Nem célom rémtörténetek mesélése és nem tisztem elítélni senkit olyan “gyógyszer abúzusért” (gyógyszerekkel való visszaélésért -ennek számít a szteroidok, asztmagyógyszerek, vízhajtók stb. használata) amellyel nem károsítja szociális környezetét. Az összes ismert-bizonyított mellékhatás és azok mechanizmusának bemutatására vállalkoztam, így természetesen előfordulnak benne hiányosságok, de az tények ismeretében remélhetőleg mindenki tud majd mérlegelni, milyen értékek alapján szervezi életét. A lelkileg egészséges felnőtt ember képes önmagáért felelősséget vállalni és dönteni, de látni fogjuk hogy a testépítés világában nem mindenki alkalmas erre. A mániás vagy depressziós sportolók, akiknek a szteroidkezelés közben, után megváltozott a pszichikai állapota, vagy az alacsony önértékelésű emberek erre a mérlegelésre nem vagy korlátozott mértékben lehetnek képesek Aki szerint mindenkinek szednie kellene ezeket a szereket, esetleg támadásnak fogja föl ezt a cikket, az erősen kezdjen el gondolkodni hogy mi VELE a probléma, miért nem szeretne szembenézni a valósággal. Azt már az elején le kell szögezni hogy nagyon ritka az AAS-ok (anabolikus-androgén szteroidok) által közvetlenül előidézett halál, de a hatvanas-hetvenes-nyolvanas évek testépítőinél az összeadódott mellékhatások évtizedekkel rövidíthetik az elérhető életkort. A máj teljes tönkremenetele több évtizedbe is beletellhet, de még aktív korban érhetik el az embert az edzőteremben, a nőknél, a strandon vagy verekedésekben megvett siker következményei. Szóval no lelkizés, no riogatás, vágjunk bele:

A különböző sportágakban a teljesítménynek különböző mértékben, de meghatározója az izomerő nagysága. A férfiak hormonális okokból a pubertástól kezdve a nőknél jóval nagyobb izomerővel és alacsonyabb testzsírszázalékkal rendelkeznek, ennek oka a magasabb tesztoszteronszint, hiszen a mellékvese androgénjeinek termelésében nincs lényeges különbség a két nem között. Az androgén hormonok hatása csak megfelelően magas fehérjetartalmú étrend hatására érvényesülhet és az izom hypertrófia fenntartásához a rendszeres terhelés, edzés is szükséges. A teljesítmény fokozásra kívülről bevitt anabolikus szteroidok egészséges férfiakban nem képesek a fizikai erőt növelni, legalábbis az élettani, fiziológiás hormon szinthez közelítő, vagy azt némileg meghaladó mennyiségben: a szteroidbevitel nem eredményez bizonyítható teljesítménynövekedést, legalábbis az orvosi vizsgálatok szerint nem. Ebben az is közrejátszik, hogy a vizsgálatok során az orvosok etikai okokból sem használtak, használhattak olyan adagokat amelyek tartós egészségkárosodást idézhettek volna elő. Ez volt az oka a sokáig képviselt és ma is fel-fel bukkanó állításnak mely szerint a szteroidoknak nincs hatása a teljesítményre, legfeljebb közvetve, a testtömeg növelése által mondjuk dobóatlétáknál. Ma árnyaltabban fogalmaznak: lehet teljesítménynövelő hatása ezeknek a szereknek, de ezt járulékos jelenségeknek pl.: étvágynövelés tudják be. Ezek a hatások bizonyos mértékig már a fiziológiásnál 1-2-3 -szor nagyobb adagoknál fellépnek, ilyen például a nagyobb nitrogénretenció (nitrogénvisszatartás), a vér oxigénszállító képességének javulása stb., de ezek az felépítés-lebomlás egyensúllyának beálltával csak újra emelt adagoknál lépnek fel ismét, és ekkor is csak néhány hétig jelentkeznek (ezért értelmetlen az a gyakorlat hogy sokan pár nap alatt emelik fel a tervezet maximálisra a dózist). Szuprafarmakológiai (az orvosinál jóval nagyobb) mennyiségek azoknak az anabolikus, kevés mellékhatással rendelkező, gyógyászatban felhasznált szteroidoknak is megváltoztatják a kiváltott hatásait, amelyek fiziológiás vagy farmakológiai adagban (ami a természetesenél némivel magasabb) nem eredményeznek kellemetlen tüneteket. Valójában arról van szó, hogy a mesterségesen létrehozott szteroidoknál a miotróp (M), izomépítő hatás hangsúllyosabb mint az androgén (A), maszkulinizáló hatás, de egy bizonyos adagolás fölött mindkettő erőteljesen jelentkezik, az M-A disszociáció megszűnik. Az illegális gyógyszerhasználók sokszoros, akár százszoros dózisokat és orális, parenterális szereket együttesen alkalmaznak, ezért minden kellemetlen tünet előfordul náluk. Minden szteroidkészítménynél, legyen az ösztrogén, kortikoszteroid vagy androgén hormon, a tartós alkalmazás után veszélyes és a mellékhatások kialakulását elősegítő a szedés hirtelen felfüggesztése!

Fél-legális és teljesen haszontalan szerek: Prohormonok

A “becsületes ember” doppingszerei azoknak ajánlottak akik túl fínnyásak és képmutatóak (esetleg kényelmesek, mer’ megveszik boltban, pult alól) hogy áthágják a törvényt és illegális, veszedelmes dolgot műveljenek. Ők, csekély eredményekért és közepes árakért megnyugtathatják lelkiismeretüket. Ki kell ábrándítanom őket, ez is káros, ez is illegális és ezzel is fenn lehet, sőt fenn kell akadni a teszteken, csak a felelősséget lehet másra hárítani, amit ki-ki képzettsége szerint megtehet. Tőlem talán nem venné be senki, hogy a csúnya kereskedő tehet mindenről.

