott táplálék és víz kézzel fogható eredményt hoz, bár Kula Bácsit nem nagyon érdemes taperolni. Naponként szarásnál ritkább dolog amúgy sem normális, de megbarátkozhatunk a naponkénti többszöri gyakorlattal. Igaz, ez valójában nem kifejezetten közvetlen szteroid mellékhatás, hanem inkább az általa/miatta felfokozott tápanyagbevitel eredménye, azonban előforulhat simán full naturálban is.

Hozzá tartozik a dologhoz, hogy a szteroidhasználat egyeseknél fokozza az étvágyat, bár előfordul olyan, hogy valakinek csökkenti is, ami valószínűtlenül hangzik, de tapasztalat.

Sok esetben nem kívánatos, ezért mellékhatásnak tekinthetjük a vízvisszatartást is, különösen amikor kellemetlen mértéket ölt.

Bár jótékony hatása van az ízületekre, megterhelő hatása lehet a szívre és az érrendszerre.

A felfokozott éhségérzethez kapcsolódik egy nagyon jelentős mellékhatás, mégpedig az a jelenség, amelyet a 3 óránkénti evéssel stabilizált inzulinszint okoz. Amennyiben kihagyunk egy étkezést, nagyon rosszul lehetünk: a vércukorszint leesik, ami remegést, verejtékezést, gyengeséget, extrém esetben ájulást eredményezhet. Hangsúlyozzuk, ennek az étkezési szabályok be nem tartása az oka, nem közvetlenül az anyag.

Előfordulhatnak tablettáktól gyomorpanaszok (ez esetben étkezéssel együtt kell őket bevenni), valamint a vizelet elszíneződése.

Máj és vesekárosodás

A májkárosodás a hülye közvélemény kedvenc témája. Mindez azért érdekes, mert jelentős, sőt néha nagyobb részben vagy teljesen injekcióban beadható szteroidokat használunk, amelyek a májat első körben nem érintve kerülnek a véráramba, ezért normális adagnál a májfunkciót befolyásoló hatásuk nincs.

A tablettás szteroidok, különösen az androgének gyakran egy kémiai eljáráson mennek keresztül a gyártás során (17-alfa-alkalizálás) amely azért szükséges, hogy a máj ne tudja a hatóanyagot semlegesíteni. Ezek a szteroidok ezért mérgezőek a májra, de ez a hatásuk is adagfüggő. Ezért nem ajánlatos tablettás androgént sokáig szedni, mert a májfunkciós értékeket jelentősen befolyásolják, rosszul felépített kúra esetén a májfunkcós értékek elmozdulhatnak az egészséges határérték akár hússzorosára is!

Megfelelő adagolással a májfunciós értékek változása csökkenthető annyira, hogy a határértéken belül marad, vagy csak rövid időre és minimálisan lépi azt túl.

Az androgén szteroidok elhagyásával a májfunkciós értékek hosszabb-rvidebb regenerálódási idő elteltével visszaállnak az eredeti értékre.

Vesekárosodást a legtöbb szteroid elméletileg nem okoz, gyakorlatilag lehetséges, legalábbis az elsötétedett vizelet semmiképpen nem azt jelenti hogy a vesére hatástalan és ez bizony előfordul még a közkedvelt dianabolnál is. Súlyosabb az eset a már nem létező Finaject, vagy a Parabolan (mindkettő Trenbolone hatóanyag) esetében. A vizelet ilyenkor véressé válik. Nagy mennyiségű víz fogyasztása ebben az esetben segíthet, bár egy testépítőnél ez amúgy is alapvető. A jelenség a szer elhagyásával megszűnik.

Hormonális mellékhatások

Mivel a szteoridok nemi hormonok, természetesen a hormonrendszerünkre is hatással vannak a mellékhatások szintjén is.

Ez általában abból adódik, hogy más hormonjainkkal kölcsönhatásba lépnek, vagy egy részük átalakul.

Az aromatizálódás az egyik jellemző hormonális mellékhatás, amely az androgének ösztrogénné alakulását jelenti. Ez egy nagyon nem kívánatos folyamat, mivel az ösztrogén női nemi hormon, és jelenléte nem kívánatos, mivel nőiesedési jelenségeket okoz. Az aromatizálódás mértéke erősen egyénfüggő, van akinél nem fordul elő, van aki viszont extrém érzékenységet mutat iránta. Általánosságban mindenkinek ajánlatos antiösztrogén készítmények használata. A jelenség enyhe zsírosodástól és mellbimbófájdalomtól egészen azok megduzzadásáig, vagy akár női mellhez hasonló duzzanat létrejöttéhez (ginekomsztia) és komoly zsírlerakódáshoz vezethet. Egyetlen megnyugtató dolog van ezzel kapcsolatban, bármekkora is a baj, menstruálni azért egy férfi sem fog. A mellékhatásból kialakult betegséget (amely természetesen is előfordul hormonális problémával küzdő embereknél), ginekomsztia-nak, gyno-nak nevezzük testépítő körökben. A gyno súlyosabb eseteinél csak műtéti beavatkozás segít. Ezt a mellékhatást erős androgének vagy nagy adagban szedett HCG (chorigonin hormon – természetes tesztoszterontermelés-stimuláló készítmény) okozza, ez utóbbi elég ritkán. A slusszpoén az, hogy a legtöbb androgén szteroid nemhogy csak szeret ösztrogénné alakulni, hanem kifejezetten jobban hat magas ösztrogénszint esetén!

Szintén androgén tesztoszteronkészítmények használata esetén fordul elő, hogy dihidrotesztoszteronná alakul a hatóanyag egy része.

Ez magában még nem lenne probléma, de a dh-nak erős hatása van a faggyúmirigyekre és a hajhagymákra. Az eredmény: pattanásodás és hajhullás. Minden tesztoszteronkészítmény pattanásodást okoz, a pizzahátú testépítő tipikus jelenség. Ez adag és egyénfüggően extrém is lehet, pl. pattanások a leglehetetlenebb helyeken is és furunkulusok, amik meg is maradhatnak, sőt a két pattanás közé növő pattanás vagy a pattanásra növő pattanás extrém esetei is előfordulnak! A normális pattanásodás általában a háton és a karokon jelnetkezik a nem túl érzékeny személyeknél.

