Bevezető

A szteroidok az összetett vegyületek egy széles osztályát alkotják, amelyek minden állatban (és mellesleg az emberben) megtalálhatók. A sportolók által használt szteroidok főként androgén szteroidok: szteroidok, amelyek úgy működnek, mint a tesztoszteron. (A szteroidoknak alapvetően kétféle hatásuk van, az androgén hatás és az anabolikus hatás és nem mind úgy működik, mint a tesztoszteron). A szteroidokat használják gyulladásos rendellenességek kezelésére is (pl. prednizolon, kortizon, beclometazon és mások), ezek kortikoszteroidok, és nincs anabolikus hatásuk. (Nem igazán értem, a kortikoszteroidok miért kerültek ebbe a cikkbe?)

A tesztoszteront a férfiak szervezetében a herék termelik, és kis mennyiségben a mellékvesék is. A koleszterolból szintetizálódik. Termelésének szabályozása egyszerűsítve a következő: A hipotalamusz (az agy része) gonadotrofin serkentő hormont (GnRH) termel, ami hatással van a hipofízis (agyalapi mirigy) elülső részére, növelve a luteinizáló hormon (LH) és a tüszőhormon (FSH) termelődését. Az LH hatással van a herék Leydig-sejtjeire, tesztoszteron termelésére serkenti azokat. Az FSH a tesztoszteronnal együtt a herék Sertoli-sejteire hat, szabályozva a spermaképződést és érést. A tesztoszteron visszahatással van a hipotalamuszra, majd a hipofízis elülső részére, gátolva a GnRH, az FSH és az LH termelődését, negatív visszacsatolási mechanizmuson keresztül szabályozva azokat. A mellékvesék által termelt kisebb mennyiséget (mindkét nemnél) az adreno-kortikotróf hormon (ACTH) szabályozza, és szintén a hipofízis választja ki.

A tesztoszteron (és számos változata, mint pl. a dihidro-tesztoszteron) a test számos pontján hat, kialakítva a férfiak másodlagos nemi jegyeit: kopaszodás, arc és testszőrzet, mély hang, nagyobb izomtömeg, vastagabb bőr és ivari érés. Serdülőkorban pattanásokat okoz, fokozza a növekedést, megnagyobbítja a péniszt és a heréket, továbbá a növekvő csövescsont-végek beforradását okozza (ösztrogénná való átalakuláson keresztül), befejezve a testmagasságbeli növekedést. Felnőttkorban szerepet játszik a nemi szervek karbantartásában, de ehhez csak nagyon alacsony koncentráció szükséges. (Ezek az androgén hatások.)

A tesztoszteron normál termelődése felnőtt férfiaknál 4-9 mg/nap. Normál plazmakoncentrációja 22,5 nmol/l, amelynek 97%-a fehérjéhez kötött. Nagy része a vizelettel választódik ki 17-ketoszteroid formájában, de egy kis része ösztrogénné alakul.

A tesztoszteronnak különböző analóg szteroidjai (hasonmásai) használatosak a here rendellenességek gyógykezelésben, öröklött érvizenyő, vérszegénység, méhnyálkahártya-elfajulás és más esetekben. A tesztoszteront magát injekcióban adják be. Szájon át bevehető formái, mint a metil-tesztoszteron, fluoximeszteron, meszterolon és sztanolon használatosak néha, de ezek alapjában véve több májkárosodást okoznak, mint az injektálható vagy végbélbe juttatható változatok (Na ilyet szeretném, ha kipróbálna a kedves szerző!), mert az emésztőrendszerből felszívódva először a májba kerülnek (mint a legtöbb anyag, amit szájon át lenyelünk), ahol nagy koncentrációt érnek el, és alapos átalakuláson mennek keresztül, mielőtt a test többi részét elérik. (Ez sem egészen így van… ha a tesztoszteronról beszélünk konkrétan, akkor azt kell mondanunk, hogy szájon át szedve hatástalan lenne, ha nem végezének el rajta egy olyan kémiai eljárást amely megakadályozza, hogy a vegyületet a máj hatástalanítsa – ezért mérgező, önmagában nem lenne az, csak azért, mert szájon át szedjük!)

Több más analóg szteroidot úgy fejlesztettek ki, hogy anabolikus hatásuk nagyobb legyen, mint a tesztoszteroné. (De olyat is fejlesztetek ki, amelynek androgén hatása (is) nagyobb- az anabolikus/androgen hatás nem válaszható szét.) Ezek olyan hírneves szerek, mint a sztanozolol, a nandrolone, az etilösztrenol vagy az oximetolon. Ezek alapvetően ugyanolyan hatásúak, mint a tesztoszteron: visszatartják a nátriumot, káliumot, vizet, kalciumot, szulfátot és foszfátot, növelik az edzés hatására bekövetkező izom szintézist (Inkább a fehérjeszintézist az izmokban! Egyébként ezek az ún. anabolikus hatások. A tesztoszeronnak közvetlenül nincs vízvisszatartó hatása stb., csak ha ösztogénné alakul, tehát egyes hatások valójában ösztogenikus hatások.), és előfordul, hogy növelik az agressziót és/vagy a libidót. (Ez a felsorolt gyógyszerek mindegyikére egyáltalán nem igaz, sőt az sem, hogy mind hasonló hatású a tesztoszteronhoz: androgén hatásuk igen eltérő.) A hipotalamuszra és a hipofízisre hatnak, serkentve a GnRH, az FSH és az LH termelődést, átmenetileg megszüntetve a herék természetes tesztoszteron termelését, és csökkentve vagy leállítva a spermaképződést. Ezek a hatások nem mindig fordíthatók vissza, amikor a mesterséges androgénekkel leállunk. (Ezek a hatások egészséges embernél gond nélkül viszafordíthatóak.)