A prohormonok egy része mellékvese termelte szexuálszteroid, ezek férfiakban és nőkben egyaránt termelődnek, felelősek az izomfejlődésért és a nemi éréstől függő szőrzet megjelenéséért. Nőkben és férfiakban hasonló mellékhatásokhoz vezethetnek mint a szteroidok, de erről nincsen elegendő információ. Androsztendionból és rokon vegyületeiből kb. napi 1-3 mg termelődik szervezetünkben, jóval gyengébb hatásúak mint a tesztoszteron. A kockázatot fokozza hogy sokan napi 2-3 tablettát is beszednek a 25-50-100mg-os tablettákból, az élettaninál jóval magasabbra emelve hormonszintjüket. A prohormonok nem szolgálnak rá elnevezésükre: egyrészt sok esetben a molekula hormonális hatásokat kivált átalakulás nélkül is, másrészt nem emelik meg nagyobb mértékben a tesztoszteron (nor- származékokról nem szól a fáma, de ugyanazt az enzimrendszert használva nem valószínű hogy hatékonyabban alakulnak át mint hagyományos társaik, ösztrogén irányba alakulásuk valószínűtlen) szintet, mint az ösztradiol vagy DHT szintet, tehát mindezeknek előanyagai lehetnek, és utóbbiaknak jobban mint az előbbinek. Hogy járhat-e ez izomnövekedéssel és fokozódó szexuális vággyal? Elképzelhető, hiszen a tesztoszteronszint nem változik jelentősen, viszont a DHT és ösztradiol természettől fogva alacsonyabb értékének növekedése kiváltja a tesztoszteron szőrzetre és az ösztradiol idegrendszerre gyakorolt hatását, amit sokan tapasztalhattak, maguk a mellékvese androgének pedig előidézhetnek izomnövekedést, de az orvosok által vizsgált mennyiségeknél és anyagoknál -több száz miligramm- ez nem volt megfigyelhető. A tesztoszteron-ösztrogén arány felborulása azonban a mell szövetének érzékennyé válásához és megnagyobbodásához vezethet.

Egy másik prohormon készítmény a DHEA (dehidroepiandroszteron) természetes elválasztásának mértéke csökken a korral, de a pótlás nem javít jelentősen ezen az állapoton. Ez a szteroidhormonok prekurzora lenne. Egy 8 hetes vizsgálatban (egy hét kiegészítés, egy hét szünet) Androstenedione, Tribulus és DHEA kiegészítés esetén a Saw palmetto Chrysinnel (5,7-dihydroxyflavone, aromatáz gátló) együtt sem eredményezte az ösztradiollá és ösztronná alakulás gátlását, ráadásul a vér szabad és kötött tesztoszteron szintje nem változott, míg az androstenedione szint jelentősen emelkedett. A kontroll csoporthoz (heti három edzés mellett) hasonló volt az izomerő növekedése. Egy másik kutatás szerint az androstenediol prohormont kapó emberek vérhormonszintje bevétel után a következő változásokat mutatta: a !szabad! tesztoszteron szint majdnem negyven százalékos növekedését, a DHT hatvan, az ösztradiol szint közel kilencven százalékos növekedése mellett. Itt szintén alkalmaztak aromatáz gátló anyagokat. Illegális-féllegális készítmények, véleményem szerint némelyikük akár veszélyesebb is lehet az AAS-oknál, mivel nem tudhatjuk milyen irányba alakulnak át, míg az anabolikus szteroidokról legalább jól dokumentált kísérletek sokasága olvasható és több évtizednyi alkalmazás tapasztalata halmozódott már fel. (Arról ne is beszéljünk, hogy a mellékvese szteroidjai férfiakban és nőkben egyaránt a pubertásra jellemző szőrzetet hozzák létre, a többi hormontól függetlenül, szóval fokozott szőrnövekedés itt is előfordul, de a kozmetikusoknak is kell valami.)

A prohormonok használata is pozitív dopping tesztet eredményez! Hajból, körömből, vizeletből gyakran hónapokig is kimutatható a doppingszerek alkalmazása.

Anabolikus-androgén szteroidok: mindent a NAGYságért

Számos orvos van azon a véleményen, hogy a ciklizált szteroidfogyasztás felnőtt férfiaknál minimalizálja a veszélyeket, a náluk jelentkező mellékhatások többsége reverzibilis, a kezelés után a normális hormonális és szervműködések idővel helyreállnak. A hetvenes-nyolcvanas években még megjelentek könyvek, közlemények melyek felsorolták a doppingszereket is mint lehetőséget a sportoló eredményeinek javítására a felkészülés során (lásd a hetvenes évek cikkeit, vagy Dr. Grubich Vilmos sporttáplálkozás könyvét), bár a legtöbben már ekkor is elzárkóztak ettől. Mindazonáltal az orvos által felügyelt használatnak felnőtt férfinál nincs jelentős kockázata: a virilizáló vagy feminizáló jelenségek visszafordíthatóak, ritka az irreverzibilis májártalom (Dr. Tóth Miklós).

A mellékhatás nem kívánt hatás fellépését jelenti. Az androgenitás hiányállapotokban egy elvárt, kívánt tulajdonság, a nitrogénmérleg pozitív irányba tolásával együtt. Más mellékhatás, mint például az eritropoetin {EPO, biciklisták, aerob típusú sportban versenyzők használják teljesítménynövelésre mert emeli a vörösvértestszámot, doppingszerként emeli a vérnyomást és növeli az érkatasztrófák számát} elválasztás kiváltása anémiákban (vérszegénység), különösen aplasztikus anémiában a gyógyszer felhasználásának legfontosabb indoka. Az 5-béta-dihidrotesztoszteron közvetlenül hat a csontvelői őssejtekre, így a vérképzést két úton is erősítik a tesztoszteronszármazékok, ez pozitív az orvosi alkalmazásnál.