Semmi ellenszer nincs ez ellen, néha egy kis fürdés azonban jót tesz, mert kitisztithatja a pórusokat. Ez az egyetlen értelmes felhasználása a szaunának is, mert a fokozott izzadás tisztitó hatású. A leghatásosabb a szolárium, és egyesek szerint különféle kencék, mint a bőrradír és a svédcsepp is jót tesznek. Ezen megoldások azonban nem szüntetik meg a kiváltó okot.

Erre szolgálna az orvosilag javasolt Roaccutan nevű gyógyszer, mi azonban nyomatékosan nem javasoljuk, mert a szteroidok hatását erősen csökkenti, azonkívül nagyon mérgező és súlyos mellékhatásai vannak.

A pattanásodás az azt kiváltó szer kiürülésével fokozatosan megszűnik, bár emléknek megmaradhat egy-két furunkulus.

A szteroidoknak egyéb, direkt hormonális mellékhatásai is vannak, mint pl. a felfokozott szexuális érdeklődés, amely szintén extrém méreteket ölthet az asszony legnagyobb örömére – amíg bírja.

Itt nyilvánul meg, hogy az impotenciával kapcsolatos népi tévhit alaptalan, sőt, éppen ellentétes a hatás.

Egyéb, kevésbé kellemes férfiasodási jelenségek is előfordulhatnak, pl. a szőrösödés. Ez ellen tenni szintén nem tudunk, és a szőrzet megerősödése sajnos általában nem reverzibilis folyamat.

A szteroidok túl fiatal korban történő használata a növekedési folyamatot károsan befolyásolhatja. A magasságnövekedés megállhat, mivel a csontokon az epifízisfugák bezáródhatnak, ezért növésben levők számára a szteroidok használata tilos!

A nemi szabályozókör leszabályozottsága

A külsőleg bevitt tesztoszteron által magasan tartott tesztoszteronszint eredménye egy visszacsatolás a nemi szabályozókörben, azaz az agyalapi mirigy csökkenti vagy leállítja a saját tesztoszterontermelést, amikor érzékeli hogy a tesztoszteronszint magas.

Ez a jelenség a szedett szteroid típusától és adagolásától függő időn belül következik be, minél erősebben androgén, annál hamarabb. A probléma a szer elhagyásakor kezdődik, mert bár amikor a kiürülése által a tesztoszteronszint csökken, a saját termelés újraindul, ennek azonban van egy elég jelentős reakcióideje, miközben a katabolikus (kortizol) hormonok szintje még mindig magas, és semmi sem akadályozza őket az izmok lebontásában. Erre a szakaszra lenne jellemző az esetleges impotencia is, ha nem védekeznénk ellene. A megoldás a saját tesztoszterontermelés gyors beindítása a megfelelő stimulálószerekkel, melyek közül pl. a HCG a herékben gyorsan indítja meg a termelést, a Dyneric pedig az agyalapi mirigyben serkenti a szabályzási folyamatot pozitív irányba. Amenyiben a stimulálószereket nem használjuk, a saját tesztoszterontermelés beindulásával a problémák megszűnnének ugyan, de már túl későn. Az asszony még csak-csak kibírná egy darabig, de az izomtömeg és erő csökenés jelentős lenne. (Balfasz felhasználók ilyenkor mindent elvesztenek, amit a kúra hozott.)

A nemi szabályozókör (hipotalamusz-hipofízis-here) gátlása gyógyszerfüggő: vannak gyógyszerek, melyek alig, vagy egyáltalán nem befolyásolják, többségben vannak azonban azok, amelyek nagyon erősen, akár már órák alatt csökkentik a saját tesztoszteronszintet. Ez utóbbiak természetesen az androgén szteroidok.

Szív és érredszeri problémák

A kardiovaszkuláris károsodásokra nincsenek közvetlen bizonyítékok. A szteroidok hatnak a kardiovaszkuláris rendszerre, de már önmagában a sportolás is hat rá. A hatás normális esetben pozitív, a túlterhelés vezethet károsodáshoz vagy ún. sportszív kialakulásához. A szívizomzat erősödése természetes folyamat, de állítólag ennek vérnyomásnövelő hatása van, “erősebb szív erősebben pumpál alapon”, mi azonban ebben a formában nem hisszük ezt károsnak. Az ún. sportszív állítólag a szív egy részének káros megerősödése (deformációja) vagy elhasználódása. Nem találkoztunk még olyan személlyel, aki a testépítésnek, különösen a szteroidszedésnek tulajdoníthatóan ilyen elváltozásban szenvedne, de erről pontos és részletes információink nincsenek. Mindezt felületes tudásunk ellenére azért kívántuk közölni, mert egy általános tévhit szerint a szteroidok használatával nemcsak az izomzat, hanem a szív is megnövekszik, káros mértékben. Nos, a szívizmok erősödése a legtöbb állóképességi sportban is normális jelenség, azonban ez testépítés és szteroidhasználat esetén sem káros mértékű annyira, hogy megnagyobbodott szívünk kiszakítsa a mellkasunkat. Ennek valószínűsége nem több, mint hogy a minket a szívmegnagyobbodás jelenségéről meggyőzni akaró személy agymegnagyobbodásban szenved.

A szteroidoknak bizonyos személyeknél valóban vérnyomásnövelő hatása lehet, ez enyhe mértékben nem okoz problémát, komoly vérnyomásemelkedés esetén vérnyomáscsökkentő szedése javasolt, vagy pedig a szteroidszedés abbahagyása.

Szteroid mellékhatásként még előfordulhat szívdobogás. Amennyiben ez a jelenség tartós, az adag csökkentése vagy elhagyása javasolt.

Pszichikai változások

Szintén nagyon népszerű téma, a testépítők, a nem testépítők és a média köreiben. Köztudomású, hogy az androgén szteroidok agresszivítást okoznak, bár a köz nem igen tudja, mi az az androgén szteroid. Ez valóban igaz lehet némely esetben az egyén pszichikai állapotától, és lelki alkatától függően. A Dr.Jekyll – Mr.Hyde effektust azonban nyugodtan felejtsük el, egy kiegyensúlyozott, boldog ember kevésbé valószínű, hogy agresszív lesz, mint egy olyan, aki már tisztán is idegbeteg.