A prosztatarák gyakran összefügg a tesztoszteronnal (ezért kezelik kasztrációval), és kifejlődése nagyon felgyorsulhat magas androgén szint mellett. (Egyes vélemények szerint, de erre bizonyítékok nem igen ismertek. De prosztatarákosok nyilvánvalóan ne szedjenek androgént!)

A tesztoszteron bizonyos százaléka ösztrogénná alakul (ezt a folymatot aromatizálódásnak nevezzük) és némely mesterséges androgén szintén rendelkezik ösztrogén hatással, extrém esetben nőiesedést és a mellbimbó alatti szövetek megnagyobbodását (gynaecomastia) okozva. Serdülőkorú fiúknál és a felnőtt férfi népesség egy kis százalékánál ez természetes úton is bekövetkezhet. Ezt a hatást olyan gyógyszerekkel lehet csökkenteni, amelyek megakadályozzák az ösztrogén kötődését a receptoraihoz, pl.: clomid, cyclofenil, tamoxifen, vagy olyanokkal, amelyek blokkolják az aromatizáló enzimet, amely a tesztoszteront ösztrogénná alakítja.

Biztonságosak ezek a szerek? Bármely gyógyszer engedélyezése és használata során azt kell eldönteni, hogy a használatának terápiás haszna nagyobb-e, mint a mellékhatásai. Nincs biztonságos gyógyszer; az acetaminofen (paracetamol) okozott már például nagyon kellemetlen végzetes mérgezést is, az aszpirin ritkán ugyan, de kiütéseket okozhat. A gyógyszerkészítményekkel kapcsolatos problémák általában az adagolástól függően lépnek fel. Ugyanakkor megegyezés van abban, hogy elegendően sok életet mentenek meg, és elég sok problémát oldanak meg ahhoz, hogy ez kompenzálja a mellékhatásokat. Gyógyászati mértékű adagolás mellett a szteroidoknak is kevés mellékhatásuk van.

Az androgén szteroidokat a gyógyászatban eléggé korlátozott mértékben használják. Hatékonyak férfiak esetében a here rendellenességek kezelésében, és esetenként használatosak csontritkulás gyógyítására, valamint étvágygerjesztőként a kórosan lesoványodott betegek felerősítésére. Régebben vérszegénység kezelésére is használták, de ma már hatékonyabb kezelések is vannak erre a betegségre. Ezekben az esetekben a haszon valóban többet nyom a latba, mint a beteget érő rizikó. A kozmetikai és egyéb frivol célú használat nem jár viszont olyan haszonnal, amely kompenzálná a helytelen felhasználásból adódó kockázatokat.

Az orvosi felügyelet melletti koxolás nem teszi a szereket biztonságosabbá, csak nagyobb esélyt ad a mellékhatások mielőbbi felismerésére, és csökkenti az esélyét a helytelen mennyiségek használatának.

1. Milyen mellékhatásai vannak általában a szteroidok használatának?

Először is számos különböző anabolikus szteroid van, és ezeknek – a szervezet érzékenységétől függően – különböző mellékhatásai lehetnek. Némely szteroidnak nincsenek is észrevehető mellékhatásai, és az összes anabolikus szteroidot egy kalap alá venni (hasznuk vagy káruk szerint), gyógyszertani hatásaik megértésének hiányát mutatja.

Gyógyászati adagolásban, heti 100 mg deca-durabolin esetén például nagyon kevés mellékhatás figyelhető meg. Sajnos a legtöbb sportoló koxolás során nem korlátozza magát a terápiás adagra. (Mivel hatástalan ekkora mennyiségben.)

Mi történik, amikor a sportoló durvább anabolikus szteroidokat szed mértéktelen adagolással? Ez számos mellékhatást okozhat, pl. pattanásosodás, megnövekedett nemi késztetés, impotencia, májproblémák, agresszió és pszichológiai függőség. Egyéb mellékhatások lehetnek: a gynecomastia (nem maga tesztoszteron okozza a nőiesedési jelenségeket, hanem az aromatizálódás során keletkező ösztrogén.), magas vérnyomás, egyéb szív- és érrendszeri betegségek, kopaszodás, kamaszkori növekedésben való visszamaradás, meglévő prosztata daganatok növekedésének fennmaradása a szteroid használatának befejezése után is. Női szteroid használók a fentieken túlmenően virilizálódhatnak, elférfiasodhatnak, ha durvább androgén vegyületeket használnak, beleértve a menstruáció elmaradását (amely visszafordítható), a klitorisz megnagyobbodását, a hang mélyülését, a testszőrzet megerősödését, a haj ritkulását és a bőrszövet megváltozását (ami gyakran visszafordíthatatlan). Nem minden anabolikus szteroid okozza mindezeket a hatásokat. A keményebb szerek egy része a fenti problémákat csak a használók egy bizonyos részénél váltja ki, bizonyos dózis felett. A gyengébb szerek gyakran nem mutatják ezeket a mellékhatásokat. Ezért tehát hiba lenne azt állítani, hogy minden szteroid használónál kijönnek ezek a mellékhatások. Néhány hasonló butaság napvilágot látott már az interneten is. A szteroidok legtöbb mellékhatását a tesztoszteron ösztrogénné vagy dihidro-tesztoszteronná történő átalakulása okozza. Az anabolikus szteroidok egy része nem megy át ezen az átalakuláson. Ezek a szerek kevesebb mellékhatást okoznak.