Abúzuskor a szteroidok által előidézett eritropoetin-szekréció emeli a vér vörösvértesteinek a számát, ezzel javítja a szövetek oxigénellátását. Ez a hatás lehetővé teszi hogy az edző ember növelhesse az edzésterhelést, amit a pszichológiai hatás, a nagyobb kitartás, agresszió is segít. Az LDL koleszterin-szint emelkedés -amelyet nem minden vizsgálat támaszt alá- és a hiperlipidémia az arteriosclerosis-érelmeszesedés kialakulásának esélyét növeli. A here mérete, térfogata csökken (here atrófia, gyakorlatilag reverzibilis), a spermiumok száma redukálódik (azoospermia), nem megfelelő morfológiájú alakok jönnek létre. A tesztoszteron elválasztás gátlódik, ödéma, hypogonadizmus és potenciazavarok jöhetnek létre a kúra alatt vagy után. Érdemes megjegyezni,hogy reverzibilis fogamzásgátló módszerként farmakológiai nagyságú szteroid adagolással kísérleteznek sikeresen. A spermiumképzésre gátlóan hatnak, életképtelen, sérült alakok jönnek létre, és ez az állapot hónapokig is fennállhat (3-4 hónapig is eltarthat míg a normál értékek mind amennyiséget, mind a spermiumok mozgását, alakját illetően helyreállnak, de lehetnek eltérések). Tartós-maradandó terméketlenség kialakulásának igen kicsi a veszélye.

Lássunk egy külföldi példát, amely az első és talán egyetlen beszámoló toxikusságról, nagyobb sejtelhalásról szteroid-önkezelésnél, a cholestasis okozta sárgaság helyett:
26 éves BB férfi heti 500mg test. enantátot, napi 40mg stanazololt és 30mg egyéb tablettás szteroidot szedett hetekig, mielőtt kórházba került. Ez 990mg anabolika hetente, szemben a szervezet max 10*7=70mg-os heti tesztoszteron előállításával. Az eset egyedi, de a beszedett mennyiség nem tér el nagyon az átlagtól a “tapasztalt” gyógyszerszedők által használt adagokat tekintve. Nevezhetjük az ész nélkül szedés tipikus esetének, de lehet hogy helyesebb volna pszichológiai okokat keresni. Tizennégyszeresét a termelt nemi hormonnak vagy akár ennek a mennyiségnek a dupláját-tripláját bevinni ez az oroszrulett megfelelője testépítő körökben, és igen népszerű játék. Végül ebben az esetben is helyreálltak az értékek jónéhány hónap elteltével, de maradandó károsodások is keletkeztek.

A legkockázatosabb a gyermekek, idősek és nők hormonbevitele. Idős férfiakban hormonszenzitív prosztata és emlő daganatok aktiválódhatnak, fokozódhat a prosztata megnagyobbodás. A gyermekek és nők teste irreverzibilis változásokat szenved el a hormon szupplementációra. A virilizáló hatás fokozott szőrnövekedést (hirsutismust – a mellékelt képen egy női has látható – további kommentár nélkül), hangmélyülést (a gége felépítésének hormon hatásra bekövetkező módosulása miatt), acnét (pattanásokat), a bőr pórusainak férfias tágulását, izomnövekedést, testzsírcsökkenést, fokozott nemi vágyat idéz elő. Nőknél jellemző sajátosság a clitorishipertófia és a mell sorvadása, atrófiája. A hajhagymák részleges pusztulása is bekövetkezhet mindkét nemben, kopaszodást előidézve, ami szintén maradandó elváltozás, ez a bőr-fejbőr-szőrtüszők dihidrotesztoszteron képzésének-megkötésének nagyobb arányából adódik. A menstruációs ciklus felborul a gonadotropin elválasztás leszabályzódásának következtében. Nem elhanyagolandó a teratogenitás, a magzat fejlődésének károsodása: a férfi nemi hormonok hatása ilyen, tehát ezekkel terhes vagy fogamzásgátlást nem alkalmazó nőnek nem ajánlatos érintkeznie, semmilyen módon. Gyermekeknél-serdülőknél gátlódik a hossznövekedés (felléphet kezdeti pár centis növekedés ezt megelőzően), amelyhez a növekedési hormonok és a nemi hormonok megfelelő aránya lenne szükséges. Priapismus (tartós, fájdamas erekció) is kialakulhat, akár a barlangostestek gyulladásával együtt is. Fiatal fiúknál bekövetkezhet a pénisz megnagyobbodása, ami maradandó elváltozás.

A szintetikus szteroidok nem vagy kevéssé alakulnak ösztrogénszármazékokká, ez előny és hátrány is lehet, de azt eredményezi, hogy a feminizáló hatások leginkább a könnyen aromatizálódó parenterálisan-nem szájon keresztül bevitt tesztoszteron konjugátumoknál fordulnak elő. Hogy ez miért nem így van a gyakorlatban, arra a májkárosító hatásban lévő különbség a magyarázat, a tablettás szerek gyakoribb használata, valamit, hogy az elérhető orális szerek között is sok az aromatizálható tesztoszteron-származék (metiltesztoszteron, metandienon). A zsírlerakódást is sokszor a nőiesedésnek róják fel, pedig ez a “mérsékelt” szteroidfogyasztás típusos jelensége, míg ennél nagyobb adagoknál a zsírszövet csökkenése, zsírégető hatás jelentkezik, az ösztradiolnak az étvágyra gyakorolt gátló hatása miatt. Az AAS bevitel (egyáltalán a jelenlétük, endogén is) csökkenti a leptinkoncentrációt a vérben. A leptint a test zsírsejtjei állítják elő, jelezve a testnek hogy a raktárak feltöltöttek, felesleges többet enni, a leptin mennyiségének csökkenése ezáltal étvágyat növelő hatású lehet. Ez az összefüggés nem kimutatott, de a tapasztalt használók sokszor beszámolnak óriási éhségérzetről. Ezt iktathatja ki az ösztradiol emelkedő koncentrációja az idegsejtekben nagy dózisoknál (aromatizálódó szereknél), ami csökkenti az étvágyat. A leptin mennyisége erős nemi eltéréseket mutat, logikusan férfiakban alacsonyabb.