Korán sem olyan mértékű a kiváltott agresszíó, mint ahogy azt a közhiedelem képzeli és meglepő módon a testépítők nagy része is tévedésben van e téren. Egyrészt valóban ritkán fordul elő észrevehető agresszívebb magatartás, másrészt egyszerűen sokan csak rájátszanak. Ez már főleg pszihológiai kérdés lenne, hogy a szteroidok nagyon sok felhasználóra pszihológiai hatással vannak és azt képzelik, másnapra már nagyobbak. Az adalék ehhez, amikor azt képzelik, most nagyon erősek, és nagyon agresszívnek kell lenniük.

Egy dolog van, ami igazán komolyan agresszióhoz vezet sokaknál, ha a páciens megtoldja a koxkúráját egykis narkóval is. Azt hiszem, a magukból kivetkőzött szétszívott izomagyúakat nem nehéz felfedezni a pesti éjszakában, azonban nem hiszem, hogy ezt reális lenne csak a kox számlájára írnunk.

Az agresszió a nem nagyon érzékeny lelkivilágú és kevés színészi vonzalommal megáldott személyeknél mindössze lelkesebb edzésben nyilvánul meg, mondjuk abban, hogy feldobnak még súlyt a rúdra, és nyomják, mint az állat.

A feljebb említet effektus – különösen kezdő felhasználóknál – nagyon gyakran előfordul: a célszemély azonnal elkezdi érezni a hatást, annak ellenére is, ha az adott szer valójában csak 4-6 hét múlva fejt ki észrevehető hatást, valamint szófosásuk lesz arról, hogy milyen jó koxolni és ez leírhatatlan büszkeséggel tölti el őket. Páran talán most magukra ismernek.

Bizonyos szteroidoknak általános közérzetjavító, vagy közérzetrontó hatása van. Például amíg a Dianabol jó közérzetet biztosít, a Metiltesztoszteron gyakran meghülyíti és depresszióssá teszi a használóját, de ez mind-mind egyénfüggő.

Beszélnünk kell itt az Efedrinről, bár nem szteroid. Beleértjük a boltokban kapható legális, “naturálnak” számító efedrintartalmú készítményeket is.

Nos az Efedrin az egyik legszemetebb, legkárosabb készítmény ami létezik, gyakorlatilag majdnem narkó. Legsúlyosabb mellékhatása, hogy függőséget vált ki, amit a felhasználó akkor tapasztal, amikor megpróbál efedrin nélkül edzeni, és nem tud.

Ezenkívül behülyíti a felhasználó agyát teljesen, mint bármely amfetaminszármazék, pörög tőle, de a koncentrációs képessége vagy javul, vagy darabokra hullik. Túl jelentős pszihikai hatás ez a csekély termodinamikus előnyhoz képest átlagemberek számára.

Egyes vélemények szerint a szteroidok függőséget alakítanak ki a kábítószerekhez hasonlóan. Ez igaz ugyan az efedrinre minimális de a kábítószerekkel nem összemérhető mértékben (senki nem fog efedrinért bűncselekményt elkövetni, maximum nehéz az edzés nélküle), a szteroidokra nem. A szteroidok pszichológiai függőséget alakíthatnak ki, pontosabban a felhasználók alakíthanak ki magukban, de csak azok, akik hajlamosak túl nagy jelentőséget tulajdonítani nekik. Ez a függőség nem valós, csak képzelt, csak azt hiszi a páciens, hogy anyag nélkül nem tud edzeni, vagy nem érdemes. Némi akaraterő segít ennek a megoldásában.

Női felhasználók

Női felhasználók részére tanácsot adni nekem saját tapasztalatok hiányában nagyon nehéz, mert valójában férfi vagyok. Szerencsére (vagy inkább sajnos?) női felhasználó nem sok akad.

Aki viszont igen, az általában a fogyni vágyó lelkes amatőrök közül kerül ki, akiknek pedig az itt tárgyalt összes szer alkalmazása tilos, veszélyes és egyben teljesen hatástalan is.

A nők hormonrendszerének eltérése miatt a legtöbb információ rájuk nem érvényes.

Egyértelmű, hogy a természetes női nemi hormon teljesen eltér a férfi nemi hormontól, azt a külső nemi jegyek alapján teljesen laikusok is észreveszik. Ezért tesztoszteron, vagy egyéb androgén szteroidok szedése a legsúlyosabb – főként hormonális eredetű – mellékhatásokat vonhatja maga után és igen kellemetlen férfiasodási jelenségekkel járhat.

Még egy kevésbé androgén szer, mint a winstrol is problémákat okozhat. Ezért szedése csak alacsony adagban ajánlatos, nagyon nagy hiba akár megközelítőleg is férfiaknak való adagolást használni, mivel ami egy férfinak még nem androgén, az egy nőnek igenis az, sőt azt hiszem általánosságban elmondható, hogy a nők számára szinte minden szteroid androgén!

A nagyon kedvelt “fogyasztószerek”, mint az ECA kombó (efedrin-aszprin-koffein, ill. az efedrines zsírégetők) hatásossága önmagában kevés, amennyiben nem párosul diétával és edzéssel, az adipexre és hasonló – nők által kedvelt – szemét szerekre pedig nem térnék ki: nem ajánlatos ezeket használni, csodát nem tesznek, sőt önmagukban semmit sem érnek!