A tagok gyakran kérdeznek olyanokat a különböző fórumokon, hogy kell-e számítaniuk mellékhatásokra (pl. gyno-ra), ha heti 200 mg deca-durabolint szednek. Ez mutatja, hogy az emberek mennyire nem ismerik az anabolikus szteroidok hatásmechanizmusát és mellékhatásait. Ha ez a személy utána olvasott volna a témának, akkor tudná, hogy a deca nagyon kevéssé aromatizálódik ösztrogénné, a gyno veszélye nagyon kicsi, különösen ilyen alacsony dózis esetén.

Egy értelmesebb kérdés, amit gyakran feltesznek, hogy heti 250 mg tesztoszteron szükségessé teszi-e nolvadex szedését a kúra alatt, a gyno elkerülése érdekében. A tesztoszteron könnyen alakul át ösztrogénné. Ugyanakkor a gyno és a többi mellékhatás ilyen kis adagnál nem jelentkezik. Gyakorlatilag a tesztoszteron heti 600 mg-ig viszonylag biztonságosnak tűnik. RÖVID TÁVON! (Ezt azért értelmetlen kijelenteni így, mert “tiszta” emberi tesztoszteron nem kapható, ha alkalmazásáról ill. adagolásról beszélünk akkor az tesztoszteronészterekről beszélünk, amelyek egymástól különböznek hatóidőben és adagolásban!)

2. Elkezdjem az első kúrámat?

Ha 20 évesnél fiatalabb vagy, ne is mérlegeld a lehetőséget!!!! A tinédzserek eleve anabolikusan felpörgetett állapotában vannak, és a szteroidok kockázata náluk sokszorosan felülmúlja azok hasznosságát. Sok anabolikus szteroid visszafoghatja a növekedést, és azt minden fiatalnak figyelembe kell vennie, hogy alacsony testalkattal sokkal kisebb az esélye a profi sportolóvá válásnak. (Érdekes, hogy miben befolyásolja egy sportoló teljesítményét a magassága? Kivéve persze a törpenövést. De ne úgy értelmezzük, hogy valaki 168 centivel nem lehet profi sportoló!)

Ha az USA-ban, Kanadában, vagy olyan országban élsz, ahol a szteroidok használata szigorúan szabályozott, figyelembe kell venned a törvényszegés következményeit is.

Ha csak néhány éve súlyzózol, akkor gondolj arra, hogy kezdők ritkán mutatnak fel nagy eredményeket a szteroidok használatától. (Ez arany igazság: kell lennie egy már megszerzett alapnak!)

Ha úgy gondolod, hogy enyhébb anabolikus szteroidokat fogsz használni, akkor gondolj csak arra, hogy mindenki, aki kemény szereket használ, így kezdte. A deca-primó kúra átmegy anadrol-tesztoszteron kúrába. Ezek a vegyületek lélektani függőséget alakíthatnak ki, és a többet akarás veszélyes játék.

Ha úgy gondolod, hogy képes vagy önmagad kezelni ezeket a szereket, gondold végig, valójában mennyit tudsz a pszichológiáról és a gyógyszertanról. Például mit fogsz csinálni, ha a tűvel eltalálsz egy ideget? Mit csinálsz, ha tályogot, vagy fertőzést kapsz? Honnan fogod tudni, meddig bírja a májad és a veséd? Van orvos a közelben, akihez elszaladhatsz vérvizsgálatra, hogy megvizsgálja az egészségi állapotodat?

Ha úgy gondolod, hogy tudod kezelni ezeket a szereket, akkor azt is gondold végig, hogyan fejezed be a kúrát. Hogyan fogod levezetni, és kivezetni magad belőle? A vágy, hogy ezeken a szereken éljünk, erőt vesz rajtad. Ismerek olyan fickót, aki elkezdte, és soha nem hagyta abba. Ennek a hozzáállásnak a várható kára elképesztően nagy.

Ha úgy gondolod, hogy el akarod kezdeni a kúrát, el kell döntened, mi a pontos célod. 25 éves korban például akarhatsz jobban kinézni, de 35 éves korban, vagy később az ember elkezd aggódni az egészségéért.

Ha úgy gondolod, hogy készen állsz, gondolj arra is, hogy nagyon sok ember, aki szteroidokat használ, csak kevés izmot tud növeszteni használatukkal, mert rendkívül rosszul alkalmazza azokat. Ezek az emberek növelik esélyeiket a mellékhatásokra, miközben nem érik el a fő hatást (a vélt hasznot), mert nem tudják, hogyan kell helyesen használni (kiválasztani, adagolni, kombinálni, stb.) a szteroidokat, hogyan kell helyesen edzeni, sőt, hogyan kell megfelelően táplálkozni! A potenciális hibák száma nagyon nagy. Nézd meg a World Anabolic Review-t és az Anabolic Reference Guide-ot, ahol a szokásos hibákat leírják.

Amikor már úgy gondolod, hogy széleskörű tudásra tettél szert e területen, várj még egy évet, mielőtt elkezded. Ez elegendő időt ad számodra a további gondolkodásra, és demonstrálja a vasak iránti tiszteletedet. Ilyen jelentőségű dologról nem lehet gyorsan dönteni. Ahogy egy rámenős dílernek szoktam mondani: “ha ma kell döntenem, a válaszom: nem”.