A zsírszövetet közvetlenül is befolyásolják a szexuálszteroidok: az androgének kis adagban növelik a zsírszövetet, nagy adagoknál gátolják a zsírfelhalmozást az zsírsejtekben zajló aromatizáción keresztül, már amelyik aromatizálódik. Az ösztrogének csökkentik a testzsírt, nőkben ezt a hormonális és genetikai hatások gátolják. Az ösztradiol és származékainak zsírszövetre gyakorolt hatása testtájanként és nemenként is eltér, előállításuk szabályozása összefügg a leptinszinttel, visszahatnak egymásra. Progeszteronszerűen hathatnak a 17-alfa alkilezett szteroidok, feltehetően így gátolva a lipolízist. A rokon szerkezet eredményezi a hasonló tulajdonságokat. Androgének és ösztrogének adagolásakor megemelkedik a kortikoidok szintje, ezek pedig közvetlenül is felelősek lehetnek a zsírfelhalmozásért.

Ösztradiol tesztoszteronból képződik a (a bőr alatti) zsírszövetben és más aromatáz tartalmú sejtekben. A nagyobb szteroidadagok, különösen az orális és parenterális-injekciózott szer kombinációk használatakor nő a vízvisszatartás és a vér ösztradiolszintje. A testtömeg növekedése jelentős részben a vízvisszatartásnak köszönhető, létrejöttének mikéntje nem teljesen tisztázott, de a szexuálszteroidoknál és a kortikoszteroidoknál egyaránt megfigyelhető ez a jelenség, magas vérnyomást is előidézve. Szteroidok előidézhetnek szteroid diabéteszt (cukorbetegséget) a kortikoszteroidok idegrendszeri és endokrin hatásra bekövetkező emelkedése miatt. Az A-A szteroidok nem gátolják a kortikoidoknak receptorukkal létrejövő kapcsolatát (általában), bár egyes underground írások ezt a nézetet terjesztik, viszont ellensúllyozzák a lebontó folyamatokat. A lényeg a nagyobb fehérje szintézis, nem közvetlenül a katabolizmus gátlása, pont ezért alakul ki hamar egyensúly a proteinszintézisben és lebontásban, és e miatt kell az eredmények eléréséhez növelni a bevitt mennyiséget. A testépítők AAS-ok szedésével ronthatják glükóztoleranciájukat, ez diabetogén, érfal és ideg károsító lehet.Láthatjuk, hogy a test zsírtartalmára gyakorolt hatásuk jóval komplexebb mint ahogyan általában feltételezzük, de a szteroidhasználók számára nem változik semmi: kerülni kell az ösztrogént, pozitív tulajdonságai nem ellensúllyozzák a negatívokat.

A nőiesedés alatt a legtöbb testépítésről író a hájasodást, vizesedést, mellnövekedést érti, ezek közül egyértelműen csak a mellnövekedés vezethető vissza az ösztrogénekre, a többi jelenséggel lehet kapcsolat, de a glukokortikoidok és anabolikus szerek szerepe nem tisztázott kellően előidézésükben. A legtöbben végletekig leegyszerűsítve tárgyalják ezt a kérdést, a kutatások pedig nem igazolják a hagyományokat.

A nőiesedés jele a mellnagyobbodás, melynek okai a következőek:

 1. az endogén-saját tesztoszteron szintézis lecsökken, kúra után a bevitel megszűnik, hiányállapot lép fel, ennek eredményeként felborul a férfi-női nemi hormonok aránya (a HCG-human choriongonadotropin is gynaecomastiát okoz huzamosan adagolva) ami gynecomastiához-mellmegnagyobbodáshoz vezethet;
 2. a kombinált szerek valamelyike aromatizálódik, a vérplazma ösztradiol szintje eléri az egészséges nőkét is, az eredmény ugyanaz, a kúra alatt vagy után is jelentkezhet;
 3. gynecomastia jelentkezik mert:
  • eleve rossz vagy gyengébb a májműködés pl.:fiataloknál, gyermekekeknél, májbetegeknél
  • a szteroidok miatt romlik a májműködés, ennek eredményeként az ösztrogént-anabolikus szteroidokat nem tudja eliminálni (kiválasztani-hatástalanítani) a máj.

Valójában ugyanarról a jelenségről van szó, különböző kiváltó okokra visszavezethetően.

Májbetegségekben kívülről bevitt szteroidok nélkül is jelentkezik gynecomastia, szőrzetcsökkenés, feminim külső, az ösztrogénlebontás-kiválasztás csökkenése miatt. Az ösztrogén és DHT pedig további gátló hatást fejt ki a férfihormon elválasztására, ezért májbetegség nélkül is hónapok kellenek a hormonháztartás helyreállásához. Tehát szintetikus anabolikus szteroidoknál, különösen orálisan szedhető változatoknál, több hónapos szedés után a májműködés zavara is felelőssé tehető ezekért a jelenségekért, nem elegendő egyetlen okra visszavezetni ezeket a jelenségeket.

Tanulmányozták a kapcsolatot az anabolikus szteroid kezelés és a gynecomastia között. A vizsgálat során ellenőrzött körülmények között nandrolone decanoátot és propionát, phenilpropionát, isocaproate és tesztoszteron decanoát hatását figyelték hat hónapon keresztül testépítőknél. A következő változásokat tapasztalták: 53%-al csökkent a szérumtesztoszteron szint, az LH és FSH 77% és 87%-ára lett lenyomva, és habár a sportolók 45%-a mutatott magasabb ösztradiol értéket, ez a különbség nem volt sztatisztikailag kimutatható a kontroll csoporthoz képest. A természetes arányok azonban így is felborultak. A megnagyobodott mellszövetet vizsgálva azok nagyobb része androgén vagy ösztrogén receptort tartalmazott, egy kissebb hányada mindkettőt. Premalignus, tehát a rosszindulatúvá válás lehetőségét hordozó mellszövet elváltozások jöhetnek létre bodybuilderekben (ez is dokumentált), ezeknél az elváltozásoknál a sejtekben az ösztradiolreceptorszint magasabb mint az androgén- vagy progeszteronreceptorszint, mind a citoplazmában, mind a sejtmagban. A sejtreceptorok több fajtája is megtalálható a gynecomastia jelenlétekor, ebből egyenlőre annyit lehet leszűrni, hogy a mellnagyobbodás a szteroidok alkalmazásának lehetséges és gyakori következménye, és az anabolikus-androgén szteroidoknak, valamint a vérben lévő vagy sejtekben képződött ösztrogéneknek (az ösztrogéneknek sokkal hangsúlyosabban) szerepe van kialakításában.