A mellékhatások a következők lehetnek:

 • menstruációs zavarok: a legtöbb szteroid abszolúte menstruációs zavart is okoz, vagy teljesen megszünteti azt. (Nem a zavart). Azonban tudunk olyan szerencsés esetről, amikor szteroidok használata mellett állt be a jó ciklus. Ennek az esélyét azonban ne is vegyük figyelembe, mivel az előbbi lehetőség kb. 100%-osan valószínűbb.
 • Férfiasodási jelenségek: a hang mélyülése kis adag androgén esetén is normális, és nem visszafordítható folyamat! Az esetleges szőrösödés gyakran szintén nem visszafordítható. Pattanások a férfiakhoz hasonlóan fordulnak elő a nőknél kis adagnál is, de legfőképpen náluk az arcon. A legérdekesebb a csikló-hiperfrófia: a csikló többszörösére duzzadhat, ami jól asszisztálhat a megnövekedett nemi vágyhoz – akinek ez a perverzitása, annak tetszeni fog.
 • Fiziológiai változások: hasonlóak a férfiakéhoz, elszíneződött vizelettől a remegésig. A spiropent, bár gyenge szer és nem szteroid, a nőknél még erősebb remegést okoz a ez első időszakban, és szinte a férfiakéhoz hasonló horkolást. A megnövekedett étvágy szintén természetes jelenség.

A szteroidfelhasználás törvényi feltételei, kereskedelem

A szteroidok nem gyógyászati célú és a terápiás kezeléstől eltérő használata világszerte illegális. Ennek a hatóságok hol több, hol kevesebb figyelmet szentelnek.

Magyarországon a helyzet ideiglenesen enyhült, a hatályos jogszabályok már nem térnek ki az amatőr felhasználókra, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell óvatosan eljárni. Valójában az aklotmánybíróság megsemmísítette azt a passzust, amely a hírhedt “visszaélés tejesítményfokozó szerrel” címet viselte.

Az akkori, 1998-as törvény büntetőjogi felelősségrevonást ígért azoknak, akik tiltott teljesítményfokozókat használnak sportolóként, akik ezzel kereskednek vagy valakinek -és itt figyuzzatok- átadnak! Ez a törvény, mint fentebb említettük jelenleg hatályon kívül van, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell óvatosan eljárni, erre rögtön visszatérünk. A leglényegesebb dolog, hogy a újabb törvényjavaslat kerül napirendre hamarosan, amely tudomásunk szerint 80%-ban ugyanazt tartalmazza majd mint amit az alkotmánybíróság megsemmisített. Azaz kereskedni, átadni, stb. biztos hogy tilos lesz.

Mi történhet a ma gyakorlatban?

Kis mennyiségű anyagnál rendőr és szituációfüggő a dolog: tudunk olyan esetről, amikor egyéb bűncselekmény kapcsán találtak szteroidot de nem foglakoztak vele, vagy a határátkelőnél elvették a véletlenül a kocsiban felejtett ampullákat amíg utánanéztek, mi az, majd visszaadták. Ennek ellenére könnyedén előfordulhat akár a legcsekélyebb mennyiségnél is, hogy kellemetlen kérdéseket tesznek fel arról, hogy honnan van, és ezt általában marasztaló ígéretekkel fűszerezik.

Akinek nem volt rendőrségi ügye, annak tudnia kell, hogy a rendőrségen kihallgatott emberek mindig beszélnek, ezért ha valaki a jövőben az új törvény hatálya alatt a haverjának visz anyagot és azt elkapják vele, már hívhatja is az ügyvédet, főleg mivel simán ráverik a kereskedelmet. A kereskedőkre meg különösen ráverik a kereskedelmet, ez esetben a fél év előzetes simán borítékolható. A csempészés meg megint egy más dolog, könnyen bele lehet futni, mivel nem tudjuk igazolni esteleg, honnan származnak az adott szerek. A határon ezért simán bajba lehet kerülni, ha látványos mennyiségről van szó!

Még egy nagyon fontos adalék ehhez, amit már igazán nem szívesen írok le, mert nem akarok a hatóságoknak tippeket adni: a rendőrök is tudják, és sajnos a valóság is az, hogy a néhány önjelölt díler – aki eladja nektek a sok hamis szart – bizony mással is kereskedik. Azonban erre már komolyan kihat a törvény szigora, azaz ha valakinél koxot találnak, igyekeznek kideríteni/ráverni hogy van nála egy kis füvecske stb. is… és ha van, akkor ebből már nagyon-nagyon komoly bajok származhatnak! Ez nem általános de sajnos lehetséges!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy némi ésszel mindezek a problémák megelőzhetők, egyszerűen nem kell ilyen dolgokról telefonon és nyilvánosan interneten beszélni, különösen nem nevekről és árakról.

A szigorítás mint mondtuk, várható, bár valószínűleg olyan ötleteket már nem hoznak fel, hogy “szteroidkommandő” fogja járni az edzőtermeket és átnézik mindenki csomagját.

Az interneten szteroidvárlással kapcsolatban érdeklődőkkel szemben a helyes eljárás: elküldeni őket a helyi rendőrkapitánysághoz (kérjenek koxot ott a portástól), a pszichiátriai rendelőbe vagy a legközelebbi vegyesboltba.

Hamisítványok

A szteroidgyártás jelentős részét ma a feketepiac kiszolgálása jelenti – ha bevallják ezt a gyártók, ha nem – különösen igaz ez a kisebb gyógyszergyárakra a keleti blokk országaiban. Nagyon lényeges azonban az, hogy a feketepiac kiszolgálásának mértéke sokkal kisebb, mint ahogy a kox-kereskedők állítják.

A hamisítványok megjelenése természetes folyamat ebben az esetben is, mégis minden dílernél csakis eredeti cuccot lehet kapni- legalábbis szerintük! A valóság ezzel szemben az, hogy sokkal több szteroid van ma már forgalomban a feketepiacon, mint amennyit valaha is gyártottak. Milyen érdekes?! Nagyon jellemző ez a kérdés a közledvelt naposim ügyében, amiből a létező összes hamis – hatnak ugyan, valami hatóanyag van bennük, de töredékét se gyártotta a gyár annak a mennyiségne, ami csak Magyarországon van belőle.

Mivel a szteroidok kizárólag a feketepiacon szerezhetők be, semmi garancia nincs arra, hogy eredeti készítményt kapunk.

Hiába néz ki úgy, mintha igazi lenne, ennek ne örüljünk, mert hamisítók sem hülyék, pontosan tudják, hogy néz ki az eredeti, és semeddig sem tart leutánozni. Gyakran még a hamisítvány néz ki igazibbnak.