3. Kezdeném az első kúrát. Melyek a legbiztonságosabb szteroidok, és milyen adagolással kell őket alkalmazni?

Az önmagunkon alkalmazott szteroidok ritkán teljesen biztonságosak. Ehhez társul még, hogy a feketepiaci szteroidok jó részéről nem lehet tudni pontosan, hogy mit tartalmaz – ez olyan mint az orosz rulett. És ha nem tudod melyik biztonságosabb a másiknál, ez azt jelenti, hogy nem tudod elkezdeni a szteroid kúrádat. Jól képzettnek kell lenned ezen a területen, mielőtt belevágsz, máskülönben könnyen hibázhatsz. Mindig konzultálj a háziorvosoddal, mielőtt új szert iktatsz a rendszeredbe. Bizonyosodj meg róla, hogy az orvosod figyelemmel kísér, mialatt koxolsz. (Magyar viszonylatban ez a mondat röhej.)

Az injekciózható szteroidok általában nagyobb könnyebbséget jelentenek a májnak, mint a tablettás változatok. Természetesen steril, tiszta (új) tűvel és fecskendővel kell az injekciót beadni. Az injekciózás baktériumfertőzés kockázatával jár. A közös tűk növelik a vírusfertőzés (pl. HIV, Hepatitis C) veszélyét is. A gagyi szteroidok gyakran okoznak fertőzést, mert az előállításuk gyakran nem-steril körülmények között történik. Az embólia lehetősége is fennállhat a gondatlanul beadott intravénás injekció esetében. (Ne feledkezzünk meg azért arról a tényről, hogy intravénás adagolást igen ritkán alkalmaznak: gyakorlatilag soha.) Ehhez jön még az ülőideg elszúrásának veszélye a farizomba adott injekciónál, ami nagyon fájdalmas tud lenni. (Lásd írásunkat az injekció beadásáról.)

Enyhébb szteroidnak nevezhető a deca-durabolin, az equipoise, a primobolan és az oxandrolon. A durvább, “ütősebb” szteroidok ugyanakkor több káros hatással is rendelkeznek, ilyenek például a tesztoszteron-észterek, az anadrol (anapolon) és a dianabol.

Amikor az adagolásról kell dönteni, a legtöbb gyurmás mg-ban összesíti az egész heti adagját. Akár deca, akár tesztó, a legfontosabb azt eldönteni, hogy összesen hány mg legyen a heti adag. (Nem, külön-külön számít hogy miből mennyi, sosem összesítünk eltérő készítményeket.)

Gyakori kérdés, hogy akkor mekkora kockázattal is kell számolni? Egyértelmű, hogy minél magasabb az adag, annál nagyobb a kockázat. Ehhez hozzá kell azonban tenni, hogy a koxosok gyakran úgy csökkentik a mellékhatásokat, hogy növelik adagjukban az enyhébb szteroidok arányát. Azok a felhasználók, akik vállalják a nagyobb kockázatot (a nagyobb eredmény reményében), azok nagyobb arányban használnak ütősebb anyagokat. Például a csávó úgy dönt, hogy 800 mg-ot nyomat hetente. Ha ez mind tesztó, akkor a káros mellékhatások kockázata sokkal nagyobb, mint ha 250 mg tesztót kombinálna 550 mg decával (ami biztonságosabb anabolikus szteroid). (Nem tudom, hogy jött ki 550mg, ilyen kiszerelés nem létezik!)

Az, hogy mekkora adagot választunk, teljes mértékben rajtunk múlik, hiszen a kockázatokat is mi viseljük. Ugyanakkor legyünk tekintettel arra, hogy a kockázat összefügg az adagolási szinttel. A legtöbb kezdő koxos heti 200 mg-mal próbálkozik. Sok profi nyomat 2000 mg-ot hetente (10-szeresét). Vannak testépítők, akik 5000 mg-ot használnak, habár ez biztosan gyógyszerpazarlás. A legtöbb első használó megfelelő növekedést fog elérni heti 200 és 400 mg közötti adagokkal. Haladó felhasználók gyakran tapasztalnak jó növekedést heti 600-800 mg-mal. Sajnos a káros mellékhatások, mint pl. a gyno, 750 mg felett sokkal gyakrabban jelentkeznek (ez nem azt jelenti, hogy ez alatt nem fordulhat elő, csak alacsonyabb dózisnál sokkal ritkább). Sok fickó épített fel jó fizikumot úgy, hogy soha nem ment heti 700 fölé. Persze Dan Duchaine-nek is igaza volt, amikor azt mondta: “adjál bármiből hetente 2 grammot bárkinek, és nőni fog”.
(Ezen bekezdést komolyabban lehetne venni, ha a szerző nemcsak dobálózna az adagokkal, hanem konkrétumokról beszélne, ugyanis az egyes készítmények erőssége egyáltalán nem megegyező, azonkívül hatásuk sem ugyanaz, ezért nem lehet pl. a decát a tesztoszteronhoz hasonlítani a hatás erősségében, ezenkívül x mg deca természetesen nem ugyanaz, mint x mg tesztó. Magyarul egyetlen szteroidfelhaznnáló sem csinál olyan baromságot, hogy kitalálja hogy 800mg-ot akar pont szedni összesen, hanem x mg-ot szed az egyik, és pl. y mg-ot a másik, z mg-ot a harmadik készítményből. Az adag mindig az adott gyógyszertől és a kombinációtól függ.)