Gynecomastia – kóros mellmegnagyobbodás.

 

A 17-alkil androgén szteroidok hepatotoxikusak, mérgezőek a májra, megemelkednek a májenzim értékek, súllyosbodva az epekiválasztás zavara miatt sárgaság (cholestaticus icterus) léphet föl, ami a kezelés abbahagyásával megszűnik. A máj komolyabb sérülését mutatják a májban megjelenő vérrel telt cysták (peliosis hepatis). A tartós androgén alkalmazás jó és rosszindulatú elváltozások, májadenóma, malignus hepatóma, cirrhosis kialakulásához vezethet, a daganatok a nők hormonális fogamzásgátlásakor is előfordulhatnak. Mindenesetre férfiakban gyakrabban jelentkeznek, ami a nagyobb alkoholfogyasztás és/vagy androgén hormon jelenlét miatt lehet. A tumoros elváltozások a szteroidkezelés felfüggesztésével esetenként vissszafejlődnek, de ez ritka. A cirrhosis során kötőszövet szaporodik fel a májban, romlik a funkció. Acites, folyadék halmozódhat fel a hasüregben, véralvadászavarok és komoly nyelőcsővérzések keletkezhetnek. A végeredmény az ammónia eliminálásában bekövetkező akadály miatt előálló idegrendszeri károsodás, beszéd-, mozgászavar; beavatkozás nélkül elbutulás és halál. Nem gyakori következmény, néha látni fotókat kifejezetten fepuffadt hasú testépítőkről demonstrálásképpen.

A szteroidok használata széles körben elterjedt hivatásos sportolók és bodybuilderek között, náluk sok orvos állapít meg májkárosodást a májenzimek emelkedett értékei alapján. Egy tanulmány azzal a kérdéssel foglalkozott, vajon hányszor diagnosztizálnak tévesen májrendellenességeket olyan esetben, amikor a szérum-aminotranszferáz enzimértéke megemelkedett, az izom edzés közben létrejött sérülései vagy izombetegségek miatt. Az orvosok valamivel több mint fele nem tudott különbséget tenni a szteroid kiváltotta májkárosodás és az izomsérülés miatt bekövetkező enzimszint emelkedés között. Orvosok az aszpartát-aminotranszferáz (AST), alanin-aminotransztferáz (ALT) és kreatin-kináz (CK) emelkedett szintje mellett normális gamma-glutamiltranszferáz (GGT) szérum enzim értéket látva is félrediagnosztizáltak, nem gondoltak az összes lehetséges okra. Ez nem jelenti azt hogy bagatelizálni kellene a veszélyeket.

A nők és férfiak mája különbözőképpen kezeli, választja ki a férfi nemi hormonokat, a nőké eleve kevésbbé képes azokat kezelni, akárcsak az alkoholt lebontani, hamarabb alakul ki károsodás. A májnak a szövete az androgén-anabolikus szteroidokra a következőképpen reagál: nő a máj fehérjetartalma és tömege, emelkedik a máj által előállított káros LDL koleszterinszint. A riboszómaszám és ezen keresztül a fehérjék mennyiségének növelésével a tesztoszteron és néhány más szteroid (pl. nandrolon) májvédő hatású, ami nagy mennyiségeknél már nem érvényesül kellően. Az orális anabolikumok nagy része kifejezetten hepatotoxikus, mérgező a májra, de a nagy koncentrációjú parenterális szer-használat is mindenképpen megterhelő. Az injekciós szerek leginkább a hamisítványok, a szakszerűtlen beadás és a nem megfelelő higiénés körülmények miatt rejtenek magukban kockázatot: a szúrás helye befertőződhet, lágyszövet fertőzés, tályog alakulhat ki és szövetelhalás (nekrózis). A légbuborék embóliát és halált okozhat, a mellészúrt, érbe jutú olajos injekció is ezt idézheti elő. Feljegyeztek a gluteális (farizom) területen tapasztalt nagy, gyulladásos területet, ami szteriod injekciónak volt köszönhető. Túlérzékenységi reakció, keringés összeomlás nagyon ritkán jelentkezik.

A hamis szerek nagy számban fordulnak elő a feketepiacon ami a beszerzés kizárólagos forrása, mert hazai gyógyszergyárakból legálisan kijutó anyagok Magyarországon gyakorlatilag nincsenek. Felbecsülni sem lehet a hamisítványok és a bizonytalan hatóanyagú szerek arányát és veszélyeit.

A tesztoszteron hatását önmagában vagy metabolitjai által váltja ki, ezek a metabolitok a dihidrotesztoszteron és az ösztrogének, illetve ezek változatai. A tesztoszteron legfőképpen az izmokban, az idegrendszer egyes részeiben, a vesében effektív módosulás nélkül, aromatázt tartalmazó sejtjeinkben (például a zsírszövetben) az ösztrogének fontosak. A tesztoszteron a szervezetben aktívabb formáiba alakulhat át a különböző szövetek enzimeinek hatására, ezért eltérő nagyságú és irányú lehet a tesztoszteron és a különböző szteroidok szövetekre-testre gyakorolt hatása. Az 5-alfa-dihidro tesztoszteron a tesztoszteronnak a prosztatában, bőrben, szőrtűszőkben, faggyúmirigyekben, csontokban aktiv terméke, az említett szervekben (izomban nem, a DHT csekély mértékben miotróp) az 5-alfa-DHT a tesztosztoronnál erősebb hatású, jobban kötődik az androgén receptorokhoz, ezáltal ezeken a testrészeken hamar megjelennek a szerhasználat tünetei, jelenségei. A prosztata megnagyobbodása és jóindulatú elváltozása-adenoma gyakorta megfigyelhető bodybuildereknél, a kopaszodással és pattanásos bőrrel együtt. A hosszú és magas anabolikus szteroid bevitel (12 hónap és azt meghaladó időtartam) többek véleménye szerint is prosztatarákot idézhet elő.