A hamisítványok skálája ettől a véglettől az egészen gyagyi kinézetűig terjed, de ezt megint meg kell különböztetni a gagyi kinézetű eredetitől, mert bizony ilyen is van.

Más szempontból nézve, a hamisítványok egy része működik, kevesebb vagy olcsóbb hatóanyagot tartalmaz, a másik véglet azonban valami összepancsolt szemét, amelynek készítői csak reménykednek, hogy nem patkol el egyik használója sem, vagy legalábbis nem ér el hozzájuk az ügy.

A hamisítványok problémája a legsúlyosabb probléma az egész szteroid-kérdésben.

Csak a gyógyszertárban kapható – és nagyon nagy különbség van a gyógyszertári és az “állítólag” gyógyszergyárból bugázott – gyógyszerek minőségében bízhatunk, csakhogy a magyar gyógyszerkönyv pl. nem igen tartalmaz már androgén szteroidokat. Egyedül az Andriol, a Spiropent, az Efedrin és stimulánsok szerezhetők be ilyen módon, bár a legújabb hírek szerint magyar HCG se lesz többé. Orvosi felhasználásra külföldről hozatnak androgéneket vagy növekedési hormont, amihez hozzáférni lehetetlen, mégha azt állítják is, hogy sikerült megszerezni valakinek a gyógyszeradagját, az valószínűleg kamu, mivel a terápiás adag sokkal kisebb, mint amennyi egy testépítőnek szükséges. Amúgy a fentebb említett cselekmények törvénybe ütközők, úgyhogy mi ilyenről nem is hallottunk soha!

Egy dolgot tehetünk csak, hogy megpróbálunk legalább ahhoz ragaszkodni, hogy az eredeti, ismert formával egyezőt veszünk, más lehetőségünk nincs, és célszerű nem ragaszkodni semmiféle egzotikus készítményhez, egyértelmű hogy keleti blokkos cuccokat valószínűbb hogy meg lehet szerezni. De a keleti blokkról annyit, szerbiában és itt-ott egész hamisítvány-gyárak vannak.

Szót kell itt ejtenünk az internetes rendelésről is. Ne rendeljünk az interneten. Erről több szót nem érdemes ejteni.

Az amerikai magazinokba reklámozott – fentebb említett – érdekes nevű készítmények nem szteroidok. Ezek valami gagyi termékek, prohormonok vagy amerikai bölényszarbogyók, direkt megtévesztő névvel ellátva! A szteroid kifejezés ilyen oldalakon vagy valami kis apróbetűs résszel van kiegészítve, vagy a “szteroid” szót trükkösen máshogy írják, hogy összetévesszük.

Emiatt a szemét marketingstratégia miatt képzeli azt pár marha hogy az USA-ban legális a szteroidkereskedelem, de erről inkább Craig Titust kéne megkérdezni, aki 18 hónapot ült fogyasztásért Lompocban.

Szteroid alternatívák

Szteroid, pontosabban dopping alternatívák nincsenek. Minden ellenkező állítás kamu. Semmilyen doppingszernek nem minősülő készítmények nincs doppingszerekkel megegyező hatása. Más kérdés, hogy ilyen mértékű hatás szükséges-e egy átlagos/hobbi sportolónak.

A szteroidok felhasználása

A szteroidokat ciklikusan, és kúraszerűen alkalmazzuk. Nem tévesztendő ez össze sem a nők havi ciklusával, sem a hülye kreatinkúrákkal. A kúraszerű felhasználás célja, hogy a szteroidok telítettségét elkerüljük, azaz hatásfokát magasan tartsuk, valamint a hosszútávú szedés mellékhatásait elkerüljük. Ezért egy kúra általában 4-20 hétig tart.

A kúra során különböző készítményeket szedünk egyszerre kombinációban, mert ezeknek szinergikus hatása van, ez pedig egyenként kisebb adag alkalmazását teszi lehetővé, ezáltal csökkentve a melllékhatásokat.

Nem tudunk teljesen pontos általános információt adni arról, hogyan kellene kinéznie egy személyre szabott kúrának. Ennek két fő oka van, egyrészt az adott kúra mindig a felhasználó fejlettségi szintjétől stb. függ, másrészt nem vagyunk szakértők. Magyarországon hivatalosan szakértő nincs. Bármit mondanak dílerek, felhasználók, orvosok, egyikük sem az. A legmegbízhatóbb információ a tapasztalati, de ne feledjük, ebben sem bízhatunk 100%-ig, ha másvalaki tapasztalatáról van szó, mert egyáltalán nem biztos, hogy rá úgy hatott az anyag, mint ránk fog, és a körülmények sem valószínű, hogy egyeztek.

Az alábbiakban pár irányelvet mutatunk a helyes felhasználás felé. Amennyiben külön nem jellezzük, akkor a tömegnövelő célú felhasználásról lesz szó. Általában szteroidokat a testépítésben tömegnövelés vagy szálkásítás, az erőemelők erőnövelés és ritkábban edzéserősítés céljára alkalmazzák.

A szteroidokat szedni kezdőknek nagyon fontos a fokozatosság betartása ebben is. Nem szabad erős szerrel kezdeni, pl. semmilyen tesztoszteronkészítmény nem használható első kúrában. Sőt legjobb elsőnek nem androgénnel kezdeni.

A kúra elején általában fel kell vezetni, azaz az adagot fokozatosan növelni, általában hetenkénti lépcsőben. Ez megakadályozza, hogy az anyag telítődjön és idő előtt elmúljon a hatása. Bizonyos idő után, amikor a receptorok telítődnek, minden szteroid hatása alábbhagy. Ez az idő annál rövidebb, minél gyorsabb hatású és minél erősebb egy szteroid.

Kúra végén levezetés szükséges, mert a szer hirtelen elhagyásával a tesztoszteronszint hirtelen zuhanna, amit viszont a kortizolszint egyáltalán nem követ, hanem azonnal aktivizálja magát a felszabadult kortizolreceptorokon, és szépen -drámai hatással, hamarabb, mint ahogy felszedtük- leépíti a frissen szerzett tömeget. Ezért nem szabad soha hirtelen abbahagyni a szteroidszedést. Minél erősebben androgén szteroidot használunk, ez a szabály annál erősebben betartandó.