4. Hol szerezhetek szteroidot?

Ha szteroidot akarsz használni sport vagy kozmetikai célokra, orvosok nemigen fogják neked felírni a legtöbb országban. A feketepiaci szerek 95%-a hamisítvány. Olyantól próbálni szteroidot szerezni, akivel a neten futottál össze: BAROMSÁG. Ezeknek az embereknek egy része vagy azt keresi kit tudna lebuktatni, vagy csak simán el akarja szedni a pénzedet – még csak hamisítványokra sem vesztegetik az idejüket.

Az emberek gyakran olyan országokban tett látogatásaik során szerzik be a szereket, ahol a jogszabályok nem olyan szigorúak, vagy ilyen helyekről rendelnek postai úton. Mások állatgyógyászati szereket próbálnak beszerezni. Vagy egyszerűen a legnagyobb csávótól a teremben.

5. Valódi a szteroidom?

Bizonyosodj meg róla, hogy a kérdéses anyagról van-e kép a World Anabolic Review-ban, vagy az Anabolic Reference Guide-ban. Komoly koxosoknál ezek közül valamelyik kézikönyvnek meg kell lennie. Ezek bemutatják a különböző igazi és hamis szteroidokat. Ha a szteroidod képe benne van a könyvben, akkor a kérdés megoldódott. Hozzátesszük, hogy a könyvek számos irányelvet is adnak a valódiság meghatározásához.  Ugyanakkor elég nehéz válaszolni az ilyen típusú kérdésekre a termék tényleges megvizsgálása nélkül, és az emberek rendszerint csak az általános irányelvek alapján tudnak válaszolni.
(Jó dolog nálunk nem kapható könyvekre hivatkozni – az “X-files” valamennyit segíthet, de egyáltalán nincs garancia arra, hogy a hamisitvány nem teljesen ugyanolyan, ezenkívül gyakran jelennek meg újabb és újabb készítmények, amelyek egy könyv – nem túl gyakori megjelenése miatt – nem tud követni! A neten fellehető képek teljesen hamis információkat adhatnak, gyakran felrakja egy-egy marha az általa használt hamis készítményt annak tudatában hogy az igazi.)

6. Mi a legmegfelelőbb módja a kúra levezetésének?

Ne használj olyan anabolikus szereket, amelyek aromatizálódnak, vagy lefojtják a belső tesztoszteron termelődést. Minden olyan anyag, amely lenyomja a saját tesztó termelést, nagyon nehézzé teszi a kúra befejezését. (Érdekes lenne olyat használni, ami nem aromatizálódik… nagyjából az összes androgént elfelejthetnénk. Való igaz, itt a levezetésről van csak szó, de a mondat akkor is félreérhtő, ezenkívül bizony előfordul olyan kúra, amelyben az ember aromatizálódó androgént szed csak és nincs lehetőség másra váltani.) A megfelelő levezetés segít elkerülni a pszichológiai ragaszkodást. (A megfelelő levezetés egyáltalán nem a pszichológia miatt szükséges, hanem a kortizol szint csökkentése miatt.) Az olyan szerek, mint a deca-durabolin, az equipoise, a laurabolin, a primobolan és a proviron általánosan használatosak levezetésként. A két legjobb vegyület a levezetéshez alighanem a primobolan és a proviron. (Az előbbiek beszerezhetősége megint az amerikai piacra értendő. A szerző ennél a pontnál egybemossa a levezetés és stimuláció – saját tesztoszterontermelés beindítása – fogalmát, ami nagy hiba: ne keverjük már a szteroidokat össze az anti-ösztrogénekkel!)

Itt egy módja annak, ahogy sokan levezetnek: mindenféle tesztoszteront, dianabolt, anadrolt és más durva androgént kiürítenek a rendszerükből, erre általában 3-4 hét elegendő, de rövidebb időszak is jó, ha az anyag felezési ideje rövidebb, és elkezdenek HCG-t szedni egy-két hétig. Aztán folytatják a HCG-t clomid-dal (sohasem fordítva) egy-két hétig. A következő héten elkezdenek primobolant szedni (amelyik nem fojtja le a saját tesztót). Néhány hét után ejtik a primót és két hétig clenbuterolt szednek. A levezetés ideje alatt néha proviront is használnak, mert nem csak anti-ösztrogén, hanem androgén hatású is, (A proviron egy szinte tiszta androgén, amelynek ösztrogén-ellenhatása van.) és szintén nincs lefojtó hatása.

7. Az egyes kúrák között hasznos az átkötés?

Nem, ez nagyon veszélyes. Amikor úgy döntesz, hogy kis adagokban szteroidokat használsz a kúrák között, gondolj arra, hogy akkor nem is vagy kúrák között. Akkor folyamatosan koxolsz. Ez nagyon drasztikus lépés és senki nem tud könnyen kimászni belőle. Sok profi testépítő belemegy, és ott ragad. Gondold át a komoly egészségügyi kockázatait ennek a döntésnek.