A bőr a legnagyobb szervünk és ezt a szervet érzékenyen érinti a szteroidok szedése: kötőszövete gyengül, ellazul, a túlzott faggyúelválasztás miatt gyulladások, hegek csúfítják el az arcot, hátat, mellkast, teszik érdessé és tágpórusuvá az arcbőrt, ennek szociális, személyiségre gyakorolt hatása nem elenyésző. Súlyosabb egy másik dokumentált hatás, a bőrtumorok nagyobb aránya az anabolikát szedőknél. Az 5-alfa-DHT a 3-alfa vagy a 3-béta-hidroxi-szteroid-dehidrogenáz enzim hatására androsztándiolokká alakulhat, melyek nem aktívak, de mivel a folyamat oda vissza lejátszódik mégis jelentős szerepük van a hormonháztartásban.

A szívizom is tartalmaz androgén receptort, a kötődő hormonok feltételezhetően elősegítik annak hypertrófiáját, megerősödését. A szívizom maga is sérül az anabolikáktól: a nagy hormonbevitel a kötőszövet mennyiségét növeli az izomban, az érfal meszesedés a későbbi életkilátásokat rontja. A megnagyobbodott izomnak (szív, harántcsíkolt) nem megfelelő az ér-vér ellátása, mivel a hajszálerek fejlődése, az izom érhálózata nem követi az izomhipertrófiát. A szteroidok arterioszklerózist-érelmeszesedést okozó hatását kísérletesen nem tudták igazolni, de ez a kísérlet nem számolt a homocisztein atherogén hatásával, melynek szintje (egy másik vizsgálat szerint) megemelkedik (hyperhomocysteinemia) AAS-ok használatakor. A szteroidok kapcsolatba hozhatók voltak fiatal sportolók szívizom-infarktus miatt hirtelen bekövetkezett halálával.

Ha nem tud a csont és szalag rendszer alkalmazkodni a megnőtt terheléshez, spontán csonttörések és szalagszakadások léphetnek fel, ezért az izomszakadások, csonttörések egyaránt gyakoriak, ezek a szalagok és izom-csont kapcsolatok túlterhelése miatt lépnek föl, az erős izmok akár leszakítják a szalagot a csonttal együtt.

A májnál tapasztalható hepatoprotektivitáshoz hasonló jelenség nem egyértelműen de jelentkezik a vesénél, viszont a szintetikus szerek metabolitjainak kiválasztása kifejezetten árthat. Az extrém megterhelések hemoglobin és protein, vörösvértestek űrítését idézhetik elő szteroidszedés nélkül is, ha ez nem tartós, nem feltétlenül jelez károsodást, különösen futóknál nem, de bodybuildereknél a kelleténél gyakrabban megfigyelhető a vörös-barnás vizelet, ami esetleg a máj működészavara miatt megemelkedett bilirubin-értékekből, vagy a vese glumerurulusainak rendellenes áteresztőképességéből adódhat. Orvosok véleménye szerint a veseproblémákat nem a szteroidok, hanem az extrém edzés (vagy bármely megterhelés) okozta izomsérülések során felszabaduló mioglobin vérkeringésbe kerülése idézi elő. A mioglobin mintegy eltömíti a vese nefronjait egy bizonyos mennyiséget meghaladva. Veseelégtelenség léphet fel, ami életveszélyes állapot, több bodybuilder kezelésére került sor hazánkban is ebből az okból. A sárgaság májproblémáknál a vér bilirubin szintjének emelkedéséből fakad, ez is vesekárosító, különösen ha tartósan fennáll. A vesetumorokkal való kapcsolat oka nem tisztázott, de létezik.

Az AAS-oknak immunrendszert aktivizáló és szuppresszív (elnyomó) tulajdonságuk is van.

Gyomor és bélpanaszok, émelygés, hányinger főként orális szereknél jelentkezhet, ezt megelőzheti az étkezés közbeni és több részletre elosztott bevételük.

Idegendszeri hatások szteroidoknál:

Már a magzati korban kialakítják az idegrendszer férfias irányba alakulását-fejlődését a hím nemi hormonok, később, felnőttkorban aktiválják ezek tényleges megjelenését. A férfiak agyában nagy az aromatáz aktivitás, az ösztradiol az androgénekkel együtt idézi elő a férfias szexuális viselkedési formákat (érdekesség hogy a vázizom androgénreceptorainak számát az ösztradiol növeli). A mellékhatások szempontjából a tesztoszteron (és származékai) a hipofízisre, annak a hipotalamuszban termelt F-RH és L-RH (RH = releasing hormon, a foliculus stimuláló hormon és a lutenizáló hormon felszabadulásért felelős hormonok) indukálta LH és FSH elválasztására negatívan hat. A gyakori potenciazavarok okozója lehet, hogy az idegrendszeri ösztrogén nem termelődik megfelelő mennyiségben a nehezen vagy egyáltalán nem aromatizálódó szintetikus szerekből (nandrolon), a hosszútávú kezelés miatt a tesztoszteronszint pedig ehhez túl alacsony lesz. Aromatáz hiányban szenvedő férfinál az ösztradiol kezelés növelte a szexuális tevékenységet, amiből látszik, hogy mindannyiunk számára fontos az agy ösztrogén előállítása. Az idős férfiak és nők alacsonyabb ösztradiol szérumértéke együttjár a hanyatló értelmi képességekkel és a viselkedési zavarok megjelenésével. Az ösztradiolt kapcsolatba hozzák a nem naturál testépítőknél előforduló depresszióval is, időskori hiányát pedig az Alzheimer-kór kialakulásával. Sokan tapasztalhatták közvetve-közvetlenül, hogy a fogamzásgátlókat szedő nőknek csökken a libidója, a tesztoszteron kiegészítés növeli azt, és az is jelezhet valamit, hogy a szexuálisan aktív serdülő lányoknál magasabb a mért tesztoszteron szint (amelynek sok külső oka lehet). Levonhatjuk azt a következtetést, hogy az ösztrogéneknek megfelelő mennyiségben szükséges jelen kell lenniük az egészséges férfiakban, és ez a helyzet a férfi nemi hormonokal nőknél is. Az idegrendszer néhány részén androgénreceptorok találhatóak, ez a hatás növeli az acetilkolin kibocsátást az izom ideg kapcsolatoknál ezáltal erősíti az izomösszehúzódást és több rost kontrakcióját idézi elő, a szimpatikus aktivitást pedig az agyi katecholaminok szintjének emelésével növeli. Rövidtávú nagydózisú metiltesztoszteron (3nap 40mg, 3nap 240mg) alkalmazásánál csökkent alvásmennyiséget, nagyobb energizáltságot és szexuális izgatottságot rögzítettek, ami alátámasztja a fenti állításokat.