A teljes kúra vége felé (vagy ginekomosztiára hajlamos személyeknél közben is), ha androgénekről van szó, mindig be kell lépni az antiösztrogéneknek. Kúra után rögtön szünetet kell tartani, amelyet stimulálószerek (HCG/Dyneric) adagolásával kell megkezdeni, ezzel újrainditva a saját tesztoszterontermelést.

Androgén kúra utáni szünetben javasolt áthidalásnak 4-6 hétig antikatabolikus hatóanyag használata, amely hatásával megakadályozza a leépülést.

Lehetőség van arra, mint feljebb említettük, hogy androgén kúra után egy kevésbé androgén, de anabolikus hatású, tehát enyhébb kombinációra váltsunk, ill. ezzel fejezzük be. Ez segít megtartani, sőt jobb minőségűvé teheti felszedett tömegünket.

Az itt felsorolt metódusok csak tájékozató jellegűek, léteznek ettől gyökertesen eltérő felhasználási módok is.

Injekciók

Az injekciók az injekcióban beadható szteroidok felhasználása érdekében szükségesek. Az injekcióban beadható szteroidok más módszerrel történő adagolása, pl. szájon át, hatástalan.

Tehát senki ne igya ki az ampullát, mert az annyi, mintha a hatóanyagot lehúzná a wc-n, és ezt a gyakorlatban később meg is teszi.

A következő okok miatt készül egy gyógyszer injekciós változatban:

 1. mert szájon át szedve a máj lebontja, ezért nem jut el a véréramba hogy kifejtse hatását.
 2. mert az adott gyógyszer hosszú hatású, ún. depot készítmény, ami az emésztőrendszeren keresztül nem működik, mert az emésztési folyamatot nem lehet hosszú időre lelassítani.

Az injekciós szteroidok igen gyakran az utóbbi csoportból kerülnek ki, amit könnyen észre lehet venni arról, hogy olaj az oldószerük. A vizes oldószer ritkább, ez mindig gyors hatású és feszívódású anyagot tartalmaz. A két oldószer injekciózási technikája eltér.

Felhasználási mód szerint vizsgálva a kérdést, az injekciókat háromféleképpen lehet beadni a gyógyszer fajtája szerint. Ezek nem tetszőlegesen választható adagolási módok, hanem az adott gyógyszert meghatározott módszerel lehet beadni.

Intarmuszkuláris injekció: ez a leggyakrabban alkalmazott módszer, az összes injekciós szteroidot intramuszkulárisan kell beadni. Az intramuszkuláris injekció a gyakorlatban egy adott méretű tű tövig izomba való nyomásával történik.

Szubkután injekció: egyes injekciók, főleg a növekedési hormonok beadásának módszere, bár a növekedési hormont nagyon nagy adagnál intramuszkulárisan is használják. Bőr alatti injekciót jelent, ebben az esetben a bőr alá fecskendezzük közvetlenül a – mindig vizes – oldatot.

Intravénás injekció: soha nem lesz rá szükségünk.

Előfordul, hogy az injekciós oldatot, pl. a növekedési hormonok és a HCG esetében nekünk kell elkészítenünk.

Ilyenkor a hatóanyag por alakban van, és külön ampullában adják hozzá az oldószert, amely átszúrható ampulla, vagy le kell törni a tetejét. Minden esetben ki kell szívnunk az oldószert, befecskendezni a hatóanyag ampullájaba, majd visszaszívni és beadni a szokásos eljárással, amit vizes injekciónál alkalmazunk.

Injekciós készítmények használatánál a tű használatára figyelmet kell fordítani: csak steril, bontatlan tű használható és célszerű külön felszívótűt alkalmazni. A használt injekciós tű kezelésénél megfelelően kell eljárni, a kupakot visszahelyezni, különben előbb-utóbb kigyúrt kukaturkálók fognak várni ötvenes karokkal és nyakonvágnak a ház előtt!

Mit tegyél, ha gondolkodsz rajta?

Bármilyen hihetetlen is, nem egyszerű dologról beszélünk. Szívesen elintéznénk az egészet azzal, hogy felejtsd el, de ez az esetek többségében nem hat. Kivéve azt az esetet, amikor a hülye delikvens nem tudja beszerezni a kívánt “terméket” ezért ezügyben tőlünk kér segítséget interneten, a rádióban, a rendőrség előtt vagy esetleg rögtön az ifjúseggi és sportminisztériumban. Szóval srácok a szteroid nem játék, meghósz tőle és leszárad a pöcsöd, de ez persze nem igaz, úgyhogy most elmondjuk, valójában miért nem érdemes elkezdened.

Nos, rátérve a beszerzési problémára, az, aki nem tudja beszerezni, az egy töketlen barom, nincs olyan szinten, hogy ezzel foglakozzon. Ehhez sajnos ész is kell, az pedig azért feltétele bizonyos kapcsolatok kialakításának. És ha ezek a kapcsolatok nincsenek meg, nem tud kihez fordulni, ha gond van, arról nem is beszélve, hogy a forrásnak megbízhatónak kell lennie, ami nagyon ritka dolog, mivel a dílerek sem szakértők, meg nem is érdekli őket! Különösen manapság, amikor nagyrészt hamisítványok keringenek a piacon, azt hinni, hogy nem szarják le, hogy hamisat adnak el, naív dolog! Azt hiszem ez eddig egyértelmű. Ezért nem megoldás interneten kunyerálni sem. A hülyéknek meg ott vannak azok az odalak, amik kereskedéssel fogalkoznak: mondanomsem kell, ezek megbízhatósága nulla, ha valamit küldenek egyáltalán a pénzért, az is csoda – az meg főleg, ha még igazi is. Rengeteg csaló van, scammersnek becézi őket a terminológia, egyes oldalakon nyilván vannak tarva, akik már lebuktak.

A szteroidok hatásáról a köztudatban rengeteg baromság kering, természetesen főleg a káros hatásokról. Ezek a híresztelések a köznyelv kitalációján, és a sajtó, valamint egyes álszakemberek, akár orvosok téves rögeszméin alapulnak. Egy orvos sem tévedhetelen, főleg ha azt se tudja, milyen gyógyszerről beszél, pedig sosem hallott róla. Az orvosok annyit tudnak, hogy azonnal májkárosodással ijesztgetnek, ami nevetséges.