Mondhatnád, hogy csak 50-100 mg decá-t szedsz hetente az átmeneti periódusban. Ez hibás gondolkodás, csak pazarlod az anyagot és zavarod az androgén receptorokat. Nem fog különösebben káros mellékhatásokkal járni, de akadályozza a receptorokat abban, hogy visszatérjenek a normál szintre. És amikor elhatározod, hogy visszatérsz a kúrához, sokkal kevesebb eredménye lesz még nagyobb adag szteroid esetén is, mivel a receptorok még mindig leszabályozottak. Ez az a helyzet, amikor az emberek elkezdik kérdezgetni, hogy vajon valódi-e a szteroidjuk, mert nem látják a hatását. Az áthidalás demonstrálja, milyen is pszichológiailag hozzászokás. Azt mondja az illető, hogy ő most “off”, nem csinál kox-kúrát, ő nem függő, de azért hetente lövi magát.

A legtöbb ember, aki a legjobb növekedést érte el, évente egyszer csinál egy 10 hetes kúrát. (Ez a mennyiség azért ismereteink szerint vicces. Évente egy 10 hetes kúra nagyon karcsú!) Az egész fennmaradó időszakban edzéssel fokozzák az androgén receptoraik érzékenységét. Amikor aztán megcélozzák ezeket a receptorokat az anyaggal, azok készen állnak az akcióra.

Az áthidalás egy hiba. Sokkal ártalmasabb, mint azt az emberek általában hiszik. A profik, akik nem tartanak szünetet, egész évben komoly mennyiségeket nyomatnak. Ne kockáztasd az egészségedet a folyamatos koxolással. Néhányan úgy érvelnek, hogy megéri a kockázatot, ha valaki milliókat tud keresni a szteroid használata által. De azok az emberek, akik így vélekednek, általában nem a testépítést választják sportjuknak.

8. A koxolás erkölcsileg elítélendő?

A koxolás elleni erkölcsi érvek általában szánalmasan elbuknak. Az egyik felvetés szerint ezt mindenki morálisan elítéli – nos, ez biztosan nem igaz. A másik, hogy az emberek gyakran elfeledkeznek arról, hogy sok szabadon vásárolható szer van, amelyeknek sokkal károsabb mellékhatásai lehetnek, ugyanakkor legálisak, sokszor politikai-ideológiai okokból, nem pedig az adott szer biztonságossága miatt. Például az alkohol és a nikotin is számos mellékhatással rendelkezik, és sok megsemmisítési szándék ellenére mégis legalizálta a demokratikus társadalom, de nem a viszonylagos biztonságosságuk miatt.


Mivel demokráciában élünk, mindenkinek joga van abba beledögleni amibe akar és olyan deviáns életmódot élni, amilyet akar, viszont cserébe el kell fogadja, hogy ezért mások megszólják, mert nekik meg jogukban áll kritizálni.

Jokerface
MuscleBuilder Fórum

Egyéb szerek

Az óvatosság mindig tanácsos. Bármilyen gyógyszert csak szakorvosi felügyelet mellett szedjünk. A netes tanácsok lehet, hogy igazi orvostól származnak, de az is lehet, hogy egy 13 éves gyerektől, aki Dr.-ként jegyzi magát. Az írásképük nagyon hasonló lehet egymáshoz, mivel mindkettő 12 pontos Times New Roman betűket használ.

1. Clenbuterol és Albuterol (Spiropent)

Ezek béta-adrenerg agonisták, mint az efedrin, amit az asztma kezelésére használnak. Ugyanakkor nem aktiválják a béta-1 receptorokat, amelyek a szívben találhatók. Ez csökkenti a gyors szívverés és a szívritmus-zavarok kockázatát, amik az efedrinnél felmerülnek. Habár vannak, akik gyors szívverésről számoltak be a használat első pár napja során.

Másrészről viszont ezek a szerek a béta-2 receptorokat sokkal erősebben aktiválják, mint az efedrin, így itt több mellékhatást okoznak, és a receptorokat érzéketlenebbekké teszik. Hozzá kell tenni, hogy ezen szerek felezési ideje hosszabb, mint az efedriné, különösen a clenbuterolé, amelyé 48-60 óra között van.

Ezek a béta-agonisták segíthetnek a zsírégetésben, ugyanakkor használatuk csak rövid távú lehet. Hozzá kell tennünk, hogy ezeket a vegyületeket gyakran használják úgy, hogy két nap “on”, két nap “off” ciklust váltogatnak 2 hétig, aztán legalább két hét anyagmentes szünetet tartanak. A clenbuterolt általában 60-120 µg/nap adagolásban szedik, a napi adagot több részre osztva. A potenciális mellékhatások elég nagyok. Lehet fejfájás, szédülés, remegés, émelygés, hányinger és álmatlanság. Ezen hatóanyag hosszú távú használata okozhat krónikus pajzsmirigy elégtelenséget is.

Az albuterol inhalációs változata nem alkalmas zsírégetésre, mivel nem rendszeres adagolással használjuk. Albuterol létezik tablettában is, de gyakoribb az inhaláló forma. Clenbuterol van tablettában, folyadékban és por alakban is.

2. Clomid (Clostilbegyt)

A clomid megemeli az LH Releasing Hormon [LHRH] szintjét, ami azt jelenti, hogy serkenti a belső luteinizáló hormon [LH] termelődést. Ílyformán önmagában is hasznos a kúrák után (ahogy a HCG is hasznos). Vagy például hasznos lehet a HCG kezelést clomiddal követni (sosem fordítva). A clomid szintén rendelkezik némi anti-ösztrogén tulajdonsággal.

Mint a HCG esetében, abbahagyás után a szervezetnek kezelnie kell a külső jel hiányát, ezért a hatékony levezetésnél a clomidot követi a primobolan, a proviron vagy a clenbuterol.