Már látható hogy nagyok a pszichológiai hatásai a doppingszereknek: a szexuális vágy szempontjából a testépítőknek a normál csoporthoz képest nagyobb hányada nyilatkozta azt hogy teljesen hiányzik belőle a szexuális vágy, de szorongás és pszichotikus tünetek is sűrűbben fordulnak elő közöttük.

A testképzavar és viselkedés testsúlycentrikussága, ami számos testépítőnél jelentkezik, hasonlóságot mutat az evési rendellenességekben szenvedőkkel (anorexia, bulémia), a kutatók nevet is adtak ennek: Inverz Anorexia Nervosa más néven “bigarexia nervosa”. Ez nem csak a szteroidok mellékhatásaként figyelhető meg, viszont gyakoribb a szteroidot fogyasztóknál, akik elégedetlenek önmagukkal, mint a nem használóknál. A kidolgozott testű inverz anorexia nervosa-sok soványnak és kicsinek érzik magukat, bő ruhákban járnak és általában marékszám szedik a kokszot. Kórelőzményükből sokszor kitűnik, hogy ezt megelőzően anorexiások voltak és depresszió is társulhat a meglévő tünetekhez, ami viszont a szteroidhasználóknál is gyakran jelentkezik. Én mindíg kiakadok ha a teremben anorexiás, beesett arcú-szemű, elől-hátul lapos, kockás hasizmú nőket látok /a többitől a barátnőm akad ki :)/. A testépítők fokozottan veszélyeztetettek a testképzavarok kialakulásának szempontjából, a szteroidszedőknek pedig egy vizsgálat szerint közel 20%-a szenvedhet IAN-ben! A szteroidszedés jelentkezhet a személyiségzavar jeleként, de a személyiségzavar is megjelenhet a szteroidszedés következtében.

AAS használóknál a nárcizus-önimádat magasabb értékét és az empátia alacsonyabb pontértékét mérték különböző tesztekkel az átlagos értékekhez képest, ami kapcsolódik a fent leírt pszichés problémákhoz. Megfigyelhető náluk a racionalizálás, érvekkel támasztják alá szerhasználatukat és elutasítják, alábecsülik az ezzel járó veszélyeket. A függőségről: terápiás használatban nem bizonyitott hogy az anabolikus-androgén szteroidokkal való visszaélés vagy függőség jönne létre az ezekkel orvosok által kezeltekben. A szuprafiziológiás dózisoknál, orális és parenterális szteroidok kombinálásánál a pszichés és izom hatások egyaránt megjelennek, akár függőségről is beszélhetünk mert hasonló a más hatóanyagokkal való visszaéléshez. Több vizsgálat a szteroidok opioidreceptorokra gyakorolt vagy opioid-szerű hatásáról tájékoztat, ezek szerint kokszolóknak az opioid hatást blokkoló szert (naloxont) adva émelygés, fejfájás, remegés, szédülés, izzadás, szapora pulzus és más opioidokra jellemző elvonási tünet jelentkezett. Talán nem véletlen, hogy a Nubain (nalbuphin) nevű kábító hatású opioid fájdalomcsillapító külföldön már felbukkant testépítő körökben edzéssegítő drogként. Ezzel nem azt állítom hogy függők, esetleg ópiátfüggők lesznek a szteroidszedők, az AAS függőség kialakulásának lehetősége is kérdéses, de a szteroidok is segíthetik hasonló mechanizmussal a maratoni edzések elviselését.

A személyiségben, viselkedésben bekövetkező változások legnagyobb veszélye a szociális kapcsolatok, a családi, párkapcsolati, munkahelyi zavarok, a partnerkapcsolat fölbomlása az antiszociális, erőszakos, kriminális magatartás (“roid rage”), az impotencia stb. következtében. A magányosan űzhető sportok vonzzák a problémákkal kűzdő embereket, ők a testépítéssel kompenzálni akarnak és nem tekinthetők sorsukért teljesen felelősséget vállalni tudó személyeknek.

Nem esett szó a szórványos HIV és hepatitis fertőzés eseteiről, amelyet a nem steril és közösen használt tűk okoztak, nem vettük számba a számtalan rák esetet, amelyek a szteroidot alkalmazóknál -legyenek azok legyengült betegek, AIDS-esek vagy testépítők- felléptek injekciós szteroidok felhasználásakor is. Említés szintjén írtam csak az injekciók helyén fellépő fertőzésekról, melyek végtag amputációkhoz és halálhoz is vezettek már. A tájékoztatás volt ezzel a cikkel a cél, ezért nem törekedtem egyes esetek ismertetésére, de nem szabad elfelejteni, hogy a szavak mögött emberek ezrei állnak, beteg, lelkibeteg vagy hirtelen szívhalálban, trombózisban, szepszisben, daganatos betegségekben stb. elhunyt emberek. Mindenki felismerheti maga körül, neadj’isten magán a fenti jeleket, a jellegzetes problémás embertípusokat. Aki meg tudja állni, az ne éljen ezekkel a szerekkel, aki nem tudja, legalább az egészségkárosodás veszélyét csökkentse minimálisra, csinálja ésszel amit csinál. Aki meg nem tudja ésszel, de abbahagyni sem, az forduljon szakemberhez.