Van azonban a történetben egy lényeges pont: a szteroidokat csak megfelelően, megfelelő szakértelemmel lehet hatásosan felhasználni. Ez az, ami a legtöbb felhasználóban nincs meg, és nem is nagyon lehet, mert csak kísérleti tapasztalatok vannak.

Nincs olyan szer, ami bármit is garantál. Nincs olyan szer, ami önmagában hatásos!!!!

És egy dolgot ne felejtsünk el, bármennyire is népszerű népi hobbi magyarországon betegnek lenni: minden gyógyszer méreg, ha szteroid, ha nem! Csakhogy a szteroidokat az orvosi adagnál ráadásul sokkal nagyobb adagban használjuk!

Van egy olyan nézet, miszerint a szteroidkúra után az ember visszakerül a kúra előtti állapotba. Ez megint teljes baromság, egy jól tervezett kúra során ez nem fordulhat elő. Csakhogy azonban hozzá kell tennünk, hogy ez hosszútávon igaz!

Gondoljunk csak bele, ha nem edzünk, fennmarad-e az izmos állapot? Egyes nagyonhülyék szerint igen, ez az “kigyúrom magam nyárig oszt jóvan“-elv azonban mint tudjuk hatástalan, ha nem adunk stimulációt az izmainknak hogy növekedjenek, akkor nem is fognak. De vehetjük példának pl. a kajálást is: ha sokat eszünk, izmosak leszünk (vagy dagadt disznók), de ez az állapot nem permanens: ha nem eszünk, lefogyunk, elveszítjük az izomtömegünket (a zsírt ugyan nehezebben, de ez most nem ide tartozik). Ugyanígy van a szteroidokkal is: ha abbahagyjuk, elvész az eredmény. Ez nem azt jelenti, hogy rövid idő alatt, és azt sem, hogy valaki 60 kiló lesz anyag nélkül. De hosszútávon amit anyaggal elértünk, anyag nélkül nem tartjuk meg, ill. fejlődni sem tudunk. Tehát az, aki arra gondol, hogy csinál egy kúrát, aztán soha többet, az nagyot fog koppanni.

Egy komoly szteroidfogyasztó testépítőnek egész életében koxolnia kell! Ha ezt nem tudod felvállani, anyagilag, szellemileg és erkölcsileg vagy a fasztuggya mi kell hozzá, akkor már most azt mondom, eszedbe se jusson ez az egész.

Meg kell a kekeckedők kedvéért jegyeznem, hogy mindez nem azt jelenti, hogy állandóan egész évben folyamatosan anyagozik mindenki. Van szünet, talán egyes profikat kivéve. De az évi 2 kúra az minimum.

A másik verzió, amikor úgy akarnak koxolni, hogy “csak szúrni nem akarok“, na azt hiszem ehhez nem kell hozzáfűzni semmit, mennyire komoly dologról van szó. Aki fél a tűtől, ne kezdjen ilyen dologba. Egy szteroidkúra nem játék, nem azon múlik az összeállítása hogy félsz-e a tűtől vagy nem. Egy jó kombináció szinte mindig tartamaz injekciózható szteroidot, arról nem beszélve, hogy ezek gyakran mellékhatásokat tekintve sokkal kedvezőbbek, pl. egy injekciózható szteroid szinte egyáltalán nem mérgező a májra, mint ahogy a szájon át szedhetó androgének szinte mind azok! Ha nem vagy arra kész, hogy 3 centis tűket nyomogass a seggedbe vagy a combodba, esetleg egyéb izmokba tövig, akkor felejtsd el ezt az egészet! Tudom, sokan preferálnák a végbélkúpos megoldást, bizonyos különös szexuális beállítottságú emberek, de sajnos ilyen kiszerelés nem létezik. Nekik javaslom, dugjanak a seggükbe egy ampullát, és ugráljanak rajta.

Sokan azt hiszik, hogy koxxal edzeni leányálom, mert erős vagy mint az állat, és többet nyomsz fekve, valamint nem kell hozzá rendesen kajálni, mert a szteroid “kiszívja” a tápanyagot mindenből: na ez akkora orbitális baromság, hogy amikor ilyet hallok, percekig csapkodom magam a földhöz. A koxnak semmi csoda “növesztő” hatása nincs, mindössze ebből a szempontból annyit segít, hogy fokozza a protein és kreatinfoszfát-szintézist az izmokban. Ha nincs nagymértékű proteinbevitel, megfelelő mennyiségű és minőségű szénhirátból eredő kalóriával, akkor nincs mit szintetizálni és a kívánt hatás elmarad, a mellékhatásokat viszont annál jobban élvezhetjük, sőt, ilyenkor a rosszullét garantált.

Mindannyian ismerünk olyanokat, akik egy napo vagy régeben nerobolkúrától szépen kikerekedtek, anélkül hogy bármit is törődtek volna a fenti dolgokkal, de emlékszünk-e arra, hogy az eredmény mennyire volt tartós: mert tuti, hogy semmennyire, mivel ami a páciensre ilyenkor gyorsan feljön az víz, nem izom. Kúra után a víz kimegy, izom semmi, a fejlődés abszolútértékben nulla. Ebből eredhet talán a köznyelv véleménye a kúra utáni összeeséséről.

A rosszabb eset ilyenkor, ha a páciens elég balfasz és nagy adagot használ, esetleg hajlamos is rá, akkor az androgén szteroid aromatizálódik, ösztrogénné, női nemi hormonná alakul. Ez gyönyörű zsírlerakódást eredményez, esetleg frankó kis női melleket súlyosabb esetben, ezzel is látszólag igazolva egy népi babonát.

A valóság az anyagos edzésől a következő: erősebb pumpáló hatás az izmokban, növekvő erő, de erősebb fájdalom, és a lényeg: a izmok sokkal erősebb stimulációt igényelnek, mert a szteroidok akkor hatnak jól, ha az izmokat erősen katabolikus állapotba hozzuk. Van egy-két barom aki anyaggal lazán edzeget, vagy sehogy, ezt feljebb megtárgyaltuk.

Szteroiddal nem lehet kihagyni egy étkezést, mert rosszul leszel, mint az állat, az adagot nem lehet megvonni egy napra sem! Az edzést nem ajánlatos kihagyni, azonkívül nagyon sokba kerül mind maga az anyag (ami általában hamis), mind a hozzá szükséges kaja és táplálékkiegészitő szedése. Azt a nézetet, hogy inkább a napocska, mint a protein mert az olcsóbb azt hiszem az idiotizmus elég erős fokának lehet értékelni, ilyen hozzáállást hagyjuk meg a focistáknak. A kox nem a kaja vagy a táplálékkiegészítő alternatívája, hanem az utóbbiak “kiegészítője“, tehát fontossági sorrendben a táplálkozás, edzés, pihenés után lehet csak említeni. A doppingolásra nem lehet sportkarriert alapozni, sem az előbbi három tényezőt, sem az akaraterőt nem helyettesíti.

Amitől én személyesen legjobban rosszul vagyok, az az, amikor azért akar valaki doppingolni, hogy “jobban menjen az edzés” tehát edzéserősítőnek használna koxot. A testépítők a közhiedelemmel ellentétben nem ezért használják a szteroidokat. Való igaz, erősebbek lesznek általában, de a cél alapvetően nem ez. Az ilyen hozzáállás az akaratgyengeség bizonyítéka, ha már ahhoz is koxolnod kell, hogy végigcsináld az edzésedet, vagy egyáltalán levonszold a segged a terembe akkor nem sokat érsz. Menj inkább plasztikai sebészhez és ültess be szilikont az izmok helyére, azért nem kell megdolgozni a teremben.

Kivételt képeznek ez alól, pl. erőemelők, akiknek a rettenetes súlyokhoz néha szükség van valamire, legyen az efi vagy valami androgén hogy teljesíteni tudják az elvárásokat, de itt már igencsak nem hobbisportolókról beszélünk.

Végül, de nem utolsósorban: minél kisebb vagy, amikor elkezded a szteroidszedést, annál kevesebbet érsz el vele. Ha egy bizonyos alap-izomtömeged nincs meg, ha még 120kg-ba se tudsz nyomkodni fekve, felejtsd el. Előbb el kell érni “naturálon” egy szintet, szinte azt, amit el lehet. Legalább 3 év edzésmúlttal, hacsak nincsenek különleges képességeid – de ne bízz benne, hogy vannak, nem vagy Te Ronnie Coleman! Ha már egy gyenge haladó szintet is csak anyaggal érsz el, mivel éred el a profi szintet, atombombával a seggedben?

Ennyit tehát erről: olvasd el a feltételeket, nézd át mellékhatásokat, gondolkodj el azon, mennyit várhatsz ettől (és előre leszögezem, nem olyan sokat, mint gondolnád) és mérlegelj, megéri-e ez neked, esetleg vállalva néhány elég kellemetlen mellékhatást. Megéri-e kockáztatnod az egészségedet, mert nagyon el lehet szúrni itt a dolgokat!

Csak egy dolog ne befolyásoljon: ez a “becsületesség” szar-duma, ennek semmi köze a becsülethez vagy a kitartáshoz. Inkább a józan észhez, legalábbis egyeseknél – sajnos a többség azonban agyatlan.

Belemehetnénk itt mélyebben abba a témába hogy etikus-e a koxolás vagy nem etikus. De ez baromság. A ma elvárt teljesítményeket az élsportban kox nélkül nem lehet hozni, a közvélemény az eredményt elvárja, leszarja, hogyan éred el, de közben elítél, ha rájön, hogy koxolsz. Pontosabban olyan emberek ítélnek el, akik nem tudják elkezdeni a napjukat a betevő szaros narkóadagjuk (kávé, cigi) nélkül.

Mielőtt elkezdesz koxolni, a következő dolgokon kell elgondolkoznod, mert ezek amennyiben nincsenek rendben, nincs szükséged koxra, mivel ezen tényezők optimizálásával fejlődést indíthatsz el – kox nélkül.

 1. étkezés: megvan-e vajon a minimum 3 óránkénti étkezés, és a megfelelő minőségű fehérje – szénhidrát – és kalóriabevitel?
 2. táplálékkiegészítők: használsz-e megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékkiegészítőt?
 3. pihenés: megvan-e a megfelelő mennyiségű alvás, minimum 8 óra, és napközben is a relaxált állapot?
 4. rendszeres szexuális élet: ez a pont nem szükséges a testépítő sporthoz.
 5. megfelelő edzésprogram: nem-e edzed túl magad, eleget pihennek-e az izmok két edzés között?

Amennyiben a négy lényeges pont valamelyikén változtatnod kell, ne koxolj!

A szteroidok felhasználásának feltételei, melyek tapasztalati adatokat tükröznek és gyakorlati szempontból közelítik meg a kérdést.

 • legalább 2-3 év edzésmúlt, fejlettségi szinttől függően.
 • megfelelő fejlettségi szint
 • min. 2,5-3 g fehérjebevitel testúlykilogrammonként, megfelelő minőségű és mennyiségű szémhidrát, zsír, vitamin és ásványianyag-bevitel.
 • 2-3 óránként teljes étkezés
 • megfelelő minőségű és mennyiségű tálplékkiegészítők használata
 • megfelelő intenzív edzésprogram
 • megfelelő mennyiségű pihenés és napközben is relaxált állapot
 • tökéletes egészség (magas vérnyomás, szívbetegség, hormonális probléma kizáró tényező)
 • 20 évet meghaladó életkor, vagy több, mert növésben levők személyek nem használhatnak szteroidokat.
 • megfelelő anyagi helyzet a finanszírozáshoz.A fentiek nem útmutatásnak, sőt nem is különösebb ismertterjesztésnek szolgálnak. A cél inkább az, hogy hogy az alap tudásanyag megszerzésének szükségességét illusztráljuk: ha ezt elolvastad, remélem okosabb lettél annyival, hogy rájöttél, még most sem tudsz az egészről semmit!
  Drugs Bunny