A cyclofenil nagyon hasonló a clomidhoz, hatása egyrészt antiösztrogén, másrészt gonadotrop serkentő.

3. Cytomel

Cytomel szintén zsírégető hatású. Emellett izomvesztést is okoz, ha nem használunk mellé szteroidokat. A cytomel a pajzsmirigy hormonja, a trijódtironin [T3]. Ennek közvetlen mellékhatásai nagyon hasonlóak ahhoz, amit az előzőekben a clenbuterolnál felsoroltunk. Használata krónikus pajzsmirigy elégtelenséget okozhat, amely akár elhízáshoz, akár egész életre szóló gyógyszerfüggéshez is vezethet. A testépítő versenyzők rendszeresen használják ezt a szert. Érdekes lenne tudni, hogy közülük hánynak kell a versenyzés befejezése után is tovább szedni a T3-at, mert a pajzsmirigyük elégtelenül működik. Szóval a cytomel nem játék.

4. Cytadren

A cytadren egy kortizol blokkoló. A kortizol tulajdonképpen a koleszterol pregnolonná alakulását blokkolja, ezáltal tudja gátolni a saját szteroidok – köztük a tesztoszteron – szintézisét. A kúrájukat abbahagyó koxosok számára nagyon hasznos a magas kortizolszint blokkolása (ami egyébként a magas androgén szint következménye), amikor a szervezet azon dolgozik, hogy visszaállítsa a saját tesztó szintjét a normálisra. A cytadrent számos felmerülő probléma (például Andreas Münzer halála) miatt hibáztatják, de nem tudjuk, hogy ezek valós tényeken alapulnak-e. Andreas nem boncolták, halálának pontos oka nem ismert. (Nekem egy közeli barátom ismerte az orvosát: Münzernek bevérzett a gyomra, és mivel a szervezete eléggé ki volt zsigerelve, a vérveszteséggel már nem tudott mit kezdeni a szervezet. Egy átlagember, aki nincs ennyire borotvaélen a szálkásítás miatt, túlélte volna – Daniel Gray.)

5. DNP

A 2,4-Dinitrofenol az ATP termelődésének hatékonyságát csökkenti, ezáltal több kalória elégetésére van szüksége a szervezetnek. Ha túl sokat veszel be belőle (ami könnyen előfordulhat), MEGHALSZ! Más mellékhatásokat talán felesleges is megemlítenünk. A hatékony adag és a végzetes adag között csak 6-szoros a különbség. Ez túl kicsi ahhoz, hogy játszunk vele. Hozzá kell tennünk, hogy a szer hatása kumulálódik, így elég könnyű olyan magas koncentrációkat elérni vele a szervezetben, amit az ember nem is gondolna. Mivel a szer itthon nem beszerezhető, mást felesleges is tudni róla, viszont ezidáig a leghatásosabb zsírégető.
A DNP-ről készült időközben egy cikk, mert több szerző is fontosnak tartotta felhívni a figyelmet az életveszélyességére!

6. HCG (choriongonadotropin)

Az emberi korion-gonadotróf hormon úgy hat, mint a luteinizáló hormon [LH]. Férfiakban serkenti a heréket a tesztoszteron termelésre. Ez nagyon hasznos a szteroid használók számára, akik lekapcsolták a saját belső tesztoszteron termelésüket azzal, hogy kívülről visznek a szervezetükbe androgéneket. A HCG-t legfeljebb 2 hétig szabad használni, és két használat között legalább 4 hetet ki kell hagyni.

Hasznos hatásai ellenére legyünk vele óvatosak, mivel a HCG kúra befejezése után a szervezetnek meg kell küzdenie a kívülről bevitt LH (vagyis a HCG) hiányával. Ilyenkor más vegyületeket kell használnunk, mint pl. clomid (clostilbegyt), clenbuterol (spiropent), proviron ill. primobolan.

HCG használatát követően többen számoltak be jelentős hajhullásról és gyno-ról, mint mellékhatásról.

7. Inzulin

Túl veszélyes ahhoz, hogy egyáltalán fontolóra vedd. Csak akkor használd, ha az orvos szerint inzulinfüggő cukorbetegek vagy. Ha véletlenül túl sokat veszel be belőle, megölhet. Profi testépítők használják. Anabolikus szteroidokkal együtt szokták szúrni, de nem valószínű, hogy a tömegnövekedésben szerepet játszana. Az inzulin ugyanakkor könnyen zsírosít.

Kísérletek bizonyítják, hogy az inzulin NEM serkenti a fehérjeszintézist élőben (a testben és nem kémcsőben). Egy tanulmány következtetései szerint sem az inzulin, sem az aminosavak, sem a kettő együttes adagjának növelése nem befolyásolja a szív izmainak fehérje szintézisét, és ez a vázizomzat esetében is így van. Egy másik tanulmány szerint az inzulin nem alkalmas a vázizomzat és a máj fehérjeszintézisének serkentésére, annak ellenére sem, hogy a fő plazma-alkotókat (glukóz, aminosavak és kálium) folyamatosan pótolták.

Az inzulin anti-proteolitikus (fehérjelebomlást gátló) hatású és csökkenti az IGFBP-1 koncentrációját a vérben. Az IGFBP-1 gátolja az IGF-1 aktivitását. Ilyformán elképzelhető, hogy az inzulin energizáló hatású tud lenni, más szerekkel kombinálva. De azt jegyezzük meg, hogy míg az inzulin anabolikus hatással van a zsírokra, az élő szervezetben nincs anabolikus hatása a fehérjékre. Csakis anti-proteolítikus hatása van.

8. Inzulinszerű Növekedési Faktor 1 [IGF-1]

Az IGF-1 miotróf és neurotróf hatású, amint azt laboratóriumi kísérletekkel igazolták. Ugyanakkor izomtömeg növelő hatása az élő szervezetben nem ismert. Az IGF-1 hasonlóan hatásokat mutat, mint a növekedési hormon a GH hiányos gyerekekben. Emiatt a kutatók azt gyanítják, hogy a GH az IGF-1 közvetítésével fejti ki hatását. Ugyanakkor rengeteg ismeretlen tényező van jelenleg a kutatásokban. És drága is a szer, így szükségtelen kockázatot jelent. Szúrjunk inkább anabolikus szteroidokat, mert azok biztosan működnek, és durva mellékhatásaikat is ismerjük. Vagy eddzünk kox nélkül. Azoktól akik próbálták az IGF-1-et, nem sok megelégedettséget hallottunk a hatásáról.

9. Növekedési hormon

“Az Élelmiszer és Gyógyszer Felügyelet megkapva 6 zárójelentést a jóindulatú agytúlnyomásban (pszeudotumor cerebri) szenvedő betegek mesterséges növekedési hormonnal [GH] történt kezeléséről, keresett további 17 hasonló beteget az USA-ban és külföldön, akik közül 3-at inzulinszerű növekedési hormonnal [IGF-1.] is kezeltek, mivel rezisztensek voltak a növekedési hormonra. {…} A 23 beteg közül 21 panaszkodott a kezelés után fejfájásra és látászavarokra, és mind a 23 betegnél találtak pupillaödémát, amikor megvizsgálták őket.” A. Malozowski S, Tanner LA, et al. 1993. Growth Hormone, Insulin-like Growth Factor I, and benign intracranial hypertension. NEJM. 329:665-666 (letter).

Emellett a hétköznapi beszámolók szerint a növekedési hormon nem sokat tesz hozzá a kúrához. Másrészt viszont sok ember bizonygatja, hogy nekik az a legjobb kúrájuk, amikor a növekedési hormont anabolikus szteroiddal kombinálják. Erre túl sok bizonyíték ugyanakkor még nincs. Ugyanakkor a legtöbb esetben a növekedési hormon kisebb gyakorisággal okoz mellékhatásokat, mint az anabolikus szteroidok. Természetesen ebben nagy szerepe van az árának is, mivel az emberek nem engedhetik meg maguknak, hogy annyi GH-t vegyenek, ami már komoly problémákat okozhatna nekik.

10. Nolvadex (tamoxifen)

A nolvadex egy anti-ösztrogén, amelyet eredendően a mellrák növekedésének lelassítására használnak. A tesztoszteron ösztrogénná aromatizálódása hatására a férfiaknál gynecomastia (nőies mell) fejlődhet ki. Az anti-ösztrogének segítenek megelőzni a gyno kifejlődését a szteroid kúra alatt, de nem tüntetik el, ha már kialakult. Néhányan állítják ugyanakkor, hogy a gyno lassan visszafejlődik a kúra abbahagyása után, ill. nolvadex szedésének hatására. A nőknek javasolt gyógyászati adat esetén hányinger és hányás 25%-ban szokott előfordulni.

11. Viagra (sildenafil)

Ez egy 5cGMP foszfodiészteráz gátló, amelyik növeli a nitrogén-oxid függő értágulást a barlangos testekben, így növeli az erekciós hatást az impotenciával küzdő férfiaknál. Ne feledjük ugyanakkor, hogy a viagra nem hozza létre és nem növeli a szexuális késztetést és a tesztoszteron szintet. A viagra az ágyban tud segíteni (ha itt lennének problémáid), de nem tud az edzőteremben.

12. Vízhajtók

A vizelethajtók olyan szerek (általában), amelyek megnövelik a kiválasztott vizelet mennyiségét, víztelenítve így az illetőt. A testépítők a versenyekhez gyakran használnak vízhajtókat, hogy izmaikat jobbnak láttassák. A vízhajtók elég veszélyesek is tudnak lenni. Megbonthatják az elektrolit egyensúlyt, ami halálhoz is vezethet. Momo Benaziza halálát is vízhajtónak tulajdonítják. Ha mérsékelt mennyiséget fogyasztunk, izmaink egy kicsit definiáltabbak lesznek. Ugyanakkor a vízhajtók nem alkalmasak a normál diétázáshoz.

Fordította: Breki

A cikk érdekes módon nem tér ki az egyes szteroidok ismertetésére, kizárólag a “kiegészítő” ill. stimuláns készítményekre. Ezenkívül a szerző sajnos csapong az elméleti és gyakorlati kérdések között, nem világos, hogy miről beszél amikor tesztoszteronról van szó. Önmagában tesztoszteron – adagolásról beszélni értelmetlen, mert észter változatai kaphatók, amelyek hatása és hatóideje különböző, márcsak a kiszerelésük eltérésének okán is. A cikkben szereplő terméknevek az amerikai piacon előforduló készítmények. A gyógyszerleírásokhoz nem fűztünk megjegyzéseket: az egészet átírtuk.

megjegyzések, javítások
(dőlt betűkkel): drugs bunny
gyógyszerleírások: Daniel Gray