[Azt hiszem ezzel a cikkel nem emelem nagyon a tetszési indexemet :)]

Tihanyi András

Főbb irodalmak:

 • Anabolikus szteroidok, W. Hawk, Phantom Sport Publisher, 1997
 • Anabolikus-androgén szteroidok-Hatás, hatásmechanizmus, felhasználás, Dr. Tóth Miklós, Medicina Könyvkiadó Vállalat, Budapest, 1990<
 • A sportorvoslás alapjai, szerkesztette:Dr. Jákó Péter, Print City Kiadó és Nyomda Kft., Sárbogárd, 1998
 • A táplálkozási magatartás zavarai: az anorexia nervosa és a bulimia nervosa, Túry Ferenc-Szabó Pál, Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 2000
 • Drug-Induced Hepatic Injury, B.H.Ch. Strivker-P. Spoelstra, Elsevier, 1985
 • Növekedés és serdülés, Gács Gábor, Medicina Könyvkiadó, Budapest, 1984
 • Sportorvostan, Szerk.: Dr. Frenkl Róbert, Sport, Budapest, 1984

Angol irodalom:

 • Anabolic steroid dependence with opioid-type features, Tennant F- Black DL- Voy RO, N. Engl. J. Med.; VOL 319 ISS Sep 1 1988, P578, (REF 4)
 • Androgenic/Anabolic Steroid-Induced Toxic Hepatitis.
  Stimac D, Milic S, Dintinjana RD, Kovac D, Ristic S.
  J Clin Gastroenterol 2002 Oct;35(4):350-352
 • Evaluation of aminotransferase elevations in a bodybuilder using anabolic steroids: hepatitis or rhabdomyolysis?
  Pertusi R, Dickerman RD, McConathy WJ.
  J Am Osteopath Assoc 2001 Jul;101(7):391-4
 • Vocabularies of motive for illicit steroid use among bodybuilders.
  Monaghan LF.
  Soc Sci Med 2002 Sep;55(5):695-708
 • Diet and sex hormone-binding globulin.
  Longcope C, Feldman HA, McKinlay JB, Araujo AB.
  Clin Endocrinol Metab 2000 Jan;85(1):293-6
 • Role of oestrogen in male sexual behaviour: insights from the natural model of aromatase deficiency.
  Carani C, Rochira V, Faustini-Fustini M, Balestrieri A, Granata AR.
  Clin Endocrinol (Oxf) 1999 Oct;51(4):517-24
 • Cerebrospinal fluid and behavioral changes after methyltestosterone administration: preliminary findings.
  Daly RC, Su TP, Schmidt PJ, Pickar D, Murphy DL, Rubinow DR.
 • Measurement of androgen and estrogen receptors in breast tissue from subjects with anabolic steroid-dependent gynecomastia.
  Calzada L, Torres-Calleja J, Martinez JM, Pedron N., Life Sci 2001 Aug 17
 • Gluteal mass in a bodybuilder: radiological depiction of a complication of anabolic steroid use.
  Al-Ismail K, Torreggiani WC, Munk PL, Nicolaou S.
 • Anabolic steroid abuse and cardiac sudden death: a pathologic study.
  Fineschi V, Baroldi G, Monciotti F, Paglicci Reattelli L, Turillazzi E.
  Arch Pathol Lab Med 2001 Feb;125(2):253-5
 • Body image and psychopathology in male bodybuilders.
  Mangweth B, Pope HG Jr, Kemmler G, Ebenbichler C, Hausmann A, De Col C, Kreutner B, Kinzl J, Biebl W.
  Psychother Psychosom 2001 Jan-Feb;70(1):38-43
 • Anabolic steroids and semen parameters in bodybuilders.
  Knuth UA, Maniera H, Nieschlag E.
  Fertil Steril 1989 Dec;52(6):1041-7
 • Sanchis D, Adan C, Ardevol A, Del Mar Grasa M, Cabot C, Balada F, Vila R, Estruch J, Puerta M, Fernandez-Lopez JA, Remesar X, Alemany M.
  Biochem J 1997 Sep 1;326 ( Pt 2):357-60
 • Leptin enhances the synthesis of oleoyl-estrone from estrone in white adipose tissue.
  Esteve M, Virgili J, Aguilar H, Balada F, Fernandez-Lopez JA, Remesar X, Alemany M.,Eur J Nutr 1999 Apr;38(2):99-104
 • Estrogen suppresses transcription of lipoprotein lipase gene. Existence of a unique estrogen response element on the lipoprotein lipase promoter.
  Homma H, Kurachi H, Nishio Y, Takeda T, Yamamoto T, Adachi K, Morishige K, Ohmichi M, Matsuzawa Y, Murata Y.
  J Biol Chem 2000 Apr 14;275(15):11404-11
 • Anabolic steroid-induced hepatotoxicity: is it overstated?
  Dickerman RD, Pertusi RM, Zachariah NY, Dufour DR, McConathy WJ.
  Clin J Sport Med 1999 Jan;9(1):34-9
 • Measurement of androgen and estrogen receptors in breast tissue from subjects with anabolic steroid-dependent gynecomastia.
  Calzada L, Torres-Calleja J, Martinez JM, Pedron N.
  Life Sci 2001 Aug 17;69(13):1465
 • Unilateral gynecomastia induced by the use of anabolic steroids. A clinical case report
  Spiga L, Gorrini G, Ferraris L, Odaglia G, Frassetto G.
  Minerva Med. 1992/09/01 00:00;83(9):575-80.
 • Vocabularies of motive for illicit steroid use among bodybuilders.
  Monaghan LF.,Soc Sci Med 2002 Sep;55(5):695-708
 • Evaluation of aminotransferase elevations in a bodybuilder using anabolic steroids: hepatitis or rhabdomyolysis?
  Pertusi R, Dickerman RD, McConathy WJ.
  J Am Osteopath Assoc 2001 Jul;101(7):391-4
 • Estradiol in elderly men.
  Vermeulen A, Kaufman JM, Goemaere S, van Pottelberg I.
  Aging Male 2002 Jun;5(2):98-102
 • Identification of estrogen target genes in human neural cells.
  Maggi A, Vegeto E, Brusadelli A, Belcredito S, Pollio G, Ciana P.
  Steroid Biochem Mol Biol 2000 Nov 30;74(5):319